iPon Hírek

Elérhető az ASUS Crosshair IV Extreme

Dátum | 2010. 09. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS Crosshair IV Extreme névre keresztelt alaplapját tavasszal már láthattuk, igaz, akkor még túl sok információ nem állt rendelkezésre a RoG (Republic of Gamers) sorozatba tartozó deszkáról. Az alaplap különlegessége abban rejlik, hogy a kategóriában megszokott módon nem csak fejlett tuning szolgáltatásokkal és jó felszereltséggel érkezik, hanem a Lucid különleges chipjét, a Hydrát is tartalmazza, ami lehetővé teszi azt is, hogy különböző gyártóktól származó videokártyák felhasználásával multi-GPU rendszert építhessünk.

Az új alaplap Socket AM3-as processzorfoglalattal érkezik, amely az AMD Thuban lapkára épülő hatmagos processzoraival is elboldogul. A rendszer négy darab DDR3-as memória foglalatot tartalmaz, ezekben pedig akár DDR3-2000 MHz-es memória modulok is elhelyezhetőek, maximum 16 GB-nyi mennyiségben. Az alaplap 890FX északi hídból és SB850-es déli hídból áll és a déli híd mellett egy Lucid Hydra SoC is helyet kapott, amely az egzotikus multi-GPU támogatás biztosításáért felel. A rendszer segítségével több Nvidia vagy több AMD videokártyából álló multi-GPU konfigurációt is építhetünk, sőt, arra is lehetőség van, hogy AMD, illetve Nvidia videokártyákat vegyesen alkalmazzunk. Az alaplap öt darab PCI Express 2.0 x16-os porttal áll a felhasználók rendelkezésére és ezeken kívül még egy PCI slotot is tartalmaz.


Az SB850-es déli híd jóvoltából az alaplapon hat darab, RAID (0,1,5,10) támogatással is felvértezett SATA 6 Gbps-os port van, de ezeken felül még két SATA 3 Gbps-os és két eSATA 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll. A rendszer Gigabites Ethernet vezérlővel, nyolccsatornás SupremeFX X-Fi HD audió vezérlővel és két darab USB 3.0-s porttal is rendelkezik, sőt, még Bluetooth támogatást is kapott. A RoG sorozatú termék számos különleges szolgáltatást kínál, amelyek között megtaláljuk a RoG Connect funkciót, az alaplapi feszültségérő kivezetéseket, a redundáns BIOS-t (mint a Gigabyte dupla bios-a) és számos egyéb hasznos szoftveres szolgáltatást is (Core Unlocker, Turbo Unlocker, stb...).

Az északi híd, a VRM áramkör, a déli híd és a Lucid Hydra chi hűtéséről egy hatékony rendszer gondoskodik, amely nem csak hűtőteljesítmény, hanem látvány tekintetében sem utolsó. Az új alaplap már előrendelhető, ajánlott végfelhasználói ára pedig 290 euró magasságában helyezkedik el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Turai
2010.09.20. 14:49
Szépen átalakult a kinézete a legelső képek és videókhoz képest.
Ez az alaplap is jól példázza hogy a szalagos kábelek kora már leáldozott.
Remélhetőleg már az ASUS oldalára is végleg vissza kerültek róla az adatok és nem fogják megint levenni mint hónap elején.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. huncut123
2010.09.20. 16:45
Én még mindig IDE-s DVD írót "használok" (van a gépben) az i7-hez mert nincs kedvem venni egy másikat, és arról is fel lehet telepíteni a Win 7-et.
De már az ODD-k ideje is kezd lejárni mert az USB sokkal jobb, és lehet rendszert is telepíteni róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Brutusmedv...
2010.09.20. 16:54
Szép is, biztos jó is, csak nekem nagyon drága 80 ezerért. Tudtam hogy lesznek olyan alaplapok is amibe nem lesz lényeg milyen VGA-kat rakunk multiba. Az IDE csatoló hiányát azért még egy picit korainak tartottam, de aztán eszembe jutott, hogy akinek ilyenre telik nem fog gondot okozni egy átalakító beszerzése, vagy épp új író vagy vinyó beszerzése sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Dracula
2010.09.20. 17:59
én már lecseréltem a dvd írót meg a winyokat satásra már csak azért is mert satásban olcsóbban hozzájutsz a nagyobb winyokhoz és még gyorsabbak is... am3 as meg pont jó is lenne a procimhoz. középárfolyamon számolva meg 62350 de az árfolyam folyamatosan változik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Akos93
2010.09.20. 18:57
De ebbe akkor 4 teljesen eltérő VGA-t is bele lehet rakni? És azoknak össze adódik a memóriájuk? De az akkor mennyit ehet? Meg kinek van pénze 4 vga-ra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2010.09.20. 19:50
a lap jónak tűnik, sztem nem is annyira drága egy felsőkat laphoz képest....


utolsó bekezdés első sor: "Az északi híd, a VRM áramkör, a déli híd és a Lucid Hydra chi hűtéséről egy hatékony rendszer gondoskodik, amely nem " a p lemaradt a chipről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mandris90
2010.09.20. 23:17
a sima változatát is elfogadom de ha ezt hozzámvágják még inkább tetszik az a 5 pcie 16x slot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2010.09.20. 23:45
Várd meg az ASROCK kiadását ,az fele ennyi lesz ,kicsivel, nagyon kicsivel fapadosabban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2010.09.21. 12:46
Én személy szerint AMD-s rendszerre nem költenék pénzt az új architektúrák megérkezéséig. Akkor meg majd egy fincsi AsRock-ot beújítok!
Az Asus meg ahelyett, hogy méregdrága, jóformán csak reklámcélokra alkalmas <mod> gyártana komoly veszteséggel, inkább megspórolhatná ezek költségét, és beleforgathatná a középkategóriás termékeibe, hogy ne csak fost forgalmazzon az elérhető árkategóriákban... (személyes vélemény, nem kell flamelni, KÖSZ!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. D1Rect
2010.09.21. 15:03
@carraroxt: A kifinomult véleményed csak az alaplapi üzletágat érinti, vagy az "egész asust úgy ahogy van"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2010.09.21. 17:24
carraroxt

Van igazságérzete a gondolatodnak és hát ,jah egyetértek.

D1Rect

Miután Alaplap-os a téma , én ráértettem a lényegre ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2010.09.21. 22:36
Nem akarom részletesen kifejteni az Asus termékfejlesztési-, üzlet- és marketingpolitikájával kapcsolatos nézeteimet, mert abból flamewar meg trollkodás lenne... Legyen annyi elég, hogy nagyrészt saját, és ismerősök tapasztalatai alapján igencsak rossz véleménnyel vagyok a tevékenységükről...
A monitor üzletáguk ez alól kivétel, hogy ne csak rosszat mondjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!