iPon Hírek

Elérte a Plutót a New Horizons

Dátum | 2015. 07. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA űrszondája a történelmi randevút követően kelet-európai idő szerint hajnali 3 előtt néhány perccel telefonált haza 22 óra (előre eltervezett) hallgatás után. Gyors állapotjelentéséből kiderült, hogy rendben átvészelte a Pluto mindeddig nagyrészt ismeretlennek számító rendszerén való áthaladást. A New Horizons pontosan ott van, ahol lennie kell, kiváló egészségnek örvend, és adathordozói tele vannak új információkkal. A következő napok során lassan elkezdi ezek hazajuttatását, addig pedig következzen néhány érdekesség, amelyre az elmúlt napokban derült fény a törpebolygóval kapcsolatban. A New Horizons július 13-án küldte vissza Földre az utolsó fotókat a Pluto legnagyobb megközelítése előtt. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az űrszonda a törpebolygó rendszerén való áthaladás óráiban nem kommunikált a Földdel, egyrészt mivel a randevúra 5 milliárd kilométerre otthonunktól került sor, és az üzeneteknek 4,5 órára van szükségük ennek áthidalásához, másrészt pedig a kapcsolatfelvételhez a szondának bolygónk felé kellett volna fordítania antennáját, amivel értékes időt veszített volna a Pluto és kísérői tanulmányozása közepette. A legnagyobb megközelítés idején, kelet-európai idő szerint kedd délután háromnegyed kettő tájban tehát senki semmit nem tudott a szondáról, mindössze azt követhették nyomon a szakértők és az érdeklődők, hogy szimulációk alapján hol tart a szonda, amennyiben minden a tervek szerint alakul. A várakozás ennek ellenére nem volt eseménytelen, mivel a NASA szakértői közzétették a 9 és fél éve úton levő szonda utoljára hazaküldött fotóit, illetve néhány friss mérési eredményt is, amelyekből többek közt kiderült, hogy mekkora is az egykor a Naprendszer 9. bolygójaként számon tartott égitest. Ahogy Alan Stern, a projekt vezető kutatója elmondta, a Pluto átmérője a rendelkezésre álló adatok alapján 2370 ± 20 kilométer, ami azt jelenti, hogy a törpebolygó hivatalosan is a Kuiper-öv legnagyobb ismert objektumává lépett elő, megelőzve a mostanáig méretesebbnek tartott Erist. Ez utóbbi törpebolygó átmérőjét (2336 ± 12 km) a megfigyelt csillagfedésekből már korábban is pontosan meg tudták állapítani a szakértők, mivel a Plutóval ellentétben az Eris nem rendelkezik légkörrel.
A Pluto azonban csak átmérőjében nagyobb az Erisnél, amely cserébe 27 százalékkal nehezebb a New Horizons által felkeresett égitestnél. Ez azt is jelenti, hogy a Pluto jelentősen kisebb sűrűségű, mint törpebolygó társa, vagyis vélhetően több jég és kevesebb kőzet alkotja anyagát. A vártnál nagyobb átmérő miatt a Pluto légköre ugyanakkor jóval vékonyabb a korábbi modelleken ábrázoltnál. Hogy mindez pontosan mit jelent a Pluto múltjával és jelenével, illetve a légkör összetételével kapcsolatban, arra majd csak a következő hónapok és évek során, a teljes adatmennyiség elemzését követően tudnak választ adni a szakértők. A törpebolygó átmérőjével kapcsolatos adatok a következő napok során még pontosabbá válnak, ahogy beérkeznek a legnagyobb felbontású felvételek az égitestről. Stern azt is elmondta nyilatkozatában, hogy a Plutónál használt módszerekkel annak legnagyobb holdja, a Charon átmérőjét is megerősítették, amely a csillagfedések alapján 602,4 ± 1,6 kilométernek adódott. A hold méretei szintén rövidesen pontosításra kerülnek a részletesebb adatok és képek tükrében. Ami a legnagyobb megközelítés előtti utolsó hazasugárzott fotót illeti, azon egy rendkívül változatos világ bontakozik ki, amely messze meghaladja az előzetes várakozásokat. Az alacsonyabb felbontású felvételeken észlelt „szív” ezen a 766 ezer kilométeres távolságból készült képen már két jól elkülöníthető régióra bomlik fel, egy nagyon sima bal oldali, és egy jóval göcsörtösebb jobb oldali területre. A bal oldali részről a földi spektroszkópos mérések alapján már korábban is tudták a szakértők, hogy azt nagyrészt fagyott szén-monoxid borítja, de mindenképpen érdekes, hogy ez a régió milyen élesen elkülönül a látható fényben készült felvételeken is. Ez a világos folt egyébként már a Hubble felvételein is látszott, és pontosan ezért vették célba az említett régiót a szakértők a Pluto amikor a legnagyobb felbontású felvételek helyét kijelölték.
Az egyenlítő környékének sötét anyaga ugyanakkor a Szaturnusz kétarcú holdja, a Iapetus sötétebb oldalára emlékeztet, amelynek eredete máig vita tárgyát képezi. A felvételen több egyértelmű és sok valószínűsíthető becsapódási kráter is látszik, amelyek jellegét majd a nagyobb felbontású felvételek, illetve a különböző nézőpontokból készült képek alapján összeállított háromdimenziós modellek alapján lehet megállapítani. Ami a Pluto színét illeti, a vöröses árnyalat a kutatók elmondása szerint az úgynevezett tholinok (heteropolimer szerkezetű, vöröses-sárgás massza) jelenlétének köszönhető, amelyek nitrogénból és metánból keletkeznek a Nap ultraibolya fényének hatására. A friss színadatok szerint a Charon északi pólusát borító folt is vöröses színű, vélhetően hasonló okokból. A Charonról készült legfrissebb fotókkal összehasonlítva ugyanakkor még nyilvánvalóbb, ami már a távolabbról készült felvételeken is látszott, vagyis hogy a Pluto és a Charon szoros közelségük ellenére nagyon eltérő égitestek. Alan Stern úgy fogalmazott, hogy a Pluto felszíne sokkal fiatalabb benyomást kelt, mint a Charoné, ami több dologgal is megmagyarázható. Ha a törpebolygó a múltban geológiailag aktív volt, jóval frissebb keletkezésű kéreggel rendelkezik, mint holdja. A „fiatalos” külsőhöz ugyanakkor a légkör jelenléte is hozzájárulhat, hiszen ez egyrészt csökkentheti a becsapódások gyakoriságát, másrészt az atmoszférán belüli időjárás a földihez hasonlóan erodálhatja a krátereket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. FaL
2015.07.15. 14:47
Elképesztő mérnöki, matematikai és csillagászati teljesítmény! Végre közelről is megpillanthattuk, csak az a kár, hogy Clyde Tombaugh nem érhette meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ingyom007
2015.07.15. 14:58
Ha parasztmód feleslegesen f*sz akarok lenni akkor belekötnék a címbe, hogy nem elérte a Plútót hanem megtörtént az úgymond closest approach D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomchee
2015.07.15. 16:09
Valóban szép teljesítmény. Kíváncsi leszek mik derülnek ki az elkövetkező hónapokban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. AusWolf
2015.07.15. 18:31
Ezek fantasztikus hírek. Kíváncsi vagyok, hogy mit fog csinálni a szonda miután elhagyja a Plútó rendszerét és visszaküldi az összes adatot amit begyűjtött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ingyom007 AusWo...
2015.07.15. 18:45
Nagyon sok időbe fog telni minden adat visszaküldése sajnos de lesz még elvileg jövőbeli küldetése is további kuiper övbéli "tárgyak" vizsgálatával. Elvileg biztosra veszik hogy ehhez is közel lesz https://en.wikipedia.org/wiki/2014_MU69 .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba ingyo...
2015.07.15. 19:12
Ne tedd, mert a closest approach abszolút tervezett volt. Soha nem akarták a küldetést a Plútóban végződtetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02
2015.07.15. 20:56
Eeez igeeen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Warpath FaL
2015.07.15. 21:54
De hamvainak egy részét magával vitte a szonda.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ingyom007 ChoSi...
2015.07.16. 08:54
Mi? Én ezt ennek a cikknek a címére értettem. Nem arra, hogy nem sikerült belerepíteniük a méregdrága cuccokat, hogy semmi adat ne jöjjön vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba ingyo...
2015.07.16. 10:53

A kommentedből elsőre az jött le, hogy azért akarod megmódosítani a címet, mert nem találta el vagy nem állt pályára a Plútó körül, hanem elszáguldott a semmibe, mintha mellé ment volna. Erre írtam, hogy szándékos volt.
De így többszöri átolvasás után, lehet hogy simán csak szőrszálhasogatás volt részedről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ingyom007 ChoSi...
2015.07.16. 12:32
Most ugye csak vissza akarsz vágni? Teljesen tisztában vagyok és voltam is vele, hogy ez volt a tervezett. Akárhogy ovlasom a kommentem nem tudok úgy kiigazodni rajta mint ahogyan neked sikerült. Csak kötekedtem a cím helytelenségével kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bp123
2015.07.16. 13:42
A szonda min távolsága a Plútótól kevesebb mint 0,0003%-a az induláskori távolságuknak. Ha egy mérnököt kérdezel ez a szonda telibetalálta a Plútót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba bp123
2015.07.16. 13:53
Ráadásul olyan mozgó célpontra "lőttek", ami kb. a hangsebesség 15x-ével mozog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ingyom007
2015.07.16. 14:53
Nem tudom mit kell okoskodni a nyilvánvalóról Ezzel kezdtem "Ha parasztmód feleslegesen f*sz akarok lenni" ti meg ki vagytok rajta akadva. Már az elején jeleztem, hogy troll komment következik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba ingyo...
2015.07.16. 15:58
Nyugi már, csak unatkozunk !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ingyom007 ChoSi...
2015.07.16. 16:09
Tényleg meg kellett nyugodnom kezdtem mást hinni Hasonló cipőben járok én is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!