iPon Hírek

Egyszerű újratelepítést ígér az új Windows 10 szolgáltatás

Dátum | 2016. 06. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Windows Insider Program résztvevői elsőként próbálhatják ki a Windows 10 újításait, illetve új szolgáltatásait, ám ennek sajnos ára van: ők találkoznak először a kisebb-nagyobb hibákkal is, amelyeket aztán visszajelzéseiknek megfelelően javítanak. Egy-egy hiba sokszor instabil, összeomló rendszert is eredményezhet, így az elsőségnek megvan az ára. Olyan is előfordulhat, hogy rendszer-újratelepítésre kell sort keríteni a maximálisan megbízható működés helyreállítása érdekében. A Microsoft ezt a folyamatot szeretné egyszerűbbé tenni, ehhez pedig egy új szoftvert bocsát a felhasználók rendelkezésére, amit egyelőre csak „start fresh” névvel emlegetnek. Ennek a segítségével kényelmesen, gyorsan újratelepíthető az adott rendszer, ehhez pedig külön telepítő készítésére, illetve külön külső eszköz használatára sincs szükség – csak aktív internet-kapcsolat kell, meg maga az app. A segédprogram letöltése után automatikusan letölthető és telepíthető a Windows 10 Insider Preview friss kiadása, ami sokszor lehet nagy segítség. Persze fontos kiemelni, hogy a letöltött és telepített verzió nem feltétlenül a legfrissebb build lesz, de a Microsoft szerint így is egy viszonylag friss kiadást kapunk – ami ugye telepítés után gond nélkül frissíthető.
Az új eszköz működése hasonlít a Windows 10 frissítés formájában történő telepítésére: lehetőségünk van egy teljesen tiszta telepítés indítására, de igény esetén személyes fájljaink megtartását is választhatjuk. A rendszeren lévő fontos fájlokat még a művelet megkezdése előtt érdemes biztonságos helyre másolni, ha még nincs róluk biztonsági mentés, mert ugye az ördög nem alszik. Az újratelepítési folyamat során egyébként semmilyen utólag telepített szoftver nem marad meg, így a driverek sem. Az új eszköz legnagyobb előnye az lehet, hogy kényelmesen használható: nem kell nekünk ISO képfájlt beszerezni, plusz nincs szükség saját USB-s vagy egyéb telepítő készítésére sem, hisz a új segédeszköz mindent elvégez helyettünk. Ez a funkció egyelőre csak azoknak a Windows Insidereknek érhető el, akik éppen Preview buildet használnak rendszerükön, de később, a Windows 10 Anniversary Update megjelenésével szélesebb körben is elérhetővé válik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. tibaimp
2016.06.20. 13:49
Egyszerűen nevetséges ez az egész winfos 10 az összes szolgáltatásával együtt. Az MS még mindig nem jutott el arra a szintre, hogy 3. fél általi programokkal ne kelljen agyontelepíteni a win10-et, gondolok itt egy sima videó lejátszó, zene lejátszó, diagnosztikai programok (pl Aida), hdd-tools progik, normális képnézegető, stb..., és most ez.
Mostanában kellett a win7-et egy új hdd-re átklónozni, persze a win7 nem tudja ezt (pontosabban létezik egy parancs, a wbadmin, de ez csak ugyan arra a hdd-re tudja a rendszert klónozni), így itt is kénytelen voltam egy 3. fél által készített progit használni. Azt gondoltam, esetleg a win10 már tudja ezt alapból, mint kiderült nem...szóval lehet ezt a szart színezni, meg csempére lehet recskázni, de normálisan még ez sem működik...röhej...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. huszka
2016.06.20. 13:49
Más néven Media Creation Tool?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Worlon tibai...
2016.06.20. 14:24
Létezik Windows Áttelepítő (akár hálózaton is átviheted a dolgokat), azzal könnyedén át tudod rakni az új gépre ami kell, beállításokkal együtt. Az MS-t meg már párszor pont azért büntették meg, mert túl sok saját programot telepít fel a rendszer, ezzel versenyhátrányt okozva a 3. félnek. Amúgy is az operációs rendszer kvázi egy keret, a berendezését meg mindenki saját szája íze szerint oldja meg. Azt teszi fel, amit szeret, kell neki.

Van akinek az tetszik, ha minden sz*r benne van egy rendszerben, másnak meg az, ha szinte semmi, és majd felteszi magának azt a 3-4 programot, amit használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. expander tibai...
2016.06.20. 14:30
Tudsz jobbat? Nem. Akkor annak örülj ami van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba Worlo...
2016.06.20. 15:09
+1
Szerintem is jobb a minimális windows. A rendszerhez adott bloatware-k tudjuk milyenek, jobb nekünk nélkülük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror
2016.06.20. 15:21
Spec. én örülök neki, hogy a megszokott software-eimet használhatom. Még a ME megjelenésekor elindult az MS-nek egy olyan heppje, hogy mindent a saját cuccukkal csináljunk, aztán jó szar is volt minden, amit elénk raktak, és ez azóta sincs másként. A legjobb egy teljesen csupasz OS lenne, és mindenki azzal filmezik-böngészik-zenél-képnézeget-akármi, amivel csak akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pepeno1 tibai...
2016.06.20. 15:56
A legjobb windows klónozó a linux alatt a gparted, esetleg a dd parancs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. chriscs
2016.06.20. 16:11
Biztos jó, de előbb oldják már meg, hogy ne haljon meg a start menü az értesítésekkel és az Edge-el együt... Sokadik gépen tapasztalom már és rohatd idegesítő amikor minduntalan emiatt hívnak és megoldás nem sok van. Kipróbáltam már az összes ps parancsot, progit amit a neten leltem, de csak a javító telepítés vagy a csont új telepítés segített, pedig mind eredeti, nem suttyintott... Kellett nekünk ez a taliga f0s...
Ha valakinek van biztosan működő megoldása, ami nem formattal, gparteddel vagy újratelepítéssel kezdődik, megköszönném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Capritain
2016.06.20. 16:17
A szolgáltatások alatt kikapcsolhatsz szinte mindent, amire nincs szükséged - persze miután kiválasztottad az alapértelmezett programjaidat a saját szájízed szerint. Hol itt a gond? Ami nem kell, letiltod, nem fut, nem társít, amit szeretsz, meg használhatod.

Kb. 10 perc alatt mindennel megvagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. grrrgo tibai...
2016.06.20. 16:24
tibaimp-nek abban igaza van, hogy szörnyen bosszantó már ez a sok (alap) program telepítése. (Én egyébként az Acronis True Image-el csináltam rendszer klónt 1TB-s HDD-ről 500GB SSD-re, 4 particiót, úghyogy shrienk-kelni és move-olni is kellett a particiókat.) Szóval legalább az ingyenes progikat lehetne a listáról kiválasztani és automata letölteni beállítani. (Istenem egy iPad csere milyen egyszerű.) Az XP végénél az MS reklámozta/megvette a Laplink PCMover-t hogy XP-ről Win7-re könnyű legyen átállni. Hát csak két gép közt működött volna ugyanazon gépen második HDD-n már nem ment. Ennyit az MS ingyenes segítségről!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. m-a-r-i-u-...
2016.06.20. 18:14
Alap programoknak: ninite.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2016.06.20. 19:34
Ninite: néhány éve még erről írtam cikket az Ipon cikk-versenyére, mert akkoriban ez volt a legjobb megoldás.

Most a [chocolatey.org] sokkal jobb megoldás: kizárólag PowerShell-t használ és ezres nagyságrendű, legismertebb szoftverek szabad verziói telepíthető és frissíthető vele automatikusan.

PowerShell-re alapozás azt jelenti, hogy elég két-három meglévőt megnézni, és annak mintájára bármikor megcsinálod magadnak azt, ami esetleg hiányzik, habár ennek kicsiny az esélye, mert Ninite-vel ellentétben tengernyi sok csomag elve megvan.

PÉLDA:

Chocolatey telepítése: [choco_install.bat] ezt rendszergazdaként futtatva (kontextus menüből jobb egér gombbal).

Kívánt csomagok telepítése (ezt érdemes átírni izlésed szerint): [choco_minimal.bat] ezt is rendszergazdaként futtatva.

Továbbiakban a frissítés (ezt sosem kell átírni): [choco_update.bat] ezt is rendszergazdaként futtatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunluki prohl...
2016.06.20. 21:35
höhö, windózos apt-get
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.20. 22:13
Igen, ebben igazad van!-egészen a Win 8-ig, ugyan is a Win 10 már nem OPrendszer hanem szolgáltatás....állítólag!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka Terro...
2016.06.21. 18:51
"A legjobb egy teljesen csupasz OS lenne, és mindenki azzal filmezik-böngészik-zenél-képnézeget-akármi, amivel csak akar."

Jelentem, ehhez nem kell "teljesen csupasz OS", ezt tetszőleges Windows alatt megoldható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2016.06.21. 19:10
Amiért a saját cuccaidat használod, attól még a Windows tele van szeméttel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. randor88 Capri...
2016.06.22. 09:52
Akkor kapcsold ki kerlek a Store -t meg a sok millio szart ami arra alapszik. PowerShellbe el lehet tavolitani a rendszerrol de instabilitast okoz. En sokkal jobban orulnek egy minimal OS nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!