iPon Hírek

Elhunyt a számítógépes egér feltalálója

Dátum | 2013. 07. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kedden éjjel, 88 éves korában elhunyt Doug Engelbart, aki a számítástechnika területén úttörő amerikai feltalálónak számított. A feltaláló nevéhez fűződik - egyebek mellett - a számítógépes egér feltalálása, amit az 1960-as években fejlesztett ki. A sors fura fintora, hogy a Doug Engelbart által levédett szabadalom 1987-ben lejárt, mielőtt az egér megkezdte volna globális pályafutását, így a feltaláló az innovatív találmányából nem gazdagodott meg. Más kérdés, hogy az egér feltalálásával igen komolyan hozzájárult a számítástechnika későbbi fejlődéséhez.

Douglas Engelbart (Forrás: SRI)
Douglas Engelbart 1925. január 30-án látta meg a napvilágot az Oregonban található Portlandben. Német, svéd és norvég felmenőkkel rendelkező szülei, Carl Lous Engelbart és Gladys Charlotte Amelia Munson Engelbart három testvérével, a 3 évvel idősebb Dorianne-val és a 14 hónappal fiatalabb David-del együtt nevelték. Douglas Engelbart a portlandi Franklin High School elvégzése után az Oregoni Állami Egyetem elektromérnöki karán folytatta tanulmányait. Egyetemi évei alatt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészeténél is szolgált, méghozzá elektronikai és radartechnikai szakemberként, a Fülöp-szigetek térségében. Nem sokkal ezután elektromérnökként kezdett dolgozni a NASA elődjénél, a NACA-nál. Itt pályafutása 1948-tól 1951-ig tartott. Ekkor Douglas Engelbart komolyabb célokat kezdett keresni és elkezdett gondolkodni a világ nagy problémáin, illetve azon, hogy ezeket miként tudná megoldani - természetesen a számítástechnika területét nézve. Douglas Engelbart életének legproduktívabb része 1959-ben kezdődött, amikor a Stanford Kutatóintézet Augmentation Research Center (ARC) névre hallgató részlegének igazgatójává nevezték ki. Itt felgyorsultak az események. A feltaláló 1961-ben kezdte meg az egér kifejlesztését, amivel eredeti célja az volt, hogy az akkoriban használatos fényceruza helyett egy hatékonyabb, pontosabb vezérlőeszközt készítsen. A munka gyümölcseként elkészült a fa házzal rendelkező, két fém keréken gördülő egér, ami az első tesztek alapján meglepően pontosnak bizonyult.
Forrás: SRI
Az egér (Forrás: SRI)
A projekten a feltaláló hatodmagával dolgozott, azt viszont nem tudta megmondani, a csapatból ki volt az, aki az újszerű eszköznek az egér nevet adta. A találmány egyébként elsőként egy 1968-as San Franciscó-i eseményen mutatkozott be, amelyen nem neki szánták a főszerepet.
Ez az esemény több szempontból is fontos volt, hiszen ennek köszönhetően nevezték el Douglas Engelbart-ot minden bemutatók atyjaként. A prezentáció igen hosszúra sikeredett és fontos is volt, ugyanis itt mutatkozott be az élő videó konferencia, a hiperlinkkel bővíthető szöveg és a közös munkát lehetővé tevő szövegszerkesztő is. A feltaláló az ARPANET-en is dolgozott, ami a világ első elektronikus számítógépes hálózata volt, és egyben az internet létrejöttében is komoly szerepet játszott. A feltaláló félreértések és balszerencsés helyzetek sorozataként 1976 után kvázi feledésbe merült. Legjobb kutatásait elidegenítették tőle, nézeteit pedig nem osztották a fiatal programozók, akik az együttműködésen alapuló, hálózatba kapcsolt, szerver-kliens felállásban működő rendszerek helyett inkább a személyi számítógépben látták a jövőt.
Douglas Engelbart és találmánya (Forrás: SRI)
Douglas Engelbart és találmánya 2008-ban (Forrás: SRI)
Douglas Engelbart a kilencvenes években tűnt fel újra, amikor ötleteit ismét felfedezte magának a számítástechnika. 1997 folyamán Lemelson-MIT-díjjal jutalmazták, majd munkáját Bill Clinton is elismerte, így 2000-ben Nemzeti Technológiai Éremmel lett gazdagabb.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. atti2010
2013.07.04. 15:53
Nyugodjon békében és köszönjük ezt az egyszerű de nagyszerű találmányt ami valószínű hogy még jó ideig velünk marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.07.04. 16:43
Remélem még sokáig lesznek a találmányának az utódai a környezetemben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LechooEdy
2013.07.04. 17:26
Nyugodjon békében és köszönjük! Csodálatos, hogy nem kell kontrollerrel és billentyűvel irányítani mindent, zseniális szerkezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2013.07.04. 18:01
atti2010 - 2013-07-04 15:53:07


+1 - hogy ne kelljen a szavaidat ismételnem

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyiri
2013.07.04. 20:33
Remek szakember, aki valóban tett valamit a világért! Több ilyen kéne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. punchman
2013.07.04. 22:13
Q?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gabrocccky
2013.07.04. 23:33
Ez bizony szomorú. Legalább meggazdagodhatott volna a zseniális találmányából Köszönjük, és nyugodjon békében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2013.07.05. 11:59
Én azért megemlékeznék azokról a mérnök urakról is (legen az Logitech, Razer, stb.) akiknek azt köszönhetjük, hogy az egér mai formája nem olyan mint amit a kezében szorongat az Úr.

nyugodjék békében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandamoniu...
2013.07.05. 13:18
tibaimp: Ez várható volt, elvégre a mai világban már minden beviteli eszközön az ergonómia a fő szempont. Viszont nekik nem lett volna mit alakítgatni ha Douglas Engelbart nem fejlesztette volna ki az egeret (vagy a prototípusát ha így tetszik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2013.07.05. 13:37
Nem hiszem hogy a szegények táborába tartozott mindezek ellenére sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!