iPon Hírek

Elhunyt Czeizel Endre

Dátum | 2015. 08. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Hétfő hajnalban hosszas betegség után elhunyt Czeizel Endre, aki kulcsszerepet játszott annak kimutatásában, hogy megfelelő összetételű magzatvédő vitaminok szedésével csökkenthető bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kialakulása. Czeizel 2013 elején jelentette be, hogy leukémiában szenved. A világhírű orvos-genetikus 80 éves volt. Czeizel 1935-ben született Budapesten, és az orvosi egyetem befejezése után, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézet kutatója lett. Emellett a János Kórházban tevékenykedett családtervezési tanácsadóként, majd a humángenetikai és teratológiai laboratórium vezetőjeként. 1996-ban a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójává nevezték ki, és innen ment nyugdíjba két évvel később. Bár Czeizel nőgyógyásznak készült, 1965-ben részt vett egy továbbképzésen, amely megváltoztatta terveit. A dán genetikusok által tartott előadássorozat során Czeizel is rádöbbent, hogy a magzatok megmentésére a genetika kínálja a legjobb lehetőségeket. Innentől kezdve elsődleges célja a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése lett. Legfontosabb kutatási eredménye is ehhez a területhez kapcsolódik, Dudás István szülész-nőgyógyásszal együtt ugyanis sikeresen igazolták, hogy a folsav (B9 vitamin) fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában történő szedése jelentősen csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek (például a nyitott gerinc) kialakulásának esélyét. Az általuk megalkotott magzatvédő vitamin megfelelő szedése révén akár 90 százalékos biztonsággal is elkerülhetők ezek a rendellenességek.
Czeizel és kollégája 1992-ben a rangos New England Journal of Medicine lapjain számolt be eredményeiről. Bár a magzatvédő vitaminok alkalmazása Magyarországon még mindig nem igazán elterjedt, a világ más részein, különösen az Egyesült Államokban nagyon népszerűek ezek a termékek. Czeizelt eredményeiért 2000-ben az orvosi Nobel-díj előszobájának is tekintett Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban. A kutató a hetvenes évektől számos ismeretterjesztő műsor szerkesztett és vezetett, valamint rengeteg könyvet is írt, utolsó éveiben például híres emberek családfáit kutatva igyekezett rájönni, hogy mitől lesz valakiből zseni. Saját bevallása szerint a legtöbbet azonban az jelentette számára, hogy több tízezer nőnek segített abban, hogy egészséges gyermeket hozzanak világra. Czeizel hozta létre a mára megszüntetett Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartását és az úgynevezett Kóroki Monitort, Zuglóban családtervezési központot alapított, új típusú genetikai tanácsadási módszert dolgozott ki, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, élete végén pedig a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítványnál dolgozott családtervezési tanácsadóként. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2014-ben életművéért Semmelweis-díjat kapott. Pályája során többek közt a Magyar Tehetséggondozó Társaság, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring System és az European Environment Mutagenic Society elnökeként, a washingtoni Humángenetikai Világkongresszus alelnökeként, valamint az Egészségügyi Világszervezet szakértőjeként is szolgált.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. YellowFlas...
2015.08.10. 15:42
Uram atyám! Isten Nyugosztalja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. expander
2015.08.10. 15:45
Szép kort megélt! RIP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balint04
2015.08.10. 16:06
Nyugodjék Békében!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BReal
2015.08.10. 17:05
Épp kapcsolgattam a csatornák között, amikor egy reklám közben a vele készült interjút hírdették, hogy emlékezzünk Czeizel Endrére... Láttam vele interjút, tudtam, hogy megtámadta a kór, amivel ő is foglalkozott munkássága során.
Külföldön jobban meg volt becsülve, mint idehaza, ez is hazánk szégyene sajnos.
Örömmel néztem a vele készült riportokat, rendkívül szimpatikus tudós volt.
Sajnálatos, de örülök, hogy Ti is megemlékeztetek Róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kobaljov
2015.08.10. 17:48
Az elmúlt kb. fél évben több alkalommal is volt vendég a Klubrádió "Szabad sáv" című műsorában ahol egy-egy témáról (magzatvédő vitaminok, híres zeneszerzők genetikája, férfi homoszexualitás, stb. ) mindig közel egy órát beszélgettek, sok érdekességgel, anekdotával, ezeket gondolom most a napokban ismételni is fogják (hétköznap 19:07-től szokott lenni a műsor Budapest környékén és online, van archívum is, sajnos csak dátum és nem vendég szerint, a zeneszerzős pl. február 27-én volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Meteoreso
2015.08.10. 19:15
Jó fej volt az öreg szerettem...
Az egyik hiteles ember abból a maréknyiból aki van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cheatergs
2015.08.11. 08:13
A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása a net szerint létezik, nem szüntették meg, csak más intézetekhez tartozott az évtizedek során. Legutóbbi hír róla június 15-ei.

Jellemző a magyarokra/keleti népekre, h saját tudásukat nem ismerik (f)el. Anno a szocializmus idején az Irixet és Naksolt feltaláló Széles Lajost sem fogadta el idehaza a szakma (és azzal együtt a politika). Ez esetben is, a cikkre támaszkodva, ahelyett, h kötelező tették volna az évtizedek során a magzatvédő készítményeket, még mindig húzzák a fogukat az orvosok a folsav-készítmények kiadásakor.
Ellenben én úgy tudom, h a terhesség megállapításakor az orvosok első dolga ilyen készítmények kiírása (tizenéve a nővérem kezelőorvosa is ezzel kezdte), szóval itt némi ellentmondást tapasztalok a leírtakkal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csimbee cheat...
2015.08.11. 10:05
Nem írják fel, mivel nem receptkötelesek, és nem téríti őket az állam.... így nem is kötelezőek, csak ajánlottak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!