iPon Hírek

Elektromos stimulációval a bénulás ellen

Dátum | 2014. 10. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A mellékelt felvételen látható patkány egy számítógép irányításával jár hátsó, lebénult lábain. „Kicsit olyan, mintha Frankensteint játszanánk” – mondja Gregoire Courtine, a lausanne-i École Polytechnique Fédérale neurológusa, aki kollégáival azon munkálkodik, hogy elektronikus eszközökkel folyamatos, realisztikus mozgásra bírja a mozdulatokra önmaguktól képtelen végtagokat. A kutatás végső célja egy embereken is alkalmazható metódus kidolgozása lenne. Ennek keretében a gerincvelői ideg megfelelő helyen történő ingerlésével helyettesítenék az agy által kiküldött parancsokat, amelyek a gerinc sérülése miatt nem érhetnek célba. Idén tavasszal egy amerikai kutatócsoport tagjai négy évek óta bénult beteg mozgásképességét állították helyre ideiglenesen egy implantátum segítségével, amely úgynevezett epidurális stimulációt alkalmazva elektromos jelekkel ingerelte a gerincvelőt. Bár a módszerrel kiváltott mozdulatok egyelőre mérsékeltek és kontrollálatlanok voltak, arra alkalmasnak bizonyultak, hogy átmozgassák a betegek lábait, ami apró, de kimutatható javulást eredményezett állapotukban.
Epidurális stimulációval emberi betegekben jelenleg még nem lehetséges olyan komplex mozdulatsorokat kiváltani, mint például a járás, az állatokkal azonban más a helyzet. Míg az amerikai kutatók által használt, embereken alkalmazott rendszer kézi irányítású, Courtine és társai egy számítógépes programot hoztak létre a stimulusok vezérlésére. Menet közben folyamatosan filmezték a patkányok járását, és a képeket betáplálták az általuk létrehozott szoftverbe, amely így állandóan az aktuális helyzethez igazította az elektromos ingerlés mértékét. A kísérleti állatok ennek eredményeként magas szinten szinkronizált és koordinált lépésekre voltak képesek. A patkányok felsőtestét hámmal támogatták meg, majd az állatokat egy részét futópadokra, egy másik csoportjukat pedig akadályokkal teli pályákra helyezték. A folyamatos visszacsatolásos rendszer kiválóan működött: minden állat legalább ezer sikeres lépést tett meg, és közben olyan komplex feladatokat is végrehajtottak, mint például a lépcsőn járás. A kutatócsoport reményei szerint már jövőre megkezdődhetnek az emberi tesztek. Courtine elmondása szerint elsődlegesen rehabilitációs kezelések során alkalmaznák az ingerléses módszert, mivel több kutatás is igazolta, hogy a gerincvelő ingerlése és a lábak mozgatása még súlyos sérülések esetén is segíthet helyreállítani a végtagok és az agy közti megszakadt idegi kapcsolatokat. Idővel aztán az is elképzelhető lehet, hogy a bénult és gyógyulásra képtelen betegek hasonló rendszerek segítségével járjanak, ennek kidolgozása azonban jóval hosszabb időt vesz majd igénybe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Renhoek
2014.10.01. 18:38
A másik jelenleg már nyaktól lefelé bénult embereknél is működő megoldás az izomstimulátor. Jól elhelyezett stimulátorokkal és kidolgozott vezérléssel akár a járás is elérhető lesz nemsokára. Triciklizés már működik. Ilyenekkel itthon is többen foglalkoznak, érdekes terület. Ha az izom ép állomány akkor elektromos stimulálással úgy mozgatható, mint az eredeti állapotban. Sajnos visszajelzés nincs, egyelőre. Az még nagyon a jövő zenéje. Egyelőre az is nagy előrelépés lenne, ha "robotként" mozoghatnának a bénultak, mint itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!