iPon Hírek

Elérhető a Bluetooth 5 leírása, kezdődhet az implementálása

Dátum | 2016. 12. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) júniusban rántotta le a leplet a Bluetooth új generációjáról, ami egész egyszerűen csak a Bluetooth 5 nevet kapta. A Bluetooth 4.2-höz képest várható volt, hogy rengeteg előnyt nyújt majd ez, most pedig már egészen pontos rálátásunk is van a Bluetooth 5 paraméterei. A Bluetooth SIG mostantól mindenki számára elérhetővé tette az új Bluetooth teljes leírását és minden szükséges dokumentációját.
A gyártóknak ettől kezdve minden eszköz adott lesz ahhoz, hogy alkalmazni tudják a friss szabványt a készülékeikben, és a Bluetooth SIG szerint fél éven belül már lehetnek is erre épülő termékek a piacon. A Bluetooth 5 a várakozásoknak megfelelően nagyobb távolságok áthidalására lesz képes, jobb sávszélességet biztosíthat az adatkapcsolatok esetében, alacsonyabb fogyasztás érhető el mellette és több kapcsolatot tud majd egyidejűleg fenntartani üzenetszórással. Főleg a kapcsolódó kiegészítőkben és az IoT szegmenst gyarapító megoldásokban juthat kiemelten fontos szerephez az új Bluetooth.
A Bluetooth 5 kétszer több adatot lesz képes továbbítani adott idő alatt, mint a Bluetooth 4.2. Ez egészen pontosan 2 Mbps-os adatkapcsolatot jelent, ami bizony már önmagában is új lehetőségeket nyithat meg a fejlesztők előtt. Ez példának okáért már elegendő akár 480p-s videók vagy veszteségmentes, .FLAC kiterjesztésű zenék átjátszására. A hatósugarát tekintve a Bluetooth 5 azonos fogyasztás mellett négyszer nagyobb lefedettséget tud biztosítani, mint a Bluetooth 4.2 Low-Energy. Itt az volt a cél, hogy akár egy egész lakást is „be tudjon hálózni” a Bluetooth, és ezzel a lakásautomatizálás terén leválthassa a Wi-Fi-t.
A szórásos üzenetek terjesztésében is jelentőset lépett előre a Bluetooth 5 az elődjéhez képest. Konkrétan a Bluetooth SIG ezen a területen emelte ki a legnagyobb fejlődést: nyolcszor nagyobb broadcasting kapacitásra képes a Bluetooth 4.2-höz viszonyítva az újgenerációs szabvány, így lényegesen kisebb lesz a 2,4 GHz-es sáv terheltsége. Eddig mindössze 31 oktett (byte) lehetett egy csomag, mostantól viszont már 255 oktett a támogatott. Ez a fejlesztés főleg a Dolgok Internete (IoT) elterjedése miatt volt szükséges, hiszen ugrásszerűen nő azoknak az eszközöknek a szám, amik folyamatosan igénybe veszik a 2,4 GHz-es frekvenciát, és a szűkös csomagméret miatt a kelleténél is jobban terhelték a hálózatot a szegmentált üzeneteikkel.
Mint minden eddigi Bluetooth, az aktuális generáció is kompatibilis visszafelé. Itt már nem kell külön kiemelni a Low-Energy kiterjesztés meglétét sem, hiszen a tervezők a Bluetooth 5-öt eleve úgy alkották meg, hogy nagyon alacsony energiaszinten is képes legyen kommunikálni – még a Bluetooth 4.2 LE-nél is szerényebb fogyasztás mellett tud adatot küldeni, és mindig a körülményekhez mérten a leghatékonyabb kapcsolatot állítja majd fel. A lehető legjobb IoT élménynek a Bluetooth SIG szerint szerves része lesz a Bluetooth 5 támogatás. Mostantól tehát már bármelyik partner igénybe veheti a Bluetooth 5 minden szükséges dokumentációját és beépítheti az eszközeibe az új technológiát, ez viszont nem azt jelenti, hogy már holnaptól jöhetnek a Bluetooth 5 támogatással bíró eszközök. A Bluetooth SIG előrejelzése szerint legjobb esetben 2 hónapon belül futhatnak be az első fecskék, de akár fél évbe is beletelhet a technológia adoptálása.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!