iPon Hírek

Eközben a Marson…

Dátum | 2012. 12. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA tegnap az Amerikai Geofizikai Társaság konferenciáján közzétette a marsi talaj elemzésének első eredményeit. A Curiosity a november 20-án begyűjtött mintákban több érdekes vegyületet is detektált, abban azonban egyelőre bizonytalan az eredményeket analizáló kutatócsoport, hogy a kimutatott szén- és klórnyomok valóban a Marsról származnak-e. Lehetséges ugyanis, hogy a minimális mennyiségű klór és szén még a Földön került a vegyelemző készülékbe.

A SAM (Sample Analysis at Mars) nevű műszer vizet, ként és klórtartalmú vegyületeket talált a talajmintákban, és ezek közt némi széntartalmú klórmetánra is rábukkant. Az elemzés úgy történt, hogy a talajból vett kis mennyiségű mintát a rendszer felmelegítette, majd a felszabaduló gázok összetételét elemezte. A mikrohullámú sütő méretű berendezés egy lézerspektrométer segítségével izotóparányokat is vizsgált, ami segíthet felgöngyölíteni a marsi víz és egyéb elemek komplikáltnak tűnő történetét.


A Curiosity-projekt kutatói úgy vélik, hogy a melegítési folyamat során a marsi talaj perklorát sóiból rendkívül reakcióképes klórgáz szabadulhatott fel, amiből aztán vagy a marsi légkörből, vagy a Földről származó szén-dioxiddal reakcióba lépve klórmetán keletkezett. Az is elképzelhető persze, hogy a metán a talajból származik, jelenlétére azonban ekkor is számos magyarázat adódik azon kívül, hogy a szerves molekulák a marsi életre utaló nyomok lennének. A legvalószínűbb, hogy ezek meteoritok és üstökösök hátán érkeztek a felszínre, amelyek köztudottan számos összetett szerves vegyületet hordoznak. A kutatás következő lépése annak megállapítása lehet, hogy ezen eshetőségek közül melyik eredményezte a mintákban talált klórmetánt. A NASA hivatalos álláspontja egyelőre továbbra is az, hogy a Mars talajában nem fedeztek fel szerves anyagokat.

A keresés azonban tovább folytatódik. A szakértők meglehetősen elégedettek az eddigi eredményekkel, és türelmesen várják a további felfedezéseket. Az elemzéseket végző műszerek működnek, és már első használtuk során is minden eddiginél pontosabb adatokkal gazdagították a marsi talaj legfelső rétegének összetételével kapcsolatos tudásunkat. Valószínűleg ennek az izgatottságnak tudható be a küldetés tudományos vezetője, John Grotzinger két hete elejtett félmondata is, amellyel világszerte felkorbácsolta a kedélyeket. Az eredmények kétségkívül érdekesek, de azt állítani, hogy a „történelemkönyvekbe is bekerülhetnek”, enyhe túlzásnak tűnik. Ahogy a kutató elmondta, egyetlen kísérlet alapján sem most, sem a jövőben nem várhatók különösebben szenzációs felfedezések, mivel a küldetés alapvetően nem ilyen célú. „Tudományos kutatást végzünk, olyan gyorsasággal, ahogy azt a tudomány engedi.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. I.Jozsef83
2012.12.04. 19:11
Nocsak , kifeketítve ... itt vajon mi nem publikus ? Majd persze, hogyne mindent elmondanak ... hol élünk ?!


ez érdekesebb így :

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chris-v
2012.12.04. 22:15
Az nem kifeketítve van, hanem több képből van összerakva egy a kép, és vannak kimaradt helyek pl mint itt:


Ezért nem kell mindjárt összeesküvés elméletet gyártani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SuhiTomi
2012.12.05. 09:19
chris-v:

A kettőtök képe nem is egyforma. Amúgy meg minek kell egy ekkora részt több képből összerakni? Talán 640x480-as képeket tud csak a készülék csinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!