iPon Hírek

Életveszélyes a szaglás elvesztése

Dátum | 2014. 10. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Azt hihetnénk, hogy a leginkább azoknak kell aggódniuk saját jövőjük miatt, akik daganatos megbetegedésben, illetve szív- vagy tüdőproblémákban szenvednek. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azonban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a páciens öt éven belül meghal, ha nem képes a hétköznapi szagokat azonosítani, mint hogyha az előzőekben említett súlyos problémák valamelyikével diagnosztizálják. Martha McClintock és Jayant Pinto, a Chicagói Egyetem kutatói azért vizsgálták meg ennek a látszólag banális problémának, a szaglás elvesztésének egészségügyi kockázatát, mert tisztában voltak vele, hogy a szagérzet zavara vagy hiánya olyan súlyos neurodegeneratív kórképek jele lehet, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. A szaglás az elmúlt évek kutatásai alapján akkor is veszélybe kerül, ha a beteg kromoszómáinak végein található telomer régiók túlságosan megrövidülnek, ezt a jelenséget pedig évekkel ezelőtt kapcsolatba hozták az öregedés folyamatával. A szaglás elvesztése azonban nem egyszerűen egy aggasztó tünet, hanem önmagában is hozzájárulhat a várható élettartam megrövidüléséhez. A jól működő szaglóérzet segít a levegőben terjedő méreganyagok és patogének elkerülésében, hozzájárul az egészséges étvágyhoz, segíti az emlékezet működését, illetve a kiegyensúlyozott érzelmi élet fenntartását is. A kutatók tehát joggal gondolhatták, hogy a szaglóérzet állapotának felmérésével talán megtudhatnak valamit a betegek túlélési esélyeivel kapcsolatban.
A szakértők egy széles körű egészségügyi felmérés keretében pár évvel ezelőtt egy három perces szaglástesztet végeztettek el 3005 önkéntessel. Az 57−85 éves életkorú résztvevőknek öt könnyen azonosítható szagot (hal, bőr, narancs, borsmenta, rózsa) kellett azonosítaniuk a vizsgálat során. A teszt úgy zajlott, hogy a vizsgálat alanya megszagolt egy illatmintát, majd az előtte fekvő képek és feliratok közül ki kellett választania, hogy melyik szagot érezte. A hibátlan vagy egy hibát vétő résztvevőket a normál szaglású, a két-három hibát elkövetőket a szagláshiányos, a négy-öt hibával végzőket pedig a szaglásképtelen kategóriába sorolták. Öt év elteltével aztán újra megvizsgálták az eredeti kísérlet résztvevőit. Az eredmények kijózanítóak voltak: a 3005 tesztalanyból 430-an haláloztak el időközben, köztük a szaglásképtelen kategóriába soroltak 39 százaléka. A szagláshiányosok közül 19 százalék, a normál szaglásúak közül 10 százalék hunyt el a két vizsgálat közt eltelt időszakban. A szaglás állapota és a mortalitás közti összefüggés a kor, a nem, a társadalmi-gazdasági státusz és az etnikai hovatartozás tekintetbe vétele után is fennállt, és sem az eltérő táplálkozási szokások, sem az esetlegesen meglévő szenvedély- vagy egyéb betegségek nem szolgáltattak alternatív magyarázatot a jelenségre. Az adatsor alapján egyértelműen az derült ki, hogy aki a szaglóérzet elvesztésével óriásira nő az öt éven belüli elhalálozás esélye. A szaglásproblémáknál nagyobb kockázatot ilyen tekintetben kizárólag a súlyos májkárosodás jelent a kutatók vizsgálatai szerint. Senki sem állítja persze, hogy a páciensek azért haltak meg, mert nem voltak képesek érezni a környezeti szagokat. Az azonban egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy a szaglórendszer vizsgálatából talán minden másnál pontosabban lehet következtetni a szervezet aktuális állapotára. A szakértők szerint a szaglórendszer közvetlen agyi összeköttetésén túl ebben az is szerepet játszhat, hogy a szaglás képessége nagyban függ attól, hogy elegendő mennyiségben állnak-e rendelkezésre őssejtek. A szaglás hiánya tehát egyben arra is utalhat, hogy az egész szervezet egyre kevésbé képes a regenerációra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. freyr
2014.10.03. 21:19
Ez érdekesen hangzik, de nagyon úgy tűnik, mintha ott találtak volna összefüggést, ahol nincs.
Azt elhiszem, hogy lehet betegségek tünete, de azt nem hiszem el, hogy bármilyen formában is hozzájárulhatna manapság a halálozás valószínűségének megnövekedéséhez. Mármint ha nem érzi meg az ember a szivárgó gázt, akkor az tényleg valós probléma és lehet halálos kimenetelű, de én ott sem a szaglás hiányát okolnám, hanem a gázérzékelőét.
Amúgy régóta gondolkodom (konkrétan a "Why Do We Have Two Nostrils?" Vsauce videó óta) mi lehet a magyar megfelelője az angol anosmic-nak, de nem tudok és nem is találtam ilyen szót. Jools, lehet nincs is ilyen szavunk? Mármint ami a vak, süket és néma mellé illene, tehát nem a szaglásképtelen kifejezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. KatalinDor... freyr
2014.10.03. 21:44
ozmótlan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. david99999... freyr
2014.10.03. 22:05
Ahogy én értelmeztem nem azt állítják, hogy a szeglás elvesztése/gyengülése hozzájárulna a halálhoz, hanem, hogy a szaglórendszer állapotából lehet következtetni a szervezet állapotára. Pl rosszabb a szaglása, ebből arra lehet következtetni hogy rosszabb a regenerációs képesség valószínű hogy hamarabb meghal mert "öregebb" a teste. Egyébként nagyon érdekes témákat boncolgat a cikk, olvasnék még hasonlót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LechooEdy
2014.10.04. 00:36
Ha soha többé nem érezném a mákos guba illatát, biztos felakasztanám magam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sensorprim...
2014.10.04. 02:33
14 éve nem érzek szagokat és élek
akkor most rekorder vagyok vagy mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Jools freyr
2014.10.04. 10:05
Igen, arról van szó, amit david9999999 is ír, hogy a szaglórendszeren egyrészt jól lehet mérni a szervezet megújulási képességét, másrészt rengeteg központi idegrendszeri probléma esetén a szaglással kapcsolatban is gondok merülnek fel.

Ami a jelenséget illeti, magyarul a szaknyelvben egyszerűen anozmiának hívják, illetve szagláshiányt vagy szaglásképtelenséget szoktak emlegetni. Rövid köznyelvi megfelelője tehát tényleg nincs, valószínűleg azért, mert ez azért jóval nehezebben észrevehető érzékelési probléma, mint a vakság, a süketség vagy a némaság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools Jools
2014.10.04. 10:18
Közben leesett, hogy a némaság ráadásul nem is érzékelési gond, és elkezdtem gondolkodni, hogy mondjuk az ízérzet vagy a tapintás képességének hiányára sem nagyon van egyszerű szavunk (legalábbis most nem ugrik be egy se ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2014.10.04. 12:33
Csak a kommunikációhoz használt érzékszerveinkre vannak ilyen kifejezéseink, mivel azok az illető környezetére is kihatással vannak. A szaglás hiánya csak az adott személyre van közvetlen hatással, szagokkal már régóta nem kommunikálunk.

sensorprime: nem közvetlen ok-okozati kapcsolatról van szó, hanem hogy sok esetben egy betegség is a szaglás károsodásához vezethet, valamint a szervezet regenerálódási képességével is kapcsolatban áll. Sokkal olcsóbb 10 féle ilyen egyszerű vizsgálatot elvégezni, mint mindenkit CT-vel átvilágítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. predike07 senso...
2014.10.04. 13:29
Anyám 60 éves és soha nem érezte a szagokat......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim dzsuz...
2014.10.04. 17:06
"... szagokkal már régóta nem kommunikálunk."

Feromonok? Kozmetikumok? Élelmiszeripar? ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2014.10.04. 17:18
Egyes varosokban szerintem a szaglas elvesztese a tuleles alapfeltetele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek predi...
2014.10.06. 17:09
Egyes esetekből teljesen értelmetlen statisztikailag következtetni.

Kivételek mindig vannak.
Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy születési rendellenességről van szó, vagy később vesztette el az illető a szaglását.

Cikkben is benne van, hogy inkább a szervezetet érintő elhasználódás lehet az ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!