iPon Hírek

Elem sem kell a miniatűr rádióba

Dátum | 2014. 09. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legambiciózusabb elmék úgy képzelik el a dolgok internetének jövőjét, hogy ahhoz gyakorlatilag minden fizikai objektum csatlakozhat majd, és a minket körülvevő világ egyetlen kereshető digitális katalógussá válik. Ehhez persze az kell, hogy a kommunikációra jelenleg még képtelen objektumok valamilyen vezeték nélküli megoldással bekapcsolódhassanak a hálózatba. Erre az egyik megoldást egy aprócska, olcsón legyártható rádió jelentheti, amely az általa vett üzenetekből táplálja magát energiával. A hangya méretű rádiót a Berkeley és a Stanford mérnökei hozták létre nyomtatásos módszerrel, vagyis a tömeges előállítás problémája már most megoldottnak tekinthető. Hasonló méretű rádiós chipek persze már most is léteznek, az amerikai Wal-Mart szupermarketekben például ilyenek révén követik nyomon a raktárkészletek alakulását, többségük azonban alacsony frekvenciákon vesz és ad. Bár egy-egy alkalommal sok információt képesek közölni, ehhez méretes antennákra van szükségük, ami megnöveli a gyártási költségeket és az előállítási időt is, hiszen a rádiót és az antennát külön-külön kell megalkotni, majd össze is kell illeszteni ezeket. Az új rádió ezzel szemben 24 GHz-en vesz és 60 GHz-en ad, ami jelentős ugrást jelent annak ismeretében, hogy a hasonló mikrorádiók jelenlegi maximális vételi frekvenciája 900 MHz, az adási frekvencia plafonja pedig 2,4 GHz körül alakul. „A magas frekvenciák nagy előnye, hogy mivel a hullámhossz nagyon pici, az antenna a chipen belülre kerülhet” –magyarázza Ali Niknejad, a Berkeley kutatója. A méretes antenna kiiktatásával a működéshez szükséges energiaigény is csökken, így a rádió képes fenntartani magát a jelek által szállított energiákból. A magas frekvenciák jelentősen megnövelik a kommunikációs sebességet is, így bár kisebb csomagokban továbbíthatók az adatok, az adatátviteli sebesség összességében nem lesz lassabb. A dolog egyetlen hátránya, hogy a miniatűr rádióknak nagyon kicsi a hatótávolsága, jelenleg körülbelül 50 centiméter, így ha távolra akarunk adatokat sugározni velük, nagyon sokat kell egy sorba lerakni belőlük. Ez olyan szempontból viszont egyáltalán nem probléma, hogy a rádiókat olcsón és gyorsan le lehet gyártani. A rádiós chipet kifejezetten szoros hálózatokhoz szánjuk, amelyben egységek nagy tömege gondoskodik arról, hogy a jel eljusson rendeltetési helyére, mondja Niknejad. A hasonló rendszerekben rejlő lehetőségek korlátlanok. A fejlesztők elképzelései szerint a miniatűr rádiók révén például pontosan nyomon követhető lehet hűtőnk tartalma, és az abban tárolt élelmiszerek állapota. A kutatócsoport a DARPA-val közösen azon dolgozik, hogyan lehetne a pici rádiókat nagyobb chiprendszerekbe integrálni. Újabb felhasználási terület lehet a bevásárlás forradalmasítása: ha a chipeket magukra az árukra illesztenék, vásárlás során mindössze annyit kéne tennünk, hogy megrakjuk a kosarat mindenféle jóval, és mire a kocsihoz érünk az ellenértéket jelentő összeget már le is emelték a bankszámlánkról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. tibaimp
2014.09.16. 17:15
Nem semmi. A végén amit ír a vásárlás megkönnyítése mint gyakorlati haszna, az tetszik a legjobban, egyértelmű, hogy ez a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2014.09.16. 18:32
1. A kutatócsoport a DARPA-val közösen azon dolgozik, hogyan lehetne... a legtöbbféleképpen kémkedésre használni.

2. Vásárlás során mindössze annyit kéne tennünk, hogy megrakjuk a kosarat mindenféle jóval, és mire a kocsihoz érünk az ellenértéket jelentő összeget már le is emelték a bankszámlánkról... Vagy annak a dupláját. Hisz a halál becsületes multik amúgy sem szoktak soha túlárazni, csak mikor a számla 10-20-30%-al több, mint a vásárolt termékek ára, akkor "meghibásodott a pénztárgép". Nah akkor ezzel a technológiával hogy átvernék az embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. martinair
2014.09.16. 18:42
....Annyit jegyeznék meg ehhez a hatalmasan forradalmi "bevásárlós" ötlethez, hogy Tokióban kb. 10 éve így vásárolnak az egyik üzletláncban. Igaz, ott rádiós matrica (lényegesen nagyobb - több cm2) figyel
a termékeken.
Szóval a cikk, vásárlást forradalmasító része amolyan PR-szagú erősen, hogy le lehessen "nyomni a nép torkán"... De az biztos, h nem ebből
a célból fejlesztették - hisz rég működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. asdsa
2014.09.16. 18:43
Úgy látszik még mindig lehet "feltalálni" nagy dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. martinair
2014.09.16. 18:47
Apropó - még egy észrevétel: az említett működési frekvencia (24-60Ghz) egészen véletlenül erősen mikrohullámú frekvencia, amit még fokoznának azzal, hogy jelen rádiós chipeket egy helyen nagytömegben használnának... - ez milyen élettani hatást válthat ki az emberi/élő szervezetekben?
- Nem véletlen, hogy az indukciós/vezeték nélküli töltés is korlátozott, hiszen ott sem engedélyezett a mikrohullámú frekvencia, pont élettani hatásai miatt. (A jelenleg alkalmazott alacsony frekvencia viszont korlátozzott lehetőségeket/távolságot enged meg használni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun marti...
2014.09.16. 19:50
Tök mind1 a teljesítménye miatt szerintem...
Esetleg ha a szállító beleborul a raktérbe ahol ezek ömlesztve vannak, ja, de ott meg egymás elől nyelik el a működéshez való energiát annyira sok van egyszerre egy helyen.
Nem nagyon a szakterületem, ha hulyeséget mondtam akkor bocsesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peti198706... marti...
2014.09.16. 20:41
A Gorillákra jelentős hatással van.. pl két lábra állnak s erősen dobolnak a mellkasukon jelezve h elérték a 60Gigahertzet is így hörgésük is mélyül.. -agyilag. A lustaság a fő motiváló ok, amiért az emberek tunyák gondolkozni. "Dógoztá" oszt szolgáljanak ki. Sőt a gibonok éneke szerelemmel teli, azzal igazán feltölthetővé válik környezeti társadalmuk.A meghittséget s kötöttségeket az emberi faj magának találta ki, h különbözzön az állat világtól.
Az androidoknak van jövője, nem pedig az emberi fajnak, azok csak súlyos gorillák maradnak az elkorcsosult meghitt világukban. Hangyáknak pedig respect, ultra hasznosak maradnak az állatokat létfenntartó erdőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csaszny marti...
2014.09.16. 20:59
Azért olyan nagy élettani kockázatot szerintem nem jelenthet. Már csak abból kiindulva, hogy a legerősebb mikrohullám sem tartalmaz valami sokat. Az 1Ghz-es sugárzás 0,656 yJ-os energiát jelent ami úgy a 0,000000000000000000000001524390243902439-ad része annak ami ténylegesen kárt tudod okozni (át tud hatolni a bőrőn 1mm-nél mélyebbre), amire szerintem te gondolsz az az a frekvencia (2,45 GHz) amin a vízben lévő részecskék elkezdenek mozogni és ezáltal hőt termelnek, de az az energia nem a sugárzásból ered hanem a magnetron "ide-oda" forgatja a vízmolekulákat azáltal, hogy az elektromágnesesség irányát változtatja másodpercenként 2,45 millárd alkalommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2014.09.17. 01:48
Miért kéne?Eddig sem kellet elem?..valakiknek ez már régi "újdonság"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.17. 01:50
Bocs de ez a múlt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2014.09.18. 01:08
Fluxus condensator Tera hertz-el meg át látok a falon nagy dolog amugy meg kristályal és tranzisztorral lehet építeni önműködő rádiót kHz környékit mégis ha véletlenül lenyelem akkor mivan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2014.09.18. 09:57
Néhány felhomályosító megjegyzésem lenne:

A mobilok ennél lényegesen több energiát sugároznak ki. Egy időben olyan erősen sugározták a Kossuth rádiót, hogy egy megfelelően méretezett hurokra izzót kötve komplett falukban így oldották meg a világítást. Aztán valahogy mégis túlélte az a generáció is...

Ezek csak akkor sugároznak, ha 24 GHz-en van bejövő jel. Semmi értelme folyamatosan működtetni, elég időnként egy-egy jelet kiküldeni, és meghallgatni a válaszokat.

Ha 24 GHz-en érkező jeleket fognak és 60 GHz-en sugároznak ki, akkor mégis hogyan árnyékolnák le egymást?

Az 1 GHz-es frekvencián adott energiát jelent egy-egy foton. Viszont nem mindegy, hogy ebből mennyit sugárzol ki másodpercenként.

A vezeték nélküli töltők esetében pont a kimenő teljesítmény miatt szigorúbbak a szabályok.


Tényleg ennyire rossz lenne a magyar oktatási rendszer? Kissé elszomorító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!