iPon Hírek

Élesben tesztelve is nagyon gyors a lifi

Dátum | 2015. 11. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A következő hónapokban valószínűleg sokat hallhatunk majd a lifi (Li-Fi, LiFi) nevű új vezetéknélküli adatátviteli technológiáról, a látható fényt használó kommunikációs módszer ugyanis élesben is kitűnően vizsgázott. Az idei évben laborkörülmények közt 226 Gbps-os sebességet értek el a szakértők egy ilyen rendszerrel, majd néhány irodában és ipari komplexumban is kipróbálták a lifi-hálózatot, amely 1 Gbps-es adatátviteli sebességével 100-szor gyorsabbnak bizonyult az átlagos wifinél. A terepi teszteket egy észt cég, a Velmenni nevű technológiai vállalat végzi, akik tallinni irodákban és gyárakban tették lehetővé a lifi kipróbálását. A lifi-technológiát 2011-ben fejlesztette ki Harald Haas, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, aki többek közt azt is demonstrálta, hogy egyetlen LED segítségével adott idő alatt több adatot tud továbbítani, mint egy adótorony.
A VLC-n, avagy a látható fényű adattovábbításon alapuló rendszer lényegileg úgy működik, mintha zseblámpák kapcsolgatásával kommunikálnánk: a jeladó LED-ek elképesztő sebességgel, az emberi szem számára érzékelhetetlen gyorsasággal kapcsolódnak ki és be, a vevő felé továbbítva a bináris kódot. A rendszer a látható tartományban, 400‒800 THz közötti frekvenciákon kommunikál, vagyis az sem jelent problémát, hogy az adatátvitelre használt „villanykörték” folyamatosan égnek, hiszen ezek fénye annyira halvánnyá tehető, hogy emberi szemmel nem is nagyon érzékeljük, hogy égnek, azt meg pláne nem, hogy nanomásodperces ütemben villognak. Mivel a lifi fénye nem megy át a fizikai akadályokon, az ilyen hálózatok nagyon biztonságosak, hiszen a falak megállítják a jelek terjedését, szemben a wifivel, ami egyben azt is eredményezi, hogy nem lép fel interferencia a szomszédos helyiségekben elhelyezett készülékek között, mondják az elemzők. Ez persze azt is jelenti, hogy olyan helyeken, ahol a biztonság nem annyira lényeges szempont, még évtizedekig nem fogja leváltani a wifit a lifi, hiszen egy magánlakásban vagy egy kevésbé szenzitív adatokkal operáló irodában kifejezetten hasznos és költségkímélő, hogy nem kell minden helyiségben külön routert elhelyezni, mert a wifi áthatol a falakon. Haas nagy álma egyébként az, hogy a technológia révén olyan helyeken is hozzáférhetővé tegye a világhálót, ahol erre jelenleg nincs lehetőség. Egy megfelelő microchippel bármelyik LED-es lámpa adatátviteli eszközzé lenne alakítható, kombinálva a világítás és a vezetéknélküli kommunikáció funkcióit, mondja Haas.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. mullerdavi...
2015.11.26. 13:19
"100-szor gyorsabbnak bizonyult az átlagos wifinél"
Miért mindenki így hozza le a hírt? Egy N-es wifinél is max 10x gyorsabb, AC-sek pedig meg is verik.
Ezt leszámítva akár még jó is kisülhet belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. KnifeSGS
2015.11.26. 13:48
Labor körülmények között 226 Gbps --> külső teszt 1 Gbps --> valóság 0,x Gbps?

Nagyon szépek a labor mérések. Titkosítás kikapcsolásával a wifi is képes a gigára... laborkörülmények között pláne
De ekkora bullshitet, hogy attól lesz biztonságos, hogy nem megy át a falakon... akkor csak ablaktalan szobában használható a biztonság kedvéért? Mert kérdem én, ha egyszer látható fényen alapul, akkor bár körülményesebben, de ugyanúgy lehallgatható nem?
Ráadásul a zsebemben a telefon hogy kommunikál majd? Vágjak lyukat a nadrágomra?

Ez maximum szervertermek, és egyéb zárt helyek kábelkiváltására lehet alkalmas megfelelő körülmények(pl az ajtót nem nyitod a lámpa útjába) esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Reinkz
2015.11.26. 13:54
Szép, de hol ebben a kétirányú kommunikáció, az oké hogy villog a lámpa és fényérzékelő veszi dekódolja a jeleket, de egy weblap lekérés min keresztül fog menni?,
és ha rásüt a nap a mobilomra akkor már nem fogja betölteni a weblapot?

btw eléggé hajaz a dolog az optikai kábelre a levegőbe/szobába átültetve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun
2015.11.26. 14:02
Nagyon joooooooooo.
Ja, mégse..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dzsuz87
2015.11.26. 14:08
Nem értitek!
Ebben az a jó, hogy a nagyinak szépen el tudod magyarázni, hogy a lámpából jön a zinternet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dbelam Reink...
2015.11.26. 14:24
Ez arra való, hogy klasszikus hálót nem terheli (wifit) hanem fénnyel villogja el. Egy egyetemi előadóba mondjuk broadcastelni teljesen jó. Elég korlátozott a használata, az tény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2015.11.26. 17:08
Aztán véletlen rosszul könyökölök és lezuhan a sávszélesség a tizedére az árnyékom miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. user12
2015.11.26. 17:48
Nekem is az jön le, hogy összességében nem nagyon éri meg ez a technológia, és még a WiFi sokáig uralkodó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2015.11.26. 18:15
A 400-800 THz csak a vivőfrekvencia, az effektív kommunikáció ennél nagyságrendekkel alacsonyabb frekvencián valósul meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bp123
2015.11.27. 23:52
Végén még kiderül hogy a kis zöld emberkék már évmilliók óta nyomatják a Világmindenség Minden Tudását lifi-vel a Napon keresztül, mi meg észre se vesszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. epyn
2015.11.28. 13:57
De jó lesz,majd trollkodhatok egy 400 THz-en rezgő LED zseblámpával a kezemben.
-Van LiFi!
-Nincs LiFi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!