iPon Hírek

Elhunyt a Lords of Midnight alkotója

Dátum | 2012. 10. 17.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Betegségével folytatott hosszú csata után 61 éves korában elhunyt a veterán dizájner, Mike Singleton, a legendás kalandjáték, a Lords of Midnight alkotója. Singleton, aki tanárként kezdte pályafutását a 80-as évek elején kezdett játékokat programozni olyan darabokat alkotott, mint a Space Ace és a Snake Pit olyan gépekre, mint a Pet, Vic 20 és a ZX81. Spectrumos és Commodore 64-es remekművét, a Lords of Midnightot 1984-ben hozta létre. Az eposzi történetben négy kalandozó történetét követhettük nyomon, akik a gonosz boszorkánykirályt, Doomdarkot készültek elpusztítani. Az óriási térképpel rendelkező játék hangulatos, magával ragadó és egyedi élményt nyújtott, és az RPG és stratégiai mechanikát kombinálta a 8 bites számítógép rendszerek korlátain belül, a tájak megjelenítésére pedig az akkor forradalminak számító landscaping technológiát alkalmazta. A játéknak két folytatása is készült, a Doomdark's Revenge és a The Citadel, mindkettő tovább gazdagította Midnight világát.


Singleton volt a producere a Midwinter című poszt-apokaliptikus RPG thrillernek Amigán, amely egy távoli szigeten játszódott egy mindent elpusztító jégkorszak után. Ezután különböző fejlesztőkkel együtt dolgozott programozóként, mint pl. a LucasArts, a Midway és a Codemasters, és nem volt hajlandó elmerülni a régi rendszerek iránt érzett nosztalgiában. Egy, a Lords of Midnight készítéséről szóló interjúban a következőket mondta ezzel kapcsolatban: "Hogy Spectrumon, G-Surfersen vagy PlayStation 2-n készíteném-e el a Lords of Midnightot? Buta kérdés. Az új technológia sokkal izgalmasabb, mint amilyen a régi volt még anno."

Az elmúlt két év során Singleton mégis visszatért a gyökerekhez, kollégájával Christopher Jon Wilddal a LoM iOS portján dolgoztak. Wild szerint a céljuk az volt, hogy felfrissítsék a régi játékot, mielőtt kiadnák a sorozat eredetileg tervezett harmadik részét, az Eye of the Moont. Wild a következő szavakkal tisztelgett Singleton emléke előtt blogján:

"Azon kapom magam, hogy a jövőről gondolkodom. Furcsa mód az irány, amelybe a Lords of Midnightnak haladnia kell sokkal tisztábban látszik: visszakozni, eltávolítani a felesleges csillogást és visszahozni a grafika egyszerű, de az eredetihez hű változatát. Ennél többet tenni Mike segítsége nélkül nem tűnik helyénvalónak. Ugyanakkor egy részem azt mondja, hagyd abba. Hagyd az emléket annak, ami - minden idők egyik legnagyszerűbb, de kevéssé ismert játékának, melyet a valaha élt egyik legjobb, de kevéssé elismert fejlesztő készített. Nem tudom, hogy Mike nélkül tudok-e tovább dolgozni a játékon."

A Lords of Midnightnak több rajongók által készített remakje is született, de úgy tűnik nehéz megfogni Singleton eredeti alkotásának jeges atmoszféráját és kemény szépségét.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Simba
2012.10.17. 17:31
RIP nagy alakja volt a játéktörténelemnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ch00ler
2012.10.22. 21:59
RIP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!