iPon Hírek

Élénkülő tv-piac

Dátum | 2009. 05. 21.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A legnézettebbnek továbbra is a hazai kereskedelmi és közszolgálati adók számítanak, a fizetős televíziós szolgáltatást igénybe vevő háztartások háromnegyedében napi rendszerességgel nézik ezeket. A tematikus adók közül a legnépszerűbbek a nem fizetős film-, a hír- és az ismeretterjesztő csatornák.

Nincs ingyenvacsora Mindeközben az ingyenes televíziózás perifériára szorulása tapasztalható: ennek jeleként csak tavaly több mint 200 ezerrel nőtt 2007-hez képest a fizetős tévészolgáltatást igénybe vevő háztartások száma. A növekedés hátterében elsősorban a szolgáltatók közötti fokozódó verseny, az annak hatására bekövetkező árcsökkenés, valamint a szolgáltatók agresszív ügyfélszerzési politikája állhat. A verseny élesedését, valamint a mind szélesebb körű konvergenciát jelzi, hogy egyre több szolgáltató "fejleszti ki" 2play- és 3play-képességét oly módon, hogy annak a televíziós szolgáltatás részét képezi. Sőt ma már több olyan szolgáltató is működik, amelyik nemcsak egy, hanem több platformon is elérhetővé teszi televíziós szolgáltatását. Ezen a téren a közelmúlt kétségtelenül egyik legjelentősebb eseménye a T-Home Sat Tv 2008 decemberében történt elindulása volt. Ezzel ugyanis a Magyar Telekom megteremtette annak lehetőségét, hogy az ország jelentős részén triple play szolgáltatást nyújthasson. A vállalkozás bizonyos szempontból talán megkésett, hiszen több versenytárs (a UPC, a Digi és számos kisebb szolgáltató) már jó ideje kínált televízió-internet-telefon szolgáltatást integráló kombinált csomagot. Az is a kockázatok között szerepelt, hogy a fizetős műholdas televíziós piac jelentős részét a UPC Direct és a Digi Tv már lefedte. Vagy mégsem? Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató nyilatkozata szerint a szolgáltatásnak március közepén már több mint 40 ezer előfizetője volt, ami számos prognózisra rácáfolva, azokat jelentősen meghaladó dinamikára utal.

Égi áldás Mindeközben a szintén tavaly decemberben startolt dvb-t, azaz a digitális földfelszíni sugárzás - amely a szolgáltató közlése szerint ma a hazai lakosság 60 százaléka számára érhető el - jelenleg még kissé döcögve halad.

Földközelben Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a tavalyi év közepén a háztartások bő többségében (70 százalékában) még nem hallottak arról, hogy néhány csatorna a digitális földfelszíni sugárzás segítségével már az év végétől ingyenesen fogható lesz. Pedig a BellResearch elemzői szerint a fizetős televíziós szolgáltatások jövőbeli bővülésének motorját a digitális televíziózás terjedése jelentheti (ideértve a dvb-s-t, azaz a műholdas és a dvb-h-t, a mobiltelevíziózást is).

Megállíthatóság, kép- és hangminőség Az emberek a digitális szolgáltatások és az általuk elérhetővé tett - vagy elérhetővé tehető - szolgáltatások közül a legvonzóbbnak az adások megállíthatóságát tartják. A kiváló kép- és hangminőség, valamint a csomagok testre szabhatósága szintén komoly vonzerő. Az érem másik oldala, hogy sokan (a válaszadók kétötöde) drágának tartja/gondolja ezt a "digitális pluszt", azaz úgy vélik, a digitális szolgáltatások igénybevételének ellenértéke az ár/érték arányban számukra kedvezőtlen eltolódást indukál.

Összességében azonban reálisnak tűnik, hogy a jelentős elzárkózás ellenére is 2009-ben mintegy 200-300 ezerrel bővüljön a digitális szolgáltatásra előfizető háztartások száma - prognosztizálják a BellResearch kutatói.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Insignia
2009.05.22. 01:19
VISSZA A HIRHEZ

16:9-es képaránnyal adhatnák végre a műsorokat... meg jöhetne végre a HD adás nem csak 1-2 csatornán... Egy full HD tv-n hányás nézni a mostani tv adást ami kábelen jön... a digitális megállítható csilli villi upc boxos adás meg csak annyival volt jobb hogy eltűnt a szellemkép élesebb adást ígyse kapott az ember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. siskanyi
2009.05.22. 03:04
jah én is el tudnám viselni,és akkor arról még nem is esett szó hogy mennyire csörög zörög,meg már 2x kellett cserélni mert az a k.....ott vinyó megdöglik benne.
Csak azt nem értem ha scart csatin hogy lehet valami digitális,biztos vannak nálam jobban értők a dologhoz de egy HDMI vagy legalább egy komponens csatit nem ártott volna rakni ezekre a hulladékokra.
szóval ha ezt valaki el tudná nekem magyarázni nagyon megköszönném
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.05.22. 10:45
Ócsó - csak ennyi a magyarázat. Máshol kidobják - lehet ide behozni. A kínaiaknál már az elmaradott gyártók is tudják ezt a vackot nyomatni - hát behozzák nekünk.

A T-**** meg szándékosan rontotta az analóg kábeltévé minőségét. Mikor bejelentettem, kijöttek és szétszedték a házat, mert nyilván nálam lehet valami hiba, miközben semmi sem változott. Mikor rájöttek, hogy nincs nálam semmi, és mondtam, hogy nem hagyom lezárni így a hívást - és ráírtam a munkalapjukra - akkor 2 hétig mágikusan visszatért a minőség. Utána megint ugyanoda visszakerült a syínvonal. Most boxolhatnék velük egy életen át, más meg nem szolgáltathat itt.
Az NHH (a volt HFF) meg soha nem lép, és nem védi a fogyasztói érdekeket, miközben ez lenne a dolga többek között - állítólag.

Éljen soká a magyar hírközlési piac, fizessünk minél többet az etikátlan és túl drága szolgáltatóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2009.05.23. 00:36
ez érdekes, én azt gondoltam, h több az értelem és kevesebb a tvzés...
a t-onlájn meg külön történet. (még jó, h nem köttettük be) csoda, h ilyen sok előfizetőjük van. (vagy más nincs, igaz??)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. siskanyi
2009.05.23. 06:37
"ez érdekes, én azt gondoltam, h több az értelem és kevesebb a tvzés..."
Ezt kifejtenéd bővebben is?
Mert milliomegy dologra tudnám még ugyanezt írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.05.24. 20:43
úgy értettem, hogy azt hittem, h az egyre több igen alacsony értelmi szintű tv-műsor megtekintése helyett az emberek értelmesebb elfoglaltságot keresnek maguknak...
illetve az esetleges filmnézés inkább a számítógép monitorjára korlátozódik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!