iPon Hírek

Együttműködést írt alá az ARM és a TSMC

Dátum | 2010. 07. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az ARM és a TSMC között régóta partnerkapcsolat folyik, amelyet a két gyártó most egy új, hosszabb távú stratégiai megállapodással erősített meg. Az új együttműködés értelmében a két vállalat olyan, nagymértékben optimalizált SoC chipeket fog készíteni, amelyek belsejében ARM processzormag(ok) dolgoznak. A friss chipek a TSMC 28 nm-es és 20 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorain készülhetnek majd el a nem is oly távoli jövőben.

A megállapodás keretein belül a TSMC az ARM processzorok széles palettájához férhet majd hozzá, amelyek esetében különböző finomhangolásokat eszközölnek majd a mérnökök, hogy az egységek a lehető leghatékonyabban ki tudják használni a különböző gyártástechnológiák által kínált előnyöket. Az ARM és a TSMC olyan, „TSMC optimalizált” processzormagokat is készít majd, amelyek optimális teljesítménnyel, mérettel és fogyasztással állnak majd a különböző piaci szegmensek rendelkezésére. Az együttműködés gyümölcseként elkészülő processzorokat vezeték nélküli eszközökben, hordozható kézi készülékekben, tábla konfigurációkban és nagyteljesítményű konfigurációkban is fel kívánják használni. Az együttműködés mellett a TSMC komoly gyárbővítésbe kezdett, de ezzel együtt egy új üzem alapkőletételén is túl van a cég, azaz egyelőre minden a lehető legkedvezőbben halad.

Érdekesség, hogy az ARM a TSMC egyik nagy riválisával, a GlobalFoundries-zel is együttműködésbe lépett: a tavaly kötött megállapodás értelmében a GlobalFoundries a 28 nm-es csíkszélességgel készülő Cortex A9 alapú megoldások gyártásában segédkezik az ARM-nek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibaimp
2010.07.20. 21:25
van esze az arm vezetőinek, többlábon állnak, nem függenek úgy 1 beszállítótól ill. gyártótól pl mint az nvidia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.07.21. 15:07
Igen, a cikk cime az is lehetett volna, hogy az ARM egy RAID-be kototte a TSMC es GlobalFoundries cegek termeleset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!