iPon Hírek

Elbúcsúzunk a Sony PSP-től

Dátum | 2014. 06. 03.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Majdnem tíz évvel a piacra kerülése után hamarosan végleg elbúcsúzhatunk a Sony első hordozható kézikonzoljától, a PSP-től. A kis gépet január óta már nem szállítja a vállalat Észak-Amerikába, míg a hazai pályának számító japán piacra (ahol még mindig elég népszerű) június végén érkezik az utolsó szállítmány. Európáról egyelőre nincs pontos információnk, de még idén megszakad itt is az ellátás a PSP-ből. Japánban mindenféle átállási programot hirdet majd a Sony, melynek keretein belül például UMD-lemezeket lehet majd becserélni, cserébe pedig leárazva vehetik meg a szerencsések ugyanazt a játékot az utód PS Vitára. A PSP a PS2-höz nagyon hasonló hardverrel jelent meg 2004 telén, 32MB központi memóriával (amit később 64MB-ra növeltek), grafikus processzora pedig 2MB beágyazott eDRAM-ot kapott. Összesen 5 hardveres revízión ment át, melyek között voltak olyan, előremutató típusok is, mint a lemezmeghajtó nélküli, kizárólag digitális játékletöltést támogató PSP Go, illetve a legutolsó, végletekig leolcsósított PSP E1000, ami még Wi-Fi modult sem tartalmazott. A kütyü eszméletlenül népszerű lett: csak Japánban 20 millió példányt adtak el belőle, világszerte pedig a legutolsó, 2012-es adat szerint 76 milliót - azóta a Sony nem közölte külön a PSP értékesítési mutatóit. Brutális mennyiségű játék jelent meg rá, köztük számos legendás JRPG, melyek minősége sokszor még az asztali konzolos változatokét is felülmúlta. Utódja, a PS Vita - annak ellenére, hogy szintén fantasztikus készülék - sajnos egyelőre nem tudott így berobbanni. Pedig nem csak az okostelefonoknál ideálisabb játékplatform, de az elődjénél is - ha másért nem, hát azért, mert ezen már két analóg kar van, míg a PSP-n be kellett érnünk eggyel, ami némileg limitálta a játékok irányíthatóságát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Kerty
2014.06.03. 19:32
10éve? öregnek érzem magam D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Morph76
2014.06.03. 20:13
Az is vagy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Beatmad
2014.06.03. 20:24
Akárhogy is de a mai telefonok elég jók arra hogy eljátszogasson az ember egy unalmas várakozás vagy buszozás, vonatozás közbe, bármelyik korosztályt nézzük.
Aki meg kicsit komolyabban akar játszani pl. jobb irányítást akar, az leül az asztali konzol vagy a PC elé, ennyi...
nem is csoda hogy a PS Vita bukó, ki se kellett volna adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Meteoreso
2014.06.03. 20:53
Elszúrták az egészet a Vitával.
10 colon kellett volna kihozni egy nagyon erős videókártyás led kijelzős
készüléket durván erős a videókártyákhoz hasonlóan erős designnel.
Nem igaz hogy nem volt piaci rés, mert volt, ha kihoz egy tegrás tab-októl erősebb vasat akkor a ps verte volna az androidot, főleg 2 joy-al.
Az harmatgyenge hogy nincsenek húzónevek, rak rá még egy gombot, picit gyorsabb és kiadom.
A pufi PSP-re volt 200 RPG a vitán van 5 kb
Nincs benne semmi jelentős technikai újítás, csak gyorsabb.

én nagyon sajnálom mert nagy psp-s voltam, ezt eltöketlenkedték a japánok, nem kicsit de nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ticokh
2014.06.03. 22:13
Én soha az életben nem fogok megválni a PSPGo-tól (mint ahogy a a PS2től sem). Csak egy ps3 kontroller és tv kábel kell és kész is a teljesen hordozható PS1 ami ugyanúgy megy a két analóggal, meg minden és ki lehet kötni tv-re. No meg ott vannak a PSP játékok is, és majdnem az összes 80- 90es évekbeli konzol emulátor remekül megy rajta plusz pár 80-as számítógép is (sajnos az Amigával már nem nagyon bír el 25fps-el).
Egy olyan dokkolóra vadászok még amivel egyszerre megy a TV-kábel és a töltés is és teljes lesz az örömöm. (Csak épp arany árban mérik 30 font alatt nem nagyon lehet beszerezni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noPublicFG
2014.06.04. 00:39
Miket irkászoltok itt? Senki sem említette, hogy a PS Vita bukás lenne. A PSP eddig vitte a hátán az egészet, amit hivatalosan is levált a Vita.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shinjiii
2014.06.04. 12:14
Én eladtam mind a psp-t, mind a ps2-t, kénytelen voltam, porosodni minek tartsam meg itt, azért mert havonta egyszer ránézek egy játékra? Letöltöm, és emulátor.

Annak ellenére nagyon sok kellemes percet okoztak, PS2 lesz mindig is az első konzol számomra.

Midnenesetre érdekes belegondolni, hogy ebből a pókf*sznyi hardverből milyen grafikát tudtak kisajtolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pepeno1
2014.06.04. 15:22
Itt egy gamepad 7 collal:
http://www.archos.com/hu/products/themed/gamepad2/index.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Uranium
2014.06.04. 22:25
Lassan már a PSP is belesüllyed (nem rossz értelemben) a retro gamer cuccok kategóriába. Pedig emlékszem régen mennyire szerettem néha elővenni. Lehet előkotrom és leporolom kicsit, hogy lássam mit tud még a kicsike.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DarkDevil
2014.06.05. 01:16
Én büszke tulajdonosa vagyok egy PSP Go!-nak immáron 4 éve és nem bántam meg még mindig hibátlanul működik és az aksi is jól bírja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!