iPon Hírek

Egységesül az európai zenelicensz-rendszer

Dátum | 2008. 07. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Elrendelte a páneurópai lincensztervek engedélyezését a zenei jogvédő szervezetek számára az Európai Bizottság, így véget érhet az az eddigi állapot, hogy bármilyen album európai megjelenése előtt külön-külön kelljen arról tárgyalni 24 különböző begyűjtő szervezettel.

Ez az eddigi felállás egyfelől talán védelmezte ugyan valamennyire a nemzeti ipart és kultúrát (bár ez is kérdéses), másfelől viszont sokkal inkább akadályozta a sima zeneterjesztést (ezt főként az Apple iTunes-a tanúsíthatja, amelynek EU-szerte külön "boltokat" kellett létesítenie), valamint antitröszt-szabályozásokat is sértett az a tény, hogy az egyes szervezetek a saját felségterületükön kizárólagos monopolhelyzetet élveztek.

A páneurópai licenszek elve ellen keményen tiltakoztak egyes alkotói csoportok, így például az ECSA, mivel szerintük az egységesítés eredménye csakis az lesz, hogy a művészeknek kevesebb pénz jut, a kis- és közepes üzletek pedig ki is szorulhatnak a piacról, ha még inkább megkönnyítik a multinacionális cégek terjeszkedését - láthatólag azonban nem jártak sikerrel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Alamos
2008.07.17. 16:37
Pontosan Max. Vedd csak elő a magyar helyesírási szabályzatod. Átvett idegen szavak között a magyar sz-el írja a végén helyesen, és punk tum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.07.17. 16:50
Bocsi href-re köpök, wiki nem a magyar értelmező és nem a magyar helyesírási szótár és most bizonyítottad, hogy angolok a latinból vették át, és úgy írják licenc-nek és nem pedig a magyar helyesírási szótár szerint...
Sok sikert a továbbtanulásodhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.07.17. 16:57
Akkor tanulj meg olvasni a sorok között, ahogy a volt magyartanárom mondta:
Nem az a helyes szótári írás amit ott feltétlen leírnak, hanem az ahogy a lakosság fele leírja. Többségi akarat, a latin meg úgyis kihalt nyelv és szépen bővítik még ma is.

Elárulom ez kb. 1984 óta minden szótárban benne van, és így változik a nyelv. Ezért nem mind1 hogy én pl. megnézem az akkori kiadást, vagy megnézem a tavalyit és ezért adnak mindig ki újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!