iPon Hírek

Elég sok pénzt keres a Valve

Dátum | 2015. 07. 28.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Legalábbis valószínűleg elég sok pénzt keres a Valve, biztosan ugyanis továbbra sem tudjuk, hiszen a vállalatot nem jegyzik a tőzsdén, így nem is kell nyíltan közölnie üzleti eredményeit. Úgyhogy nem is teszi. Ettől függetlenül számos elemzőcég foglalkozik azzal, hogy nagyjából belője, mennyit keres a Valve egy évben. A SuperData piaci elemzői most megpróbálták belőni, hogy körülbelül mekkora lehet a forgalma és a profitja a Valve-nek, és arra jutottak, hogy tulajdonképpen elég sok. Az elemzőcég becslése szerint 2014-ben összesen legalább 1,5 milliárd bevételt termelt a vállalat csak a Steamen értékesített külsős játékokból, és mivel az eladások után a Valve 30%-os jutalékot húz le, így nagyjából 330 millió dollár marad meg profitként. Ezen kívül a becslések szerint nagyjából 400 millió dollárt hozott be a három legnépszerűbb, saját fejlesztésű játék, a Dota 2, a Team Fortress 2 és a Counter-Strike: Global Offensive. Ez tehát azt jelenti, hogy tavaly összesen legalább 730 millió dollár profitot lapátolt össze a Valve. Ismét meg kell jegyezni, hogy ezek csak becslések. Azt a SuperData is elismeri, hogy a Steamből származó jutalékos bevételeket valószínűleg eléggé konzervatívan becsülték meg, és vélhetően ennél jóval több pénzt keres a Valve a külsős játékok eladásából egy évben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. gombabacsi
2015.07.28. 15:03
vajon miért nincsenek a tőzsdén?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. weri
2015.07.28. 15:15
En ezt eddig is tudtam hogy sokat keresnek, hisz eleg jol vedik a regi jatekokat is (VAC)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ChoSimba
2015.07.28. 15:18
30%-os jutalék ?
Bzz, csinálok egy Steam 2.0-t.
Mondjuk így érthetőbbek az akciók, bár lehet hogy nem a 30%-ból adják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Asagrim
2015.07.28. 15:34
"profitot lapátolt össze"

végem van ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Resike Asagr...
2015.07.28. 15:50
Ennyi pénzhez inkább már hókotró kell, mint lapát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.28. 15:55
Ha a tőzsdére vinnék a céget, akkor először is különböző törvényi előírásoknak kellene megfelelniük. Ahogy a cikkből kivettem, ennek egyik első pontja a nyilvános beszámoló, mérleg stb. készítése lenne. Ebből rengeteg mindent meg lehet tudnia a konkurenciának, többek között befektetésekről, esetleges távlati tervekről. (+könyvvizsgálat stb.)

Másodszor, a tőzsdére jutással a jelenlegi tulajdonosi struktúra megváltozna.
Jellemzően azért bocsájt ki egy cég részvényeket, hogy újabb forrásokat szerezzen amikért cserébe a befektetők kétféleképp realizálhatnak pénzt. Az első a kapott osztalékból, amit egy cég vagy fizet vagy nem. A második az árfolyammozgásból.

Harmadszor a tőzsdére jutás miatt megváltozott tulajdonosi szerkezetből adódóan vezetői szerkezet váltás is elképzelhető, teljes vezetőség, irány stb csere, így a jelenlegi tulajdonosok kontrollja a cég felett elveszik/elveszhet.

Ahogy látom ezek egyike sem érdekük, hiszen van egy aranytojást tojó tyúkuk, ami egyelőre nem igazán kíván hatalmas befektetést, és elég jól tervezhető költségekkel működik. Tulajdonképpen a személyzet+szerverek adják a költségeik jelentős részét.
A bevételeik pedig játék, egyéb szoftver, játék-kiegészítők(exp, DLC, és itemek) összességéből adódik.
Mivel jelenleg ők a világ legnagyobb online ilyen jellegű tartalomszolgáltatói szinte megkerülhetetlenek az ipar szempontjából.
Szóval egyelőre semminemű extra-befektetésre nincs szükségük meglátásom szerint, ráadásul valószínűleg az elmúlt 10 évben ők is bőven felhalmoztak maguknak tőkét, ha szükségük lenne valami hatalmas befektetésre. (A STEAM-gépek bár igénylik a befektetést nem tűnik olyan volumenünek ami olyan szinten igénybe venné azt a pár milliárd dollárt amit tartalékolnak.) Talán majd ha a VR okoz valami változást, vagy ha valami vadiúj trend indul el akkor az irányba majd elindulnak lépést tartva, szerintem dúrván figyelik a trendeket hogy időben reagáljanak mindenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. mikej95 lc
2015.07.28. 16:56
Jó kis leírás, sokan hiszik, hogy tőzsde = top cég. Elég megnézni egy facebook-ot: bevételek fedezik a fenntartási költségeket, de az osztalék a jelenlegi dotcom lufi nyomására tör a felszínre. Nincs benne nagy pénz, de a piac elhiszi, hogy van (persze az USA-nak megéri egyéb szempontokból).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller ChoSi...
2015.07.28. 17:16
Mások csináltak, és elhasaltak, mert nem azok voltak a világ első népszerű digitális játékboltjai. Most már nehéz átcsalogatni a játékosbázist másik platformra. GOG jó példa, szinte mindenben jobb, mégis steamet használunk, mert azt már megszoktuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.28. 17:25
Én simán áttértem gog-ra.
Steam-et egyre kevésbé használok, és ott is inkább már csak úgy, hogy ha nagy néha CS:GO-zok és esik valami és érdemes eladni eladom. A maradékot gyűjtögetem beváltom, hogy még drágábbért tudjam eladni. Abból esetleg veszek valami játékot.
Tulajdonképpen itt csak az időmet fektetem be, amiből most sajnos kicsit sok van, a saját pénzemért nem is veszek már nagyon semmit. Amit meg a dobozokért, fegyókért ilyen olyan szirszarokért kapok, meg nem teljes értékű pénz, ugyanis NEM lehet kivonni a rendszerből, tehát csak pénzhelyettesítő eszköz. Viszont tartalmat tudok érte szerezni(Bár kell hozzá türelem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba
2015.07.28. 17:35
A gog-ban, origin-ben vagy bármi másban (steam-en kívül) van olyan, hogy az ottani játékaimmal tud más is játszani ?
És nem a drm mentes single playeres játékokra gondolok
Hanem mint a steames family sharing.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. YellowFlas...
2015.07.28. 18:00
Még ennyi pénzből sem telik rendes supportra.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mullerdavi... kisko...
2015.07.28. 19:31
Kíváncsi lennék miben jobb a GoG szerinted, mert nem ismerem a GoG kliensét. Viszont a Steam commu,nity integrációja elég jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. potkeny mulle...
2015.07.28. 19:50
GoG kliense már azzal jobb, hogy opcionális
Régebbi gépemen/laptopomon sokszor már annak örülök, hogy a játék önmagában elfut, nem hiányzik bármifajta "felesleges" kliens a háttérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kajla_hun
2015.07.28. 20:02
Mi bajotok van a Supporttal? Nekem pikkpakk válaszoltak s megoldották a problémát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mullerdavi... potke...
2015.07.28. 20:06
Remek, akkor most tényleges funkcionális dolgokra lennék kíváncsi. Nekem kényelmesen elfér a Steam a háttérben, soha nem evett túl sokat, pedig nem volt mindig jó gépem.
Ne érts félre, semmi bajom a DRM free játékokkal, tényleg kíváncsi vagyok mit tud ha már valaki nagy mellénnyel beírta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2015.07.28. 20:24
Ezért nem lesz sose HL3-unk, mert szarnak megcsinálni, csak a nyűg van vele....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. potkeny mulle...
2015.07.28. 20:36
Tekintve, hogy a kliens még bétában van (2-3 hónapja érhető el mint béta, vagy valami hasonló), de az elmúlt év(ek)ben is jópáran említették mint a Steam alternatíváját, így leginkább a DRM- és kliens-mentes létét lehet felhozni előnyként.
A kliens amúgy próbál behozni amit csak tud, mintha gog-steam összejátszást is ígértek volna (mármint hogy a gog-os haveroddal tudsz játszani multit steam-ről és fordítva, de hogy melyik játékokkal fog működni, azt ki tudja még..), de mivel még béta, nem igazán lenne fair összevetni a steam-el.

Mintha bizonyos játékok általában olcsóbbak lennének a gog-on, mintha többször lenne adott játék leárazva gog-on, de nincs róla statisztikám, így nem vagyok benne biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mullerdavi... potke...
2015.07.28. 21:17
Szóval akkor semmi extrát nem tud, csak annyi ami eddig: full DRM mentes játékokat próbál eladni. Illetve lesz egy kliens is hozzá. A játékok meg sokszor tényleg olcsóbbak, én is vettem már ott pár dolgot. Csak nem tudtam hova tenni kiskoller kommentjét. Ha már itt tartunk, Origint is hasznáok, de az nekem valahogy semmi extra nem volt. Ha nem Origin exluzív lett volna a játék fel se rakom. Még bugos is volt a DRM némelyik játékomnál, de legalább a support megoldotta (másodikra, semmivel nem voltak jobbak a steameseknél, nem tudom miért divat szidni). A legjobban viszont azokat a játékokat utálom amit megveszek steamen és egy másik DRM is kell hozzá (UPlay).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lazahunter potke...
2015.07.28. 21:46
Szóval attól jobb, hogy 'nincs'?

Biztos szép és jó a DRM mentesség, de valljuk be, nem ez a jövő ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. potkeny mulle...
2015.07.28. 21:57
Ahogy nézem, szépen-lassan megpróbálnak egyre több steam-es 'extrát' betenni a kliensbe, de hogy mennyire/hogyan fognak működni, azt ki tudja így előre..
Pl. a kliensben van auto-update.. Én elvagyok nélküle is, de másoknak meg fontos. Elvileg van/lesz achi-k.. Van/Lesz közösségi izék, barátok/miegyebek gondolom, nem szokott érdekelni, így nem olvastam utána.
Nyilván látják, hogy mit szeretnek az emberek a Steam-ben és próbálják áthozni amit csak tudnak, aztán majd kiderül, hogy sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. potkeny Lazah...
2015.07.28. 22:08
Amennyiben a jövőről beszélünk, akkor nem azért jobb, mert 'nincs', hanem mert 'opcionális'.

A választás lehetősége, amennyiben a kliensek ugyanazt tudják, egyértelmű plusz.
Hogy végül mennyire fogja megközelíteni egymást a két kliens, avagy a felhasználók melyiket fogják hosszabb távon hasznosabbnak találni, majd az idő eldönti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2015.07.29. 05:13
30%-os jutalékot húz le és így van neki 330 milliós bevétele... érted... HÁROM!!!
Na jó ez tényleg sz*r volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.29. 10:36
Profitja. Nem bevétele.
Árbevételt másfél milliárd dollárra becslik, és elismerik, hogy alulbecsülik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.29. 13:21
A GoG a régebbi játékokat is felkarolja, valamint úgy adják ki őket, hogy az automatikusan fusson az újabb op. rendszereken is. A steam-nél a régebbi darabokat erősen buherálni kell, néha még az újabbakat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mullerdavi... MCkey
2015.07.29. 14:17
Nekem egy régi játékommal volt probléma eddig (Vampire Bloodlines), pedig van egy csomó. A GoGon is pont egy játéknál kellett szívni (Gorky 17). Szerintem ez is csak kamu, de ez inkább a kiadó problémája, semmi köze nincs a klienshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. i2k010
2015.07.29. 16:56
Küldeném a SuperData piaci elemzőinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.29. 18:21
Nekem is volt, de aztán azok is addig lettek patchelve meg updatelve amíg nem futottak simán.
Egyedül továbbra is a BINK and SMACK-eres játékokkal van valami gebaszon, mert nincsenek átvezető videók, illetve a Tesla effectben csak szép nagy fekete képernyőm van és semmi sem mükszik.(Gabriel Knight újrakiadásban meg video nincs)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!