iPon Hírek

Eladó tweetek

Dátum | 2012. 02. 29.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A BBC beszámolója szerint a Twitter „eladja” a régi tweeteket, vagyis a piackutató cégek kellő díjazás ellenében hozzáférhetnek az elmúlt két év archivált hozzászólásaihoz. Az ezekből nyert adatok segítségével marketing kampányokat állíthatnak össze, célzott ajánlatokat tehetnek egyes felhasználóknak stb. A Twitter elsőként a brit székhelyű Datasift adatelemző céggel kötött megállapodást az utóbbi két év tweetjeinek eladásáról.

A Datasift szerint már számos más cég is komolyan érdeklődik az „adatbánya” iránt, amely nap mint nap újratermelődik az oldalon, mondta el Rob Bailey vezérigazgató. A Historics (a tweetek archívuma) azért is nagy lehetőség, mert mindezen adatok egy intelligens platformon találhatók, amelyen különféle szűrések alkalmazásával a legkülönbözőbb adatokhoz lehet hozzáférni.

A közvetlen tartalmon kívül a tweetek árulkodnak a népszerű weboldalakról, helyszínekről és a közösségi médiát leginkább befolyásoló tényezőkről. Akik megveszik ezeket az adatokat, különféle trendeket tudnak majd követni általuk és azonosíthatják a legfontosabb piaci szereplőket, folytatja Bailey.


A Datasift láthatóan nagyon boldog a megegyezéstől, a Twitternek még több pénz folyik be, de a felhasználók körében közel sem ilyen felhőtlen a hangulat. Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég blogján azt javasolja, hogy mielőbb töröljük régi tweetjeinket, amennyiben nem akarjuk, hogy a piackutató cégek adatokat sajtoljanak ki korábbi hozzászólásainkból, és ezáltal esetlegesen információkat gyűjtsenek össze rólunk. És ahogy hozzáteszi, jobban tesszük, ha átgondoljuk, hogy a jövőben mit és hogyan osztunk meg az interneten. Érdemes továbbá a tartózkodási hely megosztása alkalmazást haladéktalanul kikapcsolni, ha nem akarjuk, hogy tweetjeink nyomán követhetővé váljon „mozgásunk”.

Gus Hostein, a Privacy International igazgatója szerint a mostani megegyezés ellentmond mindannak, amit a Twitter elviekben képvisel, és egyre rosszabb irányba kezdenek haladni a cég vezetői. A Twitter lényegileg az élő beszélgetést imitálja, amely azonban globális méretekben valósulhat meg. Gyakorlatilag olyan, mintha minden társalgásunkat lehallgatnák és rögzítenék további adatelemzés céljából. Ráadásul a felhasználók beleegyezését ehhez sosem kérték.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. tomazolika
2012.02.29. 20:39
Nesze neked közösségi oldal ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.02.29. 21:35
Ha Twitter tag vagy, elfogadtad a feltételeket, ami ennek a lehetőségét magában foglalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pocok7
2012.02.29. 21:47
Hát igen, az apró betűs rész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szerzetes
2012.02.29. 22:28
Nem használom a rendszert, de valaki felvilágosítana? Ha én tweetelek valamit akkor azt mindenki látja vagy csak az akik követnek? A követőket le tudom rázni magamról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. homeware
2012.02.29. 22:47
Lehet jót keresnek rajta de, hogy sok felhasználót vesztenek majd, az is biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzjaulah
2012.02.29. 23:22
adathalászat legálisan? minek jelszó? Meg minek beállítani, hogy mondjuk csak ismerőseim láthassák a tweetjeimet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.03.01. 00:00
A reklámcégek, akik megveszik az adatbázist nem adhatják ki harmadik félnek az adatokat és csak adott felhasználásra jogosultak. Tehát a törtvények rájuk is vonatkoznak. Továbbá az adatbázis nem tartalmaz semmilyen személyes adatot, csak a felhasználónevet és a tweet-eket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. homeware
2012.03.01. 05:45
Teljesen mindegy, ez akkor is elfogadhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. halaszlaci
2012.03.01. 11:35
gusztustalan..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.03.01. 15:28
Ti és ők írták alá, nem én!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!