iPon Hírek

Ejtette a bíróság a Killzone fejlesztői ellen szóló pert

Dátum | 2015. 05. 06.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Emlékeztetőül: miről is van szó? Arról, hogy a Killzone: Shadow Fall egyjátékos módja 1080p-s felbontásban 30fps-sel fut. Idáig nincs is probléma. A készítők viszont azt mondták, hogy a többjátékos mód megtartva az 1080p felbontást már 60fps lesz. Később kiderült azonban, hogy a multiplayernél van egy kis trükközés: a teljesen 1080p-s képet egy úgynevezett temporal reprojection eljárással állítja elő a játék, aminek a lényege tulajdonképpen az, hogy az adott pixelek előző pozícióit és a kamera mozgásvektorát figyelembe véve több korábbi, alacsonyabb felbontású képből rakja össze a végleges, 1080p-s képet. A dolog persze ennél egy kicsit összetettebb, de a lényeg, hogy a technológia annyira jól működik, hogy az égvilágon senkinek nem tűnt fel a működése, még a Digital Foundry sem vett észre semmit. A megjelenés után pár héttel azonban a készítők maguk beszéltek az alkalmazott technológiáról egy előadáson (tehát nem próbálták titkolni a dolgot), és hirtelen mindenki "elkezdte látni" a csalást. A helyzet odáig fajult, hogy Douglas Ladore vezetésével az Amerikában elég népszerű csoportos keresetet nyújtottak be a "sértettek" a bíróságon a Sony Computer Entertainment ellen, azt állítva, hogy a cég megtévesztette a vásárlóit: azt mondták ugyanis, hogy a játék multiplayer része natív 1080p-ben fut, holott szerintük nem ez a helyzet. Legutóbb éppen arról írtunk, hogy a bíró helyet adott az ügynek és úgy tűnt, hogy elindulhat a per, melyben a Sony ellen felálló vásárlói csoportot vezető Douglas Ladore kereken 5 millió dollárt kártérítést követelt, valamint azt, hogy a Sony többé ne tudja 1080p-s játékként reklámozni a Killzone: Shadow Fallt. Ma azonban már arról számolhatunk be, hogy a bíróság elvetette az egészet, az ügyvédi költségeket pedig mindkét félnek magának kell állnia. Hogy pontosan miért, arról egyelőre egyik fél sem nyilatkozott, de úgy hallani, hogy bíróságon kívül megegyezésre jutottak egymással.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kihaennem
2015.05.06. 14:08
Nagyon helyes! utálom az ilyen felhasználókat. a végleges kép1080p! kit érdekel hogy miből kiből merre hány. Kezd odáig fajulni a dolog hogy lassan beszólnak ha nincs atialias egy játékban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. twollah
2015.05.06. 14:33
Az a szanalmasa ahogy a hirben is le van irva, hogy hirtelen mindenki elkezdte latni a nem lathatot.

Ez olyan, mint amikor az emberek ele odarakjak a mereg draga es kozepkategorias bort es a draga bort egybol jobb izunek erzik.
Aztan jon a meglepetes amikor a vakteszten megis a kozepkategorias bor a finomabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FaL
2015.05.06. 14:40
és pont az ilyen hozzáállás miatt van az, hogy simán lenyomhatnak bármit a játékfejlesztők és kiadók a vásárlók torkán.

Ha azt reklámozza, hogy NATÍV 1080p, akkor az legyen annyi trükközés nélkül. Ha trükközéssel annyi akkor nem natív 1080p és kész.

Az Xbox címeknél mindenhol odaírják hogy ez 900p és legfeljebb fel van skálázva. Más PS4 címeknél is ott van hogy pontosan mennyi az annyi. Ezt a fejlesztők és a kiadók bakizták be és a peren kívüli megegyezés jelzi is hogy tartottak ettől a pertől, akkor szokott ez a megoldás jönni!

Igazság szerint az összes félkész, technológiai hulladék játék után sorra kéne benyújtani a class action pereket és akkor talán visszaállnának a kedves fejlesztők/kiadók a rendes munkára. Ezek a peren kívüli megegyezések ezt nem segítik elő, mert ezzel csak azok lettek kárpótolva akik pereltek, de nem lett precedens teremtve, nem lett példa állítva. Kár érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Resike
2015.05.06. 14:53
"Bíróságon kívül megegyezésre jutottak egymással."

Ez annyit tesz hogy peren kívül perkálták le az ~5 misit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomchee
2015.05.06. 15:01
Erről, pont az a teszt jut eszembe, amikor a Coca-Cola/Pepsi fanokkal megkóstoltattak, különböző kólákat névtelenül. Tehát Coca-t Pepsi-t és NoName-et. És csupán 30% körüli pontossággal, tudták a nagy rajongók beazonosítani kedvencüket, illetve volt olyan kör is amikor a NoName-re mondták a legtöbben, hogy "Igen! Ez az igazi Coca/Pepsi!"

Imádom az arcokat az ilyenek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.06. 15:58
Coke és Pepsi között nagyon egyszerű megmondani a különbséget. A noname az már trükkösebb, mert ott próbálnak egyik vagy másik nagyobb gyártó ízvilágához közelíteni. Persze akinek a Coke, a Pepsi és a noname is csak kóla annak tök mind1 mit iszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2015.05.06. 16:06
Én köteleztem volna hogy visszavegyék a játékot a vásárlási áron attól, akinek ez nem tetszik, és az ítélethozatal előtt vásárolta és megvan róla a számla. Másodsorban köteleztem volna őket arra, hogy ha lesz belőle utángyártás akkor jelöljék a borítón hogy a multi nem tisztán 1080p, csak hogy a felhasználók tudják.

Nekem ez a kedvenc vaktesztem: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. predike07
2015.05.06. 16:38
Na akkor mostmár valaki indithatna egy perc mi szerint a gépigényeket spekulálják,hogy minél magasabb legyen.
Kb a két témának ugyan úgy nincs értelme de mégis jelen van.
Viccet félre téva nem ártana ha létezne egy a fogyasztót ilyen címen védő szervezet.Egy-két játék esetében manapság felmerülne pár kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2015.05.06. 16:41
Nevetséges a dolog mindkét fél részéről. De Amerikában minden lehetséges sajnos úgy tűnik szó szerint.


Noname kólák tapasztalatom szerint édesebbek és vagy több bennük a szénsav, de tényleg alig térnek el a márkástól. Persze vannak kiugróan sz@r termékek, amit a csapvízzel elehet csak vaktesztben összehasonlítani. Összességében az sem lepne meg, ha a Coke-tól vagy a Pepsi-től vennék hozzá a sűrítményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.06. 16:57
A vásárlók megtévesztése miért is nevetséges dolog? OK, hogy nem arról hazudnak, hogy bébi fókákat ütnek agyon, közbe mégis, de akkor is számít, mert a játékipar felhasználók felé tanúsított magatartásának eklatáns példája. Viszont amíg mindenki csak legyint, hogy "sok hülye", meg "hja, amerika hurrdurrhurr" addig ne is csodálkozzunk, ha kapjuk sorra a teljes áron eladott bétákat meg tartalom nélküli cuccokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iattilagy FaL
2015.05.06. 22:34
Maga a megoldás zseniális, nem tudom miért kell nem hozzáértő módon ügyvédeknek leszólni ilyeneket. Gyakorlatilag sikerült megnövelniük a frame ratet majdnem ingyen, vagy legalábbis nagyon olcsón. Ráadásul sokszor renderelnek 720p-ben, vagy 900p-ben aminél ez ezerszer jobb megoldás, a 960x1080 jobb mint a 900p önmagában is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!