iPon Hírek

Elindult a Facebook Gameroom bétája

Dátum | 2016. 11. 02.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Facebook egy időben jelentős mennyiségű pénzt keresett a játékokból, és ugyan még most is elég népszerűek a közösségi oldalon futtatott játékok, valójában a piac és a közönség java elköltözött a mobilokra. A Facebook azonban nem adja fel a játékokat, így ma a fejlesztők és felhasználók számára elindult a Gameroom bétatesztje. A Gameroom egy dedikált PC-s alkalmazás, így tehát mondhatjuk azt is, hogy a Steam közvetlen riválisa lehet. A Facebook vélhetően rájött arra, hogy a komolyabb játékosokat nem fogja tudni behúzni a weboldalon futtatott játékokkal, ugyanakkor viszont nem akar elesni a bevételektől sem. Ehhez persze meg kellett győzni a fejlesztőket is, ami úgy tűnik, hogy sikerült, hiszen a háttérben már közel egy éve készül a rendszer, és ez alatt számos stúdióval és kiadóval konzultált a Facebook, mire létrejött a mostani, több névváltáson is átesett Gameroom. Ami viszonylag egyértelmű előnynek látszik a Gameroom javára a Steammel szemben, hogy a Facebookra tulajdonképpen majd mindenki fel van regisztrálva. A fejlesztők hatalmas felhasználói bázist érhetnek el, a játékosok pedig egy jóval közösségibb élményt kaphatnak, hiszen a Facebook gyakorlatilag erről szól. A Facebook célja eleve az, hogy minél több felhasználói réteg számára váljon nélkülözhetetlenné, ebből pedig ma már nem lehet kihagyni a játékosokat. De a fejlesztők számára is elérhetővé válik mindenféle hirdetési forma és promóciós lehetőség, ha reklámozni akarják a játékaikat - legyen szó akár a News Feedről, vagy éppen fizetett kiemelésekről a Gameroomban. A Facebook pedig szépen leveszi a maga 30%-os részét a befizetések után. A Gameroomba egyébként a Facebook ígérete szerint mindenféle platformról könnyű lesz portolni (itt nyilván főleg mobilos platformokról beszélünk), ráadásul a jövőre megjelenő Unity 5.6 már natívan képes lesz kezelni ezt a rendszert is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. kihaennem
2016.11.02. 13:11
ez minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Shadowguar...
2016.11.02. 13:47
Igen, én vagyok az a majdnem aki nincs felregisztrálva.
Remélem ez megmarad a mobilis meg netes kis szutykoknak és rendes játék még csak véletlenül sem kerül fel rá... -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.11.02. 14:06
most vették észre hogy pörög a $team
ők is tunkolnának kicsit a zsírosbödönből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bPatrik
2016.11.02. 14:24
remélem elbukik a dolog. semmi szükség rá hogy minden mindennel összefüggjön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MastR
2016.11.02. 14:53
Én már csak Steames játékot veszek, nagy ritkán Originest, de akkor tényleg NAGY névnek kell ahhoz lenni. A Forzát is megvettem volna, de nem akartam hogy minden játékom külön felület alatt fusson, mert a végén elveszek benne és meg lesz nyitva 60 ilyen xar ami a háttérben fut és töltögeti a frissítéseket oda-vissza, keresztben és hosszában. Nem kell még egy ilyen hülyeség, bőven elég, sőt még sok is ami most van.
Egyedüli értelme akkor lenne (nekem legalábbis) ha jóval olcsóbban adná a játékokat, így a többieknél is lejjebb szorítaná az árakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2016.11.02. 15:41
A Facebook-nál sokkal komolyabb résztvevők sem tudták sikerre vinni a saját megoldásaikat. Ott a Microsoft, az EA, a Ubisoft, a CDProjekt. Hiába van a cégnek nagyobb felhasználóbázisa, ha cserébe a potenciális vásárlók már jelen vannak a többi platformon is, jelentősebb játékkönyvtárakkal.

A mobilos jelenlétet meg értelemszerűen a Google és a Nintendo fogja kissé megnehezíteni, pláne a 30%-os sarc mellett. Kevés fejlesztőnek fogja megérni új játékokat fejleszteni felhasználónkénti 1-3 dolcsiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RaimiHS
2016.11.02. 16:15
X játéka megint crashelt Y kedveli ezt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Silverstin...
2016.11.02. 23:24
Köszi, kihagyom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Krisbart
2016.11.03. 08:13
Remélem nagyot durran és nem azért mert facebook os vagyok hanem mert a steamnak egy kicsit odaverhetne,vagy nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kihaennem Krisb...
2016.11.03. 11:01
FacebookOS semmi se nyomja le a steamet pcn. soha. Ez tény. facbook az egy bulshit baromság már évek óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!