iPon Hírek

Elektromágneses hullámok tölthetik a Nokiákat?

Dátum | 2009. 06. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A mobiltelefonok piacán már számos érdekes megoldást láthattunk, amelyekkel a készülékek akkumulátorainak töltéséhez használt hálózati adaptereket próbálták meg kiváltani. A megoldások között számos érdekes koncepció bukkant fel, ám most a Nokia az eddigieknél érdekesebb ötlettel rukkolt elő: Mi lenne, ha a mobiltelefonok akkumulátorát az éterben jelenlévő elektromágneses hullámok segítségével töltenék?

Elektromágneses hullámokat a TV- és rádió adótornyok, a WiFi routerek sőt, még a mobiltelefonokhoz használt adótornyok is generálnak: ilyen hullámok segítségével továbbítják az információt az adó és a vevő között. A különböző források által kibocsátott elektromágneses sugárzást a Nokia kutatói arra szeretnék felhasználni, hogy segítségével a telefonok akkumulátora is tölthető legyen, így ne kelljen a klasszikus adaptereket alkalmazni ahhoz, hogy feltölthessük a lemerült akkumulátort.

A kutatók szerint a környezetben jelenlévő elektromágneses sugárzást a megfelelő technológia alkalmazásával fel lehet használni arra, hogy segítségével elegendő áramhoz juttassuk az akkumulátort, amely így folyamatosan teljes töltéssel üzemelhet. A mérnökök az ígéretes módszer alkalmazásával már készítettek akkumulátortöltő-prototípusokat, ám ezek a szerkezetek egyelőre nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak: mindössze 3-4 milliWatt energiát tudnak előállítani az elektromágneses hullámok segítségével, ez pedig nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy töltéshez használják. Az egyik kutató, Markku Rouvala elmondása szerint lehetőség van olyan prototípus készítésére, amely akár 50 milliWattnyi energiát is elő tud állítani, így a szerkezet, ha lassan is, de képes tölteni egy kikapcsolt állapotban lévő mobilt.

Az eljárás ígéretes, de hogy sorozatgyártásban pontosan mikor találkozhatunk az új töltési módszerrel felvértezett telefonokkal, az egyelőre rejtély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. MassKilla
2009.06.11. 17:41
VISSZA A HIRHEZ

tudtommal tesla ezt feltalálta már az áram továbbítására is, a vezetéknélküli áramellátásra...ja meg a földben elvezetve is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. d311c
2009.06.11. 18:21
Készenléti fogyasztás kompenzálására már talán elég lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. TescoZsomi
2009.06.11. 18:49
Végülis ezt hívják ma elektroszmognak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. yoman3d
2009.06.11. 19:20
tesla feltalalta, de az csak nagyon rovid tavolsagon mukodik (1 m korul), es nagyon veszteseges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. TescoZsomi
2009.06.11. 20:00
tszaboo: Egy televon nagyságrendekkel kisebb teljesítménnyel sugároz, mint egy adótorony...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.06.11. 21:26
"Végülis ezt hívják ma elektroszmognak..."

Sajnos ez nagyon is igaz.

Mobil túl gyorsan terjedt el, ezért nincs a világon jó kontrollcsoport, mert ahol nem ilyen sűrű a besugárzottság, ott az általános életkörülmények is mások.

Jobb híján mindenki megpróbálja elhinni, hogy amivel mobilt lehet tölteni, az amúgy nem hat ki sem az idegrendszerünk helyes működésére, sem pedig a sejtbiológiai dolgainkra, ...

Baljós dolgok láttán hajlamosak az emberek közös tömeghisztéria jelleggel tudomást sem venni a baj lehetőségéről.

Ez egyfajta kollektív védekezőmechanizmus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibszi
2009.06.11. 22:54
ezaz... hagyj kapjon még több ember agydaganatot, hisz ez a cél. Nem értem mikor érik már fel ésszel miért van ennyi daganatos megbetegedés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Thomas90
2009.06.11. 23:53
Mostmár mindenhol nagyon terjed a vezetéknélküli cuccos, már sok helyen van Wi-Fi, +az egyre több mobil + a földfelszíni TV adás + a rádió + műholdasTV + a vezetéknélküli egerek, billentyűzetek, fejhallgatók, bluetooth, mittudomén még mi, ennyi elektromágneses sugárzással már főzni lehet lassan(mikr
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gyurry
2009.06.12. 09:16
Annak idején volt olyan, hogy valaki, aki az AM rádióadó mellett lakott azzal fűtötte a lakását, de ha jól tudom megbüntették, mert lefogta a jelet.

Nem igazán előremutató a technológia, ha az amúgyis hézagos térerőt legyengíti, mert ugye semmi sincs ingyen.

A rákról csak annyit, hogy fogalmunk sincs róla, hogy 2-300 éve mennyi rákos megbetegedés volt, mert a gyerekek nagy százaléka meghalt és az átlagéletkor 35-45 körül volt. Lehet, hogy akkor is sok volt a rákos, csak nem tudunk róla. A táplálkozási szokások felére rábélyegzék, hogy rákkeltő, és azok nagy része nem ebben a században lett divat étel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. d311c
2009.06.12. 10:23
Ha rosszul csinálják, csak akkor gyengíti a térerőt, de akkor is inkább csak a sajátját.
Egyébként meg tök mindegy, hogy a betonfal nyeli el, a telefon, vagy a tulajdonosa. Egyenes vonalban terjednek a GSM jelek, ami útba kerül, az jó eséllyel elnyeli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyurry
2009.06.12. 10:59
Attól még mert egy hajóba jön be a víz egy repedésen nem kell elsüllyeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nemesis1
2009.06.12. 17:32
gyurry mondja nagyon jól, hihetetlenül földhöz vágná a térerőket,a minőséget,stb.
Egy kis Kelet Mo.i faluban Kondoroson van egy TV adó torony. Korábban arra minden biciklisnek volt világítása. Miért? Mert dobtak egy kis antennát a lámpájukra és gyönyörűen világítottak a lámpák. Más kérdés,h TVt nem lehetett nézni vagyis látható volt a kép romlása.
és ezt mind a mai napig teljesítmény figyelő autókkal ellenőrzik is.

Elektrosmog,igen van. De--> A semmiből nem lesz teljesítmény!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.13. 14:28
Mi? A biciklisek korlátozták a tévéadást? Asszem elvesytettem a fonalat.
Vagy a rendőrök azokat a bicikliseket büntették akiknek volt világításuk? :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nemesis1
2009.06.15. 20:30
A biciklisek a TV toronyon lévő antennák álltal kibocsátott rádiórfekvenciás jeleket felfogva működtették a világításukat. Ezt nem szabad.
A házak tetején lévő antennák sokkal kevésbé rontják a jel erősségét,mert ott nem a komplett készülék működtetéséhez kell az energia (a tvd a 220ba van bedugva) csupán a vivő jelről kell az infót leszedni.
Am tapasztalhattad is,h minnél messzebb vagy egy adott TV toronytól annál a kép,míg a pár száztól a pár kmes körzetében tökéletes.
Alatta szintén nem túl jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!