iPon Hírek

Egyszerű szaglásteszttel szűrhető az Alzheimer-kór

Dátum | 2013. 10. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Floridai Egyetem egyik kutatója végtelenül egyszerű módot ötlött ki az Alzheimer-kór korai szűrésére: mindössze némi mogyoróvaj és egy vonalzó szükséges a diagnózishoz. Az alapötlettel Jennifer Stamps doktorandusz állt elő, aki klinikai gyakorlata során meglepődve tapasztalta, hogy az Alzheimer-gyanús betegeket semmiféle szaglástesztnek nem vetik alá, holott a degeneratív betegség egyik első áldozata nagyon gyakran az első agyideg, azaz a szaglóideg. Stamps témavezetője javaslatára elhatározta, hogy megpróbál kitalálni valamilyen gyors és olcsó tesztet a szaglás romlásának mérésére. Ehhez először is egy olyan anyagra volt szüksége, amelynek illatát lehetőleg kizárólag a szaglóreceptorok képesek észlelni, vagyis a szaglás folyamatában gyakran szintén részt vevő ízreceptorok nem aktiválódnak. A mogyoróvaj ezen anyagok egyike, és mivel könnyen hozzáférhető, Stamps ezt választotta tesztje fő alapanyagául. A kísérlet során az Alzheimer-szűrésre érkező betegeket megkérték, hogy szemüket csukják be, és egyik orrlyukukat is zárják el, majd egy 14 gramm (körülbelül egy evőkanálnyi) mogyoróvajat tartalmazó üveget tartottak szabad orruk alá, egyre közelítve az üveget, és egy vonalzóval mérve a távolságot. A páciens közben normális ütemben lélegzett, és jeleznie kellett, ha már érzi az illatot. Ekkor a távolságot feljegyezték, majd 90 másodperc szünet után a másik orrlyukkal is megismételték a mutatványt.
A betegeken ezt követően a szokásos laborteszteket és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is elvégezték, majd összehasonlították az eredményeket. Kiderült, hogy az Alzheimer-kór korai szakaszában lévő páciensek esetében drámai különbségek mutatkoznak az orr két oldalának érzékenysége közt: a baloldali orrlyukat használva ezek a betegek átlagosan 10 centiméterrel közelebbről érezték meg csak az illatot, mint orruk jobb oldalával. Azon páciensek esetében, akiknél nem Alzheimer-kórt, hanem valamilyen másfajta központi idegrendszeri problémát diagnosztizáltak, ez az eltérés nem volt megfigyelhető: vagy mindkét orrlyukukkal hasonló eredményt értek el, vagy inkább orruk jobb oldalának érzékenysége mutatkozott rosszabbnak. A tesztet egyelőre csak 24 enyhe kognitív zavarral küzdő betegen hajtották végre, az eredmények azonban abszolút mértékben egyeztek az Alzheimer-kór szűrésére használatos vizsgálatok eredményeivel, amelyek azonban rendkívül drágák, és sokszor heteket-hónapokat kell várni a diagnózisra. A szaglásteszt tényleges klinikai bevezetéséhez további, nagyobb szabású vizsgálatokra lesz szükség, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak. Ahogy Stamps elmondta, a módszert már most is elkezdték használni saját betegeiken a diagnózis megerősítésére, de a jövőben az is elképzelhető, hogy ez a fajta vizsgálat a szűrések szerves részét képezi majd, hiszen egyfajta gyorstesztként alkalmazható annak eldöntésére, hogy pontosan milyen jellegű idegrendszeri betegségben szenved a páciens.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. romeo
2013.10.11. 16:45
Ez a buta embereknél lesz mókás télen. Náthásan bedugult orral reggeli közben az ember keni a mogyoróvajat a kenyérre és felkiált "urissten, nem érzem a szagát! accejmeres vagyok!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bitangue
2013.10.11. 16:48
ha ilyen milfek tesztelnek tuti mennék kivizsgáltatni magam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabesz7630
2013.10.11. 17:05
Olyan ember akinek van egy eros orsoveny ferdulese es az egyik orrlyuka nem funkcional rendesen majd frankon kezelik egy alcheimerrel.
Okosak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto
2013.10.11. 17:22
A cikkben is benne van hogy ez csak egy gyorsteszt (lesz ha lesz egyáltalán) nem kezelnek csak ez alapján senkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2013.10.11. 17:33
gabesz... most komolyan ilyen retard vagy? Ne sértődj meg de komolyan kérdeztem.

Szerinted egy gyorsteszt alapján fognak bárkit is kezelni az orvosok? Például elég egy terhességi gyorsteszt, a dokihoz utána meg már el sem kell menni? Vagy ha bizonytalanul szállsz ki a kocsiból mert leestél egy cseresznye vagy szilvafáról, és a rendőr megcsináltatja veled a gyorstesztet, akkor ha bukod nem fogják levenni a vért is a tutira?

Ez a gyorsteszt az értelmes embereknél (akik kifújják előtte az orrukat többek között) jó módszer lesz arra hogy ha a rokonságban már betámadott valakit Alcheimer bá' hogy megnézze őt is megrontotta e az éjjel. Ha Minden fasza akkor irány a meló, ha nem oké, akkor iránya meló majd hazafele a doki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2013.10.11. 19:19
Mogyoró-allergia tesztelésére sem utolsó a módszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabesz7630
2013.10.11. 20:16
Szefmester:
Ezt a kerdest ugye magadnak tetted fel?
Ez egy fekete humor volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.10.11. 22:39
Nem nem.. tapasztalatból neked ment. Mutattál már pár ilyen jellegű vonást, a hsz-ben pedig nem sok jele volt hogy poénkodtál volna. De lehet rosszul jött át a "hangsúly" és az "arcmimikád"!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2013.10.11. 22:48
Parallaxis hibáról meg nem hallott a kedves Dokinak készülő hölgy?

Persze tudom, hogy itt a nagyságrend jóval nagyobb, mint a hiba, de azért mégis
Szúrta a szemem naaa! ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2013.10.12. 08:51
Szefmester - 2013-10-11 17:33:46

Igen , miután sem egy szmájli sem más .... ez egy szintiszta kijelentés volt ,sem egy kérdőjel , vagy feltételezési mód, sajna .
ezen nem lehet mit megmagyarázni utólag... / még csak szerkesztve sem lett , hogy hopp ezt nemegészen így akartam.
Szefmester - 2013-10-11 22:39:51
Igen
Nem szabad egyből csípőből meggondolatlanul írni , ez nemegyszer lelett írva . Bekell nyelni , belátni , és egy bocsi nem így gondoltam csak rosszul fogalmaztam , minimum. De a legroszabb a magyarázkodás,ferdítés...

Témához - ugye vannak milyen egyszerű lehetőségek , adottságok, lehetőségek amire kapásból nem gondolnak orvosok ... sok kutyus is kiszagolja a daganatokat ! Mindennek van előjele, csak néha nem gondolnak az egyszerű dolgokra , ami egy alaptesztelésre kiváló lehet és onnan már előbb eljutnak a végső problémához / megoldáshoz .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabesz7630
2013.10.13. 10:12
Szefmester:
Szerintema tapasztalatod annyit er mint segglyukra ruzs kb.
Ebbol latszik, hogy amit marahasgnak velsz az vagy vicc, vagy max nem erted mert gyok vagy....
Ennyit errol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gabesz7630 I.Joz...
2013.10.13. 10:22
Na ime a masik zseni.
Nem lattal meg olyat hogy valaki komoly pofaval szorja a "hulyeseget"?
Na ez ugyanaz volt.
Osszetettebb szemelyiseg vagyok annal, hogy par hsz utan megmond, hogy mit hogy, es mikor gondolok.
Tul keves eszed van lathatolag ahhoz, hogy egy ilyet megtegyel.
Gondolom ahhoz semmi koze az "esz osztasnak", hogy eligaziottalak mar parszor.
De meg van az oldal ket legfrusztraltabb kommenteloje a dijjat vasarnap este a holdon lehet atevnni ahova 12333-as bkv busz visz.
Csak oda...
Azert sem rakok smile-t, elemezgesd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2013.10.13. 15:05
Egy MODERÁTOR kéretik ide , hogy ezt a másokat sértegető emberkét és az ide nem illő modortalan hozzászólását rendezze ! mert az ilyen hangnem egy országos oldalon szvsz türhetetlen !
Jobb helyeket kidobnak embereket ilyen viselkedésért . NE engedjétek, hogy az oldal hírnevét ilyen userek méltatlan helyzetbe hozzák . Félelmetes , hogy egyesek mit meg engednek maguknak !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim _DiEG...
2013.10.13. 15:14
Mikrobi már járt itt, és nem reagált semmit az illető "retard" kifejezésre, ami a felbujtója volt az egész dolognak, felettes moderátor döntését - vagy nem döntését - pedig nem bírálom felül, vele beszéld meg.

... különben mérget vehetsz rá, hogy már eltűnt volna a hozzászólások fele, ha kizárólag tőlem függ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danih
2013.10.14. 01:09
Tényleg egy végtelenül retardált hozzászólás indította a lavinát, amit aztán megpróbált elkenni a delikvens hogy "egy fekete humor" (sic) volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!