iPon Hírek

Élet és víz ‒ mindig együtt jár?

Dátum | 2012. 04. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Bristoli Egyetem tudósainak legújabb kutatása kétségbe vonja a biokémia egyik legalapvetőbb feltevését, vagyis hogy a proteinek „túléléséhez” és működéséhez mindenképp vízre van szükség. A kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány a Chemical Science oldalain jelent meg.

A proteinek vagy fehérjék nagy szerves molekulák, az élet építőkövei, minden élő szervezetben megtalálhatók. Fehérjék felelősek a bevitt tápanyagok energiává való átalakításáért, oxigénnel látják el a vért és a többi szövetet, valamint az immunrendszer működését is ezek vezérlik. Mivel a fehérjék a földi evolúció során vízben gazdag környezetben fejlődtek ki, és azóta is vizes környezetben működnek, általánossá vált az a nézet, hogy a víz mindenképpen szükséges túlélésükhöz.

A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből épülnek fel, melyekben az aminosavak peptidkötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ezt nevezzük a fehérje elsődleges vagy primer szerkezetének. A másodlagos vagy szekunder szerkezeten a peptidlánc hidrogénkötések által stabilizált lokális rendezettségét értjük. Ezen a szerkezeti szinten jönnek létre a hélixek, a redők, a hurkok és a kanyarok. A harmadlagos vagy tercier szerkezet egy polipeptidlánc teljes térbeli konformációja. Ezt a konformációt mindenekelőtt a hidrofób kölcsönhatások stabilizálják. Ha proteint vízben forrásközeli hőfokra melegítik, akkor a másodlagos és harmadlagos szerkezet bomlik fel, a fehérje „kigombolyodik”, denaturálódik, avagy kicsapódik, és elveszíti funkcióképességét.


A fehérje kicsapásának hő hatására történő kicsapására a klasszikus példa a tojásfőzés: a tojás proteinjei ilyenkor visszafordíthatatlanul kicsapódnak, azaz hiába hűtjük, nem nyerik vissza eredeti állapotukat. Számos más fehérje esetében azonban a hűtéssel lehetséges renaturálni a térszerkezetet. Egészen eddig úgy gondolták, hogy ehhez a folyamathoz mindenképpen szükséges a víz jelenléte.

Adam Perriman és társai azonban megmutatták, hogy ez nem feltétlenül igaz. A kísérletük során hővel denaturált mioglobin molekulák hűtés hatására szinte teljesen vízmentes környezetben is visszanyerték eredeti formájukat.

Ahogy Perrimen elmondta, polimer láncokat kapcsoltak a fehérje külső felszínéhez, majd eltávolították róla a vizet, és egy viszkózus folyadékban 155 Celsius fokra melegítették. Amikor lehűtötték, a protein visszahajtogatta magát eredeti szerkezeti formájába. A módosított mioglobin a kutatók számára is meglepetést okozott hőállóságával. Ez a tulajdonsága hasznos lehet az enzimek ipari alkalmazásánál, ahol időnként magas hőmérsékleten működni képes fehérjékre van szükség. Ami azonban ennél is fontosabb: bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül van vízre szükség ahhoz, hogy az élet építőkövei megőrizzék funkcióképességüket. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. adler741
2012.04.19. 11:20
Ez a hatalom legújabb agymenése, nehogy elhiggye senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2012.04.19. 11:25
Erre gondoltam én, amikor a naprendszerek életre alkalmas zónáiról volt szó: Lehet hogy két zónát kellene meghatározni: a földi élethez hasonoló életre alkalmasat, és bármilyen elképzelhető életre alkalmasat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lorddiablo
2012.04.19. 11:35
adler741:

Legalább azzal tiszteld meg Jools-t, hogy előbb végiggondolod amit írsz. Akinek a kezében a hatalom van, szinte sosem tudós, nem igazán tudja manipulálni ezeket az eredményeket.

Légyszi magyarázd el nekünk, hogy hogy kapcsolod ezt össze az összeesküvés elmélettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2012.04.19. 12:39
lorddiablo: szerintem nem akarod hallani a magyarázatot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ragnarr
2012.04.19. 14:17
"Ez a hatalom legújabb agymenése, nehogy elhiggye senki."
ennek a mondatnak igy semmi ertelme, a lenyeg hogy valaki mar megint megondta a tutit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.04.19. 16:24
Lehet, hogy mindig a hatalom lévők írják a történelemkönyveket(akár visszamenőleg is), de véletlenül sem tudják meghamisítani az ilyen eredményeket kedves adler741. Egyszerűen nincs jelentősége sem, a világűrben azért a földi élethez hasonlókat keresünk, mivel nem ismerünk másfajta életet.

Gondolj bele, a nap közepében is kereshetnénk életet, de még ha lenne ott akkor sem találnánk meg, mivel nem ismernénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adler741
2012.04.19. 16:35
jools sztem csak lefordította a cikket.
lorddiablo vízre igenis szükség van méghozzá trimer vízkristály szerkezetűre,az a trimer ami már látott napot,forrásvíz ezért egészséges,>100 pps ásványianyaggal ,a csapvíz hexamer.
Akinek a kezében a hatalom van arra is képes hogy a káliumot szívbarátnak állítja be,milyen érdekes 7 g szervetlen kálium és megáll a szív ,pl műtéteknél igy állítják meg,
usa kivágzés szintén ugyanezzel a módszerrel.(méreginjeckcio)
Gyogyszerek hordozója szintén kálium,és nem is kell feltüntetni összetevőként.
Mielőtt bármit elhinnél alaposan nézz utána magad is,nekem se higgy addig.
lorddiablo nem állok le veled vitázni befejeztem az írogatást.
További szép napot.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2012.04.20. 16:55
adler741
az nem gond, hogy van véleményed, csak megint nem olvastad el a lényeget amit lentebb már említettek a kommentelők: Attól mert valamit nem tudsz, látsz érzékelsz, nem jelenti azt, hogy NINCS!
Tehát simán létezhet víznélküli élet. Az, hogy a mi ökoszisztémánkhoz elengedhetetlen az is tény! De ne legyeünk olyan kis hitűek, hogy azt feltételezzük mi vagyunk a világ közepe. Lehet föld viszonylatban mi vagyunk az uralkodó faj a rovarok után.. Ám ez nem jelenti azt, hogy univerzummértékben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!