iPon Hírek

Élesben tesztelik az első érző művégtagot

Dátum | 2013. 02. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Lausanne-i Műszaki Egyetemen rövidesen sor kerülhet az első olyan művégtag beültetésére, amely közvetlenül az idegrendszerhez kacsolódik, így a páciens a műkéz segítségével érezni is képes lesz, jelentette be Silvestro Micera az Annual Meeting of the American Association for the Advancement of Science (AAAS) bostoni ülésén. A kutatócsoport 2009-ben már sikeresen végrehajtott egy négyhetes tesztperiódust, amelynek során egy amputáláson átesett beteg singcsonti (ulnaris) és középidegébe (medianus) elektródákat ültettek, majd ezeket vezetékekkel a pácienstől távolabb elhelyezett művégtaghoz kapcsolták. A kísérlet során kiderült, hogy ha a beteg, az akkor 26 éves Pierpaolo Petruzziello egy tárgy megragadásának érzetére koncentrál, lehetségessé válik a mozdulat végrehajtása pusztán a gondolat által generált idegi jelek művégtagba táplálása révén. Vagyis a páciens képes volt megragadni egy üdítős flakont vagy ökölbe szorítani a kezét. A művégtagra szerelt bőrszenzoroknak köszönhetően Petruzziello továbbá érezte, ha egy tűvel megbökték a műkéz egy pontját, igazolva, hogy az érzőrendszer valóban mindkét irányban megfelelően működik. Néhány napos gyakorlás után a páciens az esetek 95 százalékában képes volt úgy mozgatni a kezet, ahogy akarta.

A következő fázist a művégtag tényleges rögzítése jelenti. Az első tesztalanyról annyit tudni, hogy egy húszas éveiben levő római fiatalember, aki egy balesetben veszítette el alkarjának nagy részét. A beültetendő prototípus a 2009-es változathoz képest fejlettebb érző és mozgató funkciókkal rendelkezik, a korábbi két szenzorzóna helyett immár az összes ujjbegytől a csuklóig szinte minden lehetséges területet telepakoltak szenzorokkal, hogy minél hitelesebbnek érződjön a végtag. Mint minden szervbeültetés, a művégtag műtéti felhelyezése is kockázatokkal jár, elképzelhető, hogy a szervezet nem fogadja el az elektródák vagy a kéz jelenlétét. Micera azonban reménykedik, hogy nem lesznek nagyobb problémák, mivel úgy véli, hogy a művégtag sikeressége elsődlegesen attól függ majd, hogy mennyiben érzékeli valódi kézként a beteg szervezete. Minél inkább képes az eredetire hasonlító információkat továbbítani az agy felé a kéz, annál valószínűbb, hogy elfogadást nyer, mondta el a szakértő. Egyelőre ebben az esetben sincs szó teljes és végleges transzplantációról. Az első próbálkozás egy hónapig tart majd, mivel egyelőre a bőrön át vezetik ki a huzalokat, és ezeket ennyi ideig lehet biztonságosan benntartani. A szakértői csapat úgy véli, hogy két éven belül megkezdődhetnek az előkészületek az első végleges beültetésre, és addigra valamilyen állandóbb megoldást találnak a huzalozásra is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. SpyWeb
2013.02.20. 12:55
the beginning
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Str33twise
2013.02.20. 13:11
"I've never asked for this..." ˘˘,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.02.20. 13:12
Akkor már inkább ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YellowFlas...
2013.02.20. 13:33
Pár évtized és jönnek majd a kiborgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2013.02.20. 15:52
Pár évtized? Már a jelenlegi állapotában vonzónak tűnik egy működésképtelen láb cseréje egy ilyenre - magam nevében beszélek -, még akkoris ha életem végéig böknöm kellene magam szupresszánsokkal (amíg nem Deus Ex féle kontrollra használják). Nincs kellemetlen testhelyzetből adódó fájdalom, reuma, frontérzékenység a térdizületekben, és még lábra is lehet állni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.02.20. 16:08
Asagrim: Annyiban különbözik a várható jövő a Deus Ex-től, hogy valószínűleg nem kell magadat böknöd. Már régóta kísérleteznek nanodobozokkal a pontosabb gyógyszerbeadásra és olyan fehérjékkel tudják bevonni ezeket az atomoknál nem sokkal nagyobb tárgyakat, ami miatt az immunrendszer 'nem látja' őket. Ha nanotárgyakat be lehet vele vonni, akkor gondolom kábeleket és a rögzítési pontokat is. Már csak az agymosást kellene valahogyan kivenni a képből, bár az úgyis jön a TV-ből és az internetről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SpyWeb
2013.02.20. 16:20
kray: gondolkoztam, hogy Deus Ex vagy Cyberpunk legyen és mivel ez utóbbit várom most nagyon, így erre esett a választásom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... mikej...
2013.02.20. 16:37
Ha tudnád, hogy mennyi helyen jelent problémát, hogy van ami csak kicsiben, meg van ami csak nagyban működik... Ezer meg ezer ilyen dolog van.

Szóval, ha ott meg tudták csinálni, az még könnyen jelentheti, hogy nagyban nemcsak nem tudják, de akár lehetetlen is lehet (nem a cél elérése, hanem az adott technológia használata).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2013.02.20. 16:44
mikej95: nano méretekben kicsit másképpen működnek a dolgok.

Nehéz lesz megoldani az állandó beültetést, mert jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy mű végtag-élőszervezet átmenetet bármiféleképen biztosítani tudnák(fertőzés és zártság szempontból). Sajnos nem véletlenül hegesednek a sérüléseink. Ugyan is a szervezet mindig igyekszik "lezárni", elvágni a szervezetet a külvilágtól //egyes tudósok szerint ezen mechanizmus is közre játszik abban, hogy nem nőnek vissza elvesztett végtagjaink (meg persze sok más)// Lehet hogy valamiféle szintetikus bőr kéne, vagy hidrogél.

Minden esetre szurkolok nekik, mert ez még is csak az emberiség javát szolgálja majd, ameddig épelméjű felhasználásra, elsősorban gyógyításra tervezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2013.02.20. 20:25
Milyen már, hogy egy műszaki egyetemen ültetik be a végtagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... fofok...
2013.02.21. 10:00
Külföldön (főleg Amerikában) az egyetemek a legkomolyabb kutatóközpontok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.02.21. 20:08
CyberPunk666: És 1-2 kivételével ott folyik a legszínvonaltalanabb oktatás. Sok kosaras és amerikai foci 'sztár' ott szerzi meg a 'papírt', arra az időre mikor a szteroidoktól vagy a kismillió sérüléstől játékra már alkalmatlan nem lesz. Bár miket beszélek, itthon sem jobb(csak más) a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!