iPon Hírek

Életmódváltást hoztak az okos telefonok

Dátum | 2011. 01. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Töretlen az okos telefonok népszerűsége, amelyek megjelenése körülbelül akkora áttörést hozott a mobilkommunikációban, mint az az időszak, amikor a fekete-fehér kijelzős készülékeket felváltották a színes képernyősök. A váltás egy-másfél évet vett igénybe, most hasonló dinamikával terjednek az okos készülékek. Decemberben már tíz eladott telefonból négy okos készülék volt. Az okos telefon személyes használati eszközzé nőtte ki magát - talán a karóra volt utoljára ilyen eszköz -, miközben divatcikké is vált - mondta Király István, a Magyar Telekom marketing-vezérigazgatóhelyettese egy beszélgetésen, amelynek előadói azt járták körül, hogy az okos telefonok milyen hatással lehetnek az egyénre, a munkára és a szórakozásra. Nyíri Kristóf filozófus szerint az írásbeliség megjelenése hozott akkora változást a kommunikációban, mint amilyet a mobiltelefonok megjelenése. Napjainkban a felnőtt lakosság nem egészen a fele használja az internetet, vagyis még létezik egy jelentős digitális szakadék. Ságvári Bence szociológus szerint kérdés, hogy az okos telefonok elterjedése milyen hatással lesz a társadalmi egyenlőtlenségekre, a szakember bízik abban, hogy ezek a mobilok is hozzájárulnak a kiegyenlítődéshez. A remény jogos, az okos telefonok bekerülési költsége, illetve használatuk olcsóbb, mint a személyi számítógépeké.

Belső Nóra pszichiáter szerint az okos telefon segítségével gyorsan és könnyen szerezhetők be az információk, és a munkavégzés során is versenyelőnyt jelent. A munkáltató szempontjából pedig megbízhatóbb az a munkavállaló, aki elérhető. Nyíri Kristóf úgy fogalmazott: a technika segítségével, beleértve az okos telefont, újnomád életmódot folytatnak az emberek, akik bárhová letelepedhetnek, dolgozhatnak, a hétköznapok részévé válik a mozgás közbeni munkaszervezés. Ságvári szerint az okos telefonok komoly változásokat hozhatnak a kereskedelemben is, általuk ugyanis gyors és hasznos döntéseket lehet hozni akár egy-egy terméknek az adott helyen történő megvásárlásáról is. Király István hozzátette: az okos telefonok által leginkább használt webes felületek a Facebook, a videomegosztók, a Google-kereső, illetve az origo és az index oldalai. Ezek mellett a hírportálok saját alkalmazásai is igen népszerűek, ahogyan a navigációs programok is. A mintegy százezer iptv-előfizető pedig az okos telefonjáról vezérelheti televíziókészülékét is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. bbankrablo
2011.01.28. 00:18
"Életmódváltást hoztak az okos telefonok"
Jaja, azóta mindenki a f*szbúkon lóg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gylovag
2011.01.28. 00:19
Csak az a baj, hogy a sok okostelefonon is ugyanazok a hülyék hívnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zsohi
2011.01.28. 01:47
bbankrablo - http://www.youtube.com/watch?v=DuiHmNiOyqs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2011.01.28. 05:26
Nem meglepo, hogy ha valaki osszerak egy palmtopot egy GPS-el ami mellesleg telefon is + internet + adatmentes az internetre +... es olcso + svipe (gyors gepelesi lehetoseg), akkor mindenkinek kell, persze ez az Androidra vonatkozik es ott ahol olcso a havi elofizetese (helyi fizeteshez kepest).

Az "újnomád életmód" tulzas, mert hozza vagy kotve az adotornyokhoz vagy legalabb wifi hez (ha kell az internet es a telefon funkcio), de eros hasznalat eseten nem art naponta 2X tolteni (A palmtopomat 2 hetente kellett). A nagyreszuk nem birja a tul nagy hot es a hideget sem es nem vizalloak, a vilag nagy resze igy kiegeszito felszereles nelkul kilove. 3 oranyira egy konektortol adotorony kozeleben (legalabb 3G) szomahomerseklet kozeli es megfelelo paratartalom eso nelkul viz felett, ez nem nomad ez egy legkondis nagyvaros!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. l-bandee
2011.01.28. 08:08
Nekem az egész egy tipikus reklám-szövegnek tűnik. Nekem nincs "okostelefonom"(hú, de rohadtul gyűlölöm én ezt a szót: mitől okos? Köszön, vaze?), de mégsem érzem magam kevésbé fontos társadalmi tagnak, mint azok az emberek, akik ezekkel az eszközökkel "villognak". Mellékesen mielőtt valaki írná, hogy azért szólok be, mert nekem nincs, az nagyon téved: okostelefon helyett most vettem egy laptopot, annak több hasznát látom. Ez most egy divat, lásd a hírhedt tnoros reklámot, amitől nem mellékesen a hideg is kiráz, akkora agymosás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Runo
2011.01.28. 09:13
Hát igen, kissé talán túlzó a cikk.
Vagy nagyon.

gylovag
! Milyen igaz

bbankrablo Mijaza f@szb00k?

Ez a társadalmi kiegyenlítődés mekkora xar duma.... nekem nincs "okostelefonom" nem is tervezem, viszont csöppet sem érzem, hogy valamivel is kevesebb lennék az okostelefonosoknál... sőt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!