iPon Hírek

Elindult a 802.11ac Wave 2 hitelesítési program

Dátum | 2016. 07. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A WiFi szabványok mögött álló WiFi Alliance – azaz a WiFi Szövetség – bejelentette, hogy megkezdődött a legújabb 802.11ac hitelesítési program, amelynek keretében még több olyan router, illetve 802.11ac támogatással ellátott eszköz kerülhet az üzletek polcaira, ami rendelkezik 802.11ac Wave 2 jóváhagyással. Noha a 802.11ac Wave 2 nem egy egetverően új dolog, hiszen már 2014 folyamán felröppentek az első hírek, amelyek az új, akkoriban még csak tervezetként létező szabvány friss megoldásairól szóltak, a hivatalos hitelesítési eljárás még csak most indult el. Pedig manapság már több olyan router is kapható kereskedelmi forgalomban, amelyek rendelkeznek Wave 2 szintű szolgáltatásokkal, igaz, ezek támogatása egyelőre csak „tervezet (draft)” szinten valósult meg, sőt, olyan is előfordulhatott, hogy egy-egy támogatott funkció eleinte nem volt aktív, csak később, egy firmware frissítés keretén belül aktiválták – vagy éppen aktiválják. Utóbbihoz persze arra van szükség, hogy az adott eszköz hardveresen is támogassa az új szolgáltatásokat, így meglehetősen kevés esetben lesz teljesítménynövelő beavatkozás egy firmware frissítés, hisz az arra alkalmas routerek nagy része már most is aktív Wave 2-es funkciókkal bír. Az új, szabványosításra törekvő hitelesítési program viszont így is mindenképpen jó hír.
A 802.11ac Wave1 funkciók „szabványosítása” már 2013 folyamán megtörtént, a napokban pedig az új, Wave 2-es szintű szolgáltatások is bekerültek a hitelesítési programba annak érdekében, hogy a különböző eszközök közötti kompatibilitás biztosított lehessen, így az egymással való együttműködésük is zökkenőmentes lesz. Az egyik fontos újítás a MU-MiMo mód, ami dióhéjban annyit jelent, hogy egy-egy router egyszerre nem egy, hanem akár négy eszközt is képes kiszolgálni, ami összességében rugalmasabb, jobb hálózati teljesítményt jelent. MU-MiMo nélkül mindig csak egy-egy eszköz kiszolgálása biztosított, ám az eszközök között nagyon gyorsan tud váltani a router, így ez a „viselkedés” normál használat közben kevésbé tűnik fel. A multitasking funkció pozitív hozadéka, hogy érezhetően javulnak a hálózati sebességek és a maximálisan kihasználható sávszélesség is sokkal jobb lesz. A sebességnövelésben az is segít, hogy a maximális csatorna-sávszélességet a Wave 1-es eszközökéhez képest megduplázták, így 80 MHz helyett már 160 MHz-es csatornák is rendelkezésre állnak – ez azt jelenti, hogy sávonként nem 433 Mbps-os, hanem 866 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el. A 160 MHz-es csatorna-sávszélességet már több olyan router is támogatja, amelyek elérhetőek kereskedelmi forgalomban, az új hitelesítési program azonban újabb nagy lendületet ad a friss termékek terjedésének.
Fotó: Aurich Lawson
Szintén újítás, hogy a Wave 2-es eszközök három helyett már négy darab úgynevezett „Spatial Stream” kezelésére képesek, azaz négy sávon szolgálják ki az eszközöket. A 802.11ac szabvány elméletileg 8 sáv kezelésére is módot ad, ám ez a lehetőség egyelőre hivatalosan még nem érhető el – de ezt csak zárójelben említjük meg. Végül, de nem utolsó sorban azt is fontos megemlíteni, hogy a Wave 2-es eszközök esetében több 5 GHz-es csatorna érhető el, mint a Wave 1-eseknél, így a rendelkezésre álló frekvencia-spektrum hatékonyabban kihasználható, azaz kevésbé lesznek zsúfoltak a kommunikációs csatornák, zavartalanabb lesz az egyes eszközök kiszolgálása, illetve az interferencia kialakulásának esélye is csökken. A 802.11ac Wave 2 hitelesítéssel rendelkező eszközök az elkövetkező hónapok során egyre nagyobb mennyiségben, egyre szélesebb választékban érkezhetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Tommy7
2016.07.04. 15:07
Még több sugárzás, egy szebb jövőért ahol wifit az emberek seggébe ültetik a 0-24-es internetért, egy szebb jövőt ahol nem élhetsz az internet nélkül, egy szebb jövőt ahol az internetfüggőség kenterbe veri az olyan keménynek hitt szenvedély betegségeket mint pl.: dohányzás, könnyű drogok, kemény drogok, szerencsejátékok, egy szebb jövőért ahol az Intelnek köszönhetően az emberek már wifivel születnek, egy szebb jövőért amikor a híradóban bemondják hogy XY ember nem kapott/jutott elég internethez, és belehalt...

Szarkazmus off. : ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dr.Sharkoo... Tommy...
2016.07.04. 16:29
Igen ez a rengeteg wifi illetve minden féle jel szerintem is elég káros lehet, valahogy tesztelni kellene ezt...
Egyébként jót röhögtem a posztod végén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kisza25
2016.07.04. 19:54
sokan azt sem tudják, hogy egy mobiltelefon milyen káros, pl egy férfi napi 1,5órát telefonál 25%-al csökken a nemzőképessége, ha zsebben hordja akkor meg 50-70%-al, azaz meddő lesz és akkor ehhez jön a wifi......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cavalli87 kisza...
2016.07.04. 22:49
Azállat! Kisza egy csapással megoldotta a Föld túlnépesedését! Respect fater, még ilyet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.05. 08:17


ezt tuti Teleshoppos hirdetésnél hallhatta, valami csoda készülék reklámozás céljából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Actr0s
2016.07.05. 08:52
Nekem már le is esett a helyéről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun kisza...
2016.07.05. 13:52
Hű, itt valami gond van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!