iPon Hírek

Elégedetlenek a kiadók a svéd streaminggel

Dátum | 2011. 02. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Erősen keveslik a kiadók a svéd illetőségű Spotify legális zenestreaming-oldalból befolyó bevételeiket; volt, aki egyenesen "mikroszkópikusnak", "nevetségesnek" és "szánalmasnak" titulálta azokat az iTunes-ból, az Amazon MP3-ból, vagy akár az eMusic-ból származó összegekhez képest. Meglátásuk szerint a Spotify arra játszik, hogy a végletekig, tizedére-huszadára leértékeli a zenét.

Volt azonban pozitív vélemény is; egy másik kiadó vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Spotify milyen kínos gonddal ügyel mindig arra, hogy a licencszerződések teljesen átláthatóak legyenek. Többségükben elismerően nyilatkoztak a szolgáltatásról maguk a zenészek is, akik bár szintén kevesellték ugyan a bevételeket, de a maguk részéről ezt a szolgáltatást amúgy is sokkal inkább reklámként, befektetésként fogják fel.

Természetesen senki nem vállalta a nevét a nyilatkozatához, maga a Spotify pedig soha nem tette közzé, hogy pontosan mennyi bevételt is termel a kiadóknak és a zenészeknek - viszont mivel az ilyen jellegű titkolózás oka az esetek elsöprő többségében a mondott bevételek kínosan alacsony szintje szokott lenni, így a fenti nyilatkozatok még akár hitelesnek is tekinthetőek.

Kifogásolták továbbá az illetékesek azt is, hogy a Spotify a legkevésbé sem reklámozza a fizetős szolgáltatásait, és szemmel láthatólag cseppet sem zavartatja magát amiatt, hogy a legtöbb felhasználója beéri az ingyenes, reklámtámogatott, csökkentett minőségű számokkal - valamint azt, hogy a teljes kínálatukat elérhetővé teszik ingyenesen is, így valóban alig motiválják az embereket akár csak a legalacsonyabb díjak megfizetésére is, a prémium szolgáltatásról nem is szólva.

Mindennek ellenére azonban a Spotify továbbra is Európa legsikeresebb legális zeneszolgáltatói közé sorolható, dacára annak, hogy a bevételei a jelek szerint valóban csekélyek. Az USA-ban viszont még eddig nem tudta megvetni a lábát, és valószínű, hogy komoly kompromisszumok nélkül (pl. az ingyenes tartalmak jelentős visszanyesése, nagyobb összegek előre befizetése a kiadóknak) nem is nagyon lesz rá esélyük ezután sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. axe
2011.02.08. 09:47
ezek mindennel elégedetlenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Turai
2011.02.08. 10:16
Erősen keveslik a kiadók a befolyó bevételeket ennek ellenére még is igénybe veszik ezt a fajta árusítási formát.
Ezek szerint még sem olyan kevés az a bizonyos összeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bigz
2011.02.08. 14:20
"a teljes kínálatukat elérhetővé teszik ingyenesen is" - ez igy, ebben a formaban nem igaz, illetve nemi pontositasra szorul :: az uj albumok csak a premium elofizetok szamara elerhetoek azonnal, a hozzam hasonlo ingyeneloknek varnia kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!