iPon Hírek

Elindult a Google Wikipédia-rivális szolgáltatása

Dátum | 2008. 07. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Wikipédia megoldását rengeteg kritika éri, ugyanis a cikkeket bárki szerkesztheti, így rengeteg pontatlanságot tartalmaznak egyes írások. A különböző felhasználók által megrongált cikkek helyreállítása rengeteg időt vesz igénybe a készítők állítása szerint. Most a Google is szerencsét próbál a piacon, a tavaly december folyamán bejelentett Knol szolgáltatása, amelyet a Wikipédia riválisának szán, most végre elindult.


A Knol tulajdonképpen különböző témákban gyűjti a cikkeket, amelyek segítségével egy hatalmas tudásbázist kívánnak létrehozni. A cikkek böngészéséhez mindenkinek joga van, ám ha új információt szeretnénk hozzájuk adni, akkor regisztrálnunk kell magunkat, majd be kell jelentkeznünk, csak ezután láthatunk neki a munkának. A Wikipédiával ellentétben a Knol cikkeinek meghatározott szerkesztői vagy szerkesztői csoportjai vannak. Az olvasók értékelhetik a cikkeket, javasolhatnak változtatásokat, sőt, akár megjegyzéseket is fűzhetnek az írásokhoz. Amennyiben úgy gondolja az olvasó, hogy jobb cikket is tud készíteni, indíthat egy rivális témát, amelyben megmutathatja, hogy mire is képes az adott témában. A Knol cikkeinél világosan látszik, hogy az adott írás egy forrástól származik, a rendszer a cikk jobb felső sarokban tünteti fel a készítővel kapcsolatos információkat.

A Google Knol sokkal használhatóbb és felhasználóbarátabb megoldásnak tűnik, mint a Wikipédia - állítják a fejlesztők. A Google az írók számára lehetővé teszi a nyitott együttműködést, azaz mindenki, akinek van Knol accountja, módosíthat a cikk tartalmán. A cikkek írói választhatnak, hogy akarnak-e írásukban Google reklámot is szerepeltetni.

A Google Knol már elérhető, a szolgáltatás még kezdeti stádiumban van, így kevés információt tartalmaz, azt is főleg gyógyászati témákban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások