iPon Hírek

Egységes PCIe SSD szabványt akarnak a nagyok

Dátum | 2010. 10. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók piacán napjainkban még elég nagy káosz uralkodik: a termékek esetében egyelőre nincs olyan szabványosított rendszer, amely segítene eldönteni, hogy az adott meghajtó pontosan milyen teljesítményt kínál, azaz megfelel-e igényeinknek. Ebben a kérdésben hamarosan lehet előrelépés, ugyanis már megkezdték az osztályzáshoz szükséges szabályrendszer kidolgozását. Emellett egyéb szabványosítással kapcsolatos kérdések is napirenden vannak: az Intel, a Dell, az IBM és még néhány nevesebb gyártó kezdeményezte a PCI Express csatolófelületet használó SSD meghajtók szabványosítását, hogy a piac átláthatóbb, a termékek pedig egységesebbek legyenek.


A frissen alakult munkacsoport a Solid State Drive Form Factor Working Group nevet viseli (SSD-Formátum Munkacsoport). Az alapító tagok között az Intel, a Dell, az IBM, az EMC és a Fujitsu helyezkedik el és a csoport már számos együttműködő tagot is tartalmaz, akik között az Amphenol, az Emulex, a Fuion-io, az IDT, a Marvel Semiconductor, a Micron Technology, a Molex, a PLX, a QLogic, a STEC, a SandForce és a Smart Modular Technology is megtalálható, egyszóval elég népes csapat gyűlt össze a probléma megoldásának érdekében.

A munkacsoport legfőbb célja az, hogy könnyen használható, olcsó, jól skálázható PCI Express alapú SSD meghajtók készülhessenek a jövőben. Annak érdekében, hogy a kitűzött célokat mielőbb elérhessék, már meg is kezdték az együttműködést a felsorolt vállalatok. Az SSD Form Factor Working Group tagjai már meg is határozták a három fő csapásirányt, amelyek mind-mind a mielőbbi szabványosítást segítik elő:

  1. Csatlakozó szabvány létrehozása, amely együttműködést teremt a különböző adattároló protokollok között és támogatja a SAS/SATA 3.0-s és a PCI Express 3.0-s csatolófelületeket.
     
  2. Egységes formátum, ami a jelenlegi 2,5 hüvelykes szabványt veszi alapul és támogatja a fentebb már említett új csatlakozó szabványokat. Az egységes formátum köré épülő termékek esetében kibővítik a rendelkezésre álló "fogyasztás keretet" (power envelope) annak érdekében, hogy nagyteljesítményű adattárolók is készülhessenek. Leegyszerűsítve: az újdonságok több árammal gazdálkodhatnak majd, mint a hagyományos 2,5 hüvelykes meghajtók.
     
  3. A hot-plug támogatás bevezetése annak érdekében, hogy a rendszerek rendelkezésre állási ideje maximális lehessen, a szerviz feladatok pedig könnyebben, gyorsabban elvégezhetőek legyenek. Gyakorlatilag működő rendszerben is lehet majd cserélni az adattárolókat.

A friss csoporttal kapcsolatban bővebb információt itt találhatnak az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. StevyXIX
2010.10.29. 14:05
könnyen használható, olcsó, jól skálázható

Hát persze, ők nagyon olcsó terméket szeretnének, azért is állt össze ez a pár kis cég, hát szerintem meg egész másért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2010.10.29. 15:17
Népes tábor de hol vannak az eddigi gyártók: OCZ, GSkill, Corsair Samsung, Kingston, Patriot,Crucial..??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. iteq47
2010.10.29. 15:52
ők lehet h nem kaptak meghívót

amugy hajrá! csak aztán tényleg átláthatóak legyenek a kategóriák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm iteq4...
2010.10.29. 15:57
Vagy ők meg egy másik platformot alapitanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm iteq4...
2010.10.29. 15:57
Vagy ők meg egy másik platformot alapitanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2010.10.29. 19:19
StevyXIX olcsó, azan olcsón előállítható az h mennyiért adják az más kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2010.10.29. 21:23
józsef m.: szerintem akiket felsoroltál, nagyjából semmi közük nincs a ssd gyártáshoz (samsung kivétel):
-intel gyártotta flash csipeket ültetnek egy,
-SandForce vezérlővel ellátott nyákra

azt is el tudom képzelni, hogy nem is ók gyártják, csak utáncimkézik és kész.
kb. mint a zalman psu-k (csak egy példa)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm tibai...
2010.10.30. 08:31
Ebben igazad lehet mivel miden SSD "gyártó" a, Marvell,Sand.Force,Indilinx ,J.Micron ,Toshiba ,Samsung,vagy az Intel vezérlőjét szereli többek közt a Toshiba,Hynix,SanDisk,Samsung,Intel-Micron NAND flash chipjeivel.(Manapság tudtommal, a Samsung és a Toshiba ,világ két legnagyobb NAND-chip gyártója,mögöttük a koreai Hynix,van),tehát a szó szoros értelmében a "gyártók" csak az imént felsorolt nagyok fő egységeit ,szerelik lehet egy harmadik fél által gyártott lapkára. Dehát ebben az iparágban ez szinte minden más terméknél is igy néz ki ,senki se gyárt le mindent a saját üzemeiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2010.11.02. 06:17
na most akik eddig türelmetlenek voltak mind mehetnek a kukához kidobni az alsó-kőzépső és főleg -felsőkategóriás ssd-it, mondjuk nemtom hogy alsó-középben van-e pci-os megoldás, de felsőben 200% és azok a legdrágábbak is ráadásul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2010.11.02. 06:59
Ammikorra ebből beépithető "szabványos" termék lesz,már valóban lehet kukázni az első második szériát,ha nem is azért mert az uj szabványnak esetlegesen nem felelnek meg,inkább egyszerüen addigra már 5-6 évesek lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!