iPon Hírek

Együtt vásárolt a Google és az Apple: a kosárban a Kodak szabadalmai

Dátum | 2012. 12. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A portfólióban - mivel a Kodakról van szó - egy sor digitális képalkotással kapcsolatos szabadalom szerepel. Ezek innentől kezdve egy tizenkét tagú konzorcium kezébe kerültek, de a Kodak továbbra is szabadon felhasználhatja azokat, így mindenki jól jár.

Összesen 1100 hivatalosan bejegyzett szabadalomról van szó, ami tekintve azt, hogy mindegyik képalkotással kapcsolatos, igen tekintélyes szám. A Kodak az egyik legrégebbi szereplője ennek a területnek, de mostanában nem igazán fut a szekerük - ha mondhatjuk így -, hiszen egyre nagyobb adósságokat halmoznak fel, és csődeljárás alatt is vannak. Végül ezek miatt jutottak arra a döntésre, hogy megválnak a szellemi tulajdonuk nagy részétől, az összegből pedig fedezik amit tudnak, a fennmaradás érdekében.


A csomagra eredetileg két különálló csoport licitált, az egyik oldalon az Apple és a Microsoft állt, míg az "ellenfél" a Google volt, azonban időközben úgy döntöttek, hogy inkább közösen veszik birtokba a Kodak portfólióját. A három mamutvállalat mellett még másik kilenc cég (HTC, Facebook, Adobe, RIM, Samsung, Fuji, Amazon, Huawei, Shutterfly) is jelen van a konzorciumban, tehát szép kis csoport jött össze. Mivel a nagyobb mobilgyártók is itt vannak, így senkinek nem kell attól tartania, hogy a későbbiekben pereskedés alapja lenne ez a szabadalmi csomag.

Eredetileg 500 millió dolláros üzletről beszéltek, végül egészen pontosan 525 millió dollár cserélt gazdát a felek között. A Kodak vezérigazgatója az ügyletet követően pozitívan nyilatkozott a jövőjükről. Antonio M. Perez elmondta, hogy a fenti összegből ki tudják fizetni a felhalmozódott kölcsönöket, és még új fejlesztések kezdeményezésére is marad némi forrás, így jobban tudnak összpontosítani a felzárkózásra a konkurensekhez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. lajcsi1975
2012.12.22. 09:57
"Mivel a nagyobb mobilgyártók is itt vannak, így senkinek nem kell attól tartania, hogy a későbbiekben pereskedés alapja lenne ez a szabadalmi csomag."

A közelmúlt apple szabadalmi színjátékai alapján én ezt erősen kétlem. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hellego
2012.12.22. 22:06
Na most már az Apple fog mindenkit perelni a kerek kis "izé" optika formai használata miatt. Hogy a vakut még ne is említsem... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hellego
2012.12.22. 22:08
Ezek után nem csodálkoznék ha kiderülne, az apple találta fel az írisz optikát is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.12.22. 23:10
Lesz aki biztos lesz benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!