iPon Hírek

Együttműködésbe lép az Intel és az Arduino

Dátum | 2013. 10. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich tegnap egy fontos bejelentést tett: az Intel a jövőben együttműködik az Arduino csapatával, így Intel architektúrára alapozó Arduino platformok készülhetnek, amelyek nem csak az elektronika és programozás szerelmesei, hanem az oktatók és a diákok számára is elérhetőek lesznek. Az Arduino neve a programozni szerető, az elektronikához kicsit is konyító hobbisták körében már régóta ismerősen cseng, hiszen a név mögött egy igazán ütőképes platform húzódik, amihez hatékonyan és egyszerűen kezelhető szoftverkörnyezet is jár. Az Arduino család tagjaival - és a megfelelő bővítőkártyákkal, azaz Shieldekkel - akár egy komplett ház automatizálása is megoldható, igaz, ehhez kitartó munka kell mind programozás, mind pedig elektronikai szerelési feladatok tekintetében. Persze az Arduino kisebb feladatokra is hatékonyan bevethető: építhető vele egyszerű, relé alapú vezérlőrendszer, LED-eket villogtató rendszer, de a platform akár hőmérséklet és páratartalom, illetve távolság monitorozására is bevethető, sőt, saját magát tápláló napkövető egység is építhető belőle, amit napelemekkel kombinálva mindig maximális hatásfok mellett hasznosíthatjuk a Nap fényét. Az előbbi felsorolás csak töredékét tartalmazza azoknak az lehetőségeknek, amit az Arduino segítségével megvalósíthatunk - az ötlettár szinte kimeríthetetlen. Az Intel illetékesei felismerték az Arduino platformban rejlő lehetőséget, így együttműködésbe léptek a platform fejlesztőcsapatával annak érdekében, hogy a jövőben Intel architektúrára alapozó processzorral szerelt platformok is készülhessenek.
Intel Galileo
Intel Galileo
Az együttműködés első gyümölcseként elkészült az Intel Galileo fejlesztőalaplap, amelyen egy Intel Quark SoC X1000 típusú központi egység lapul. Az egyetlen processzormaggal rendelkező, egyetlen szálon dolgozó, 32-bites támogatást kínáló SoC Pentium-kompatibilis utasításkészlettel üzemel, magórajele pedig maximum 400 MHz lehet. A szoftverből és hardverből álló fejlesztőkészlet részeként érkező alaplap számos fontos csatlakozóval és támogatással érkezik. Lesz ACPI és PCI Express támogatás, de emellett 10/100 Mbps-os Ehternet vezérlő, SD memóriakártya-olvasó, USB 2.0-s eszközport és EHCI/OHCI USB host port is szerepel a kínálatban. A sorban UART és RS-232-es soros port szintén található, sőt, a rendszer JTAG portot is kap az egyszerűbb hibakeresés érdekében. A fedélzeten 8 MB-nyi programozható NOR Flash is lapul. A fejlesztőalaplappal kiaknázhatóak az Arduino fejlesztőkörnyezetében rejlő lehetőségek, sőt, a korábbi Arduino szoftverkönyvtárak is használhatóak maradnak. További jó hír, hogy a szoftver és a hardver a jelenlegi Arduino bővítőlapkákkal, azaz a különböző Arduino Shieldekkel is kompatibilis lesz. Az Intel Galileo programozását Windows, Max OS és Linux operációs rendszer alól egyaránt meg lehet oldani. Az Intel a kezdeményezés részeként globális szinten 1000 egyetem számára adományoz majd 50000 Intel Galileo fejlesztőalaplapot, amelyek az elkövetkező 18 hónap folyamán érkeznek meg az oktatási intézményekbe. A vállalat jelenleg hat kontinensen, összesen 17 egyetemmel működik együtt a Galileo projekt keretén belül. A cél az, hogy a projekt keretén belül a lehető legtöbb oktató és diák ismerhesse meg az Intel technológiái által kínált lehetőségeket és teljesítményt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Imi3est
2013.10.04. 11:45
Az jó kis marketing ha 50000 darabot szétoszt csak hogy az ő platformját használják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vageir
2013.10.04. 13:28
Ez hasonló a PIC-hez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Azrael
2013.10.04. 14:08
Ahogy nézem az eddigi Arduino cuccok főleg ATmega mikrokontrollerekre épültek. Azok nyilván nagyon hasonlítanak a PIC-hez. Az Intel megoldása meg mint írják x86 alapú, tehát Neumann architektúrát alkalmaz, ellenben az ATmega és a PIC Harvard-architektúrájával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sks7891
2013.10.04. 21:08
Ez már nagyon hajaz a raspberry pi-re. Jelenleg a legerősebb ARDUINO a DUE lapkás, ami Cortex-M3 alapú, 84 MHz órajellel.

Gondolom ez sem lesz 5v toleráns...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!