iPon Hírek

Elindult a gyártása a mobilokba szánt 4 GB-os DRAM-oknak

Dátum | 2014. 12. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung úttörő szerepet tölt be a mobilokba szánt rendszermemóriák fejlesztésében. A vállalat 2013-ban elsőként kezdte meg a 20 nm-es, LPDDR3 alapokra helyezett, 4 gigabites kapacitású DRAM modulok gyártását, ezúttal pedig már továbbléptek, és jöhetnek az LPDDR4-es megoldások, akár 8 Gb-es kapacitással. A mostani fejlesztésnek két fontos előzménye is van. Egyrészt megérkezett a 64 bites Android, másrészt ténylegesen beköszöntött az LPDDR4 kora, hiszen nemcsak a gyártási technológia áll már a mérnökök rendelkezésére, hanem az újonnan érkező felsőkategóriás lapkák is (pl.: Samsung Exynos 7 Octa, Snapdragon 810) támogatni fogják ezt az alternatívát az LPDDR3 mellett.
A Samsung közleménye szerint az LPDDR4 jótékony hatása különösen nagy előrelépést jelenthet a mostanáig alkalmazott LPDDR3 chipekhez viszonyítva. Az akár 8 Gb-es lapkák nem kevesebb mint 50 százalékos gyorsulást hozhatnak, ráadásul ezzel együtt a fogyasztásuk is jelentősen, mintegy 40 %-kal mérséklődhet. A vállalat egy új szabadalmát is felhasználta annak érdekében, hogy még tovább tudják csökkenteni a fogyasztást, ami végeredményben magasabb működési frekvencia elérést teszi lehetővé alacsonyan tartott feszültség mellett, az optimális energiahatékonyság érdekében. Az újításoknak köszönhetően a dél-koreaiak friss terméke terhelés mellett is beéri mindössze 1,1 voltos feszültséggel – végeredményben főleg ennek köszönhetően javult rengeteg az „energiaéhsége”. Az LPDDR4 akár kétszer gyorsabb lehet, mint a tipikus mobilokba szánt LPDDR3-as DRAM-ok. Az újdonságnak így nem kizárólag a nagyobb kapacitása és a hatékonysága miatt van létjogosultsága. A megnövekedett sebesség jól jöhet napjainkban az Ultra HD anyagok mozgatásakor, és fotózásnál is megvan az előnye, még 20 megapixelnél nagyobb felbontású sorozatképeknél is megingathatatlan teljesítményről tehet tanúbizonyságot. Ezek az erények főleg annak fényében dicséretesek, hogy a gyártástechnológiában nem történt jelentős előrelépés. Akárcsak az eddig LPDDR3 egységek, az újdonságok is 20 nm-es csíkszélességen készülnek.
A 4 GB-os LPDDR4 memóriák elsősorban a Samsung következő csúcsmodelljeiből köszönhetnek majd vissza. Mindenekelőtt talán a Samsung Galaxy S6 kaphatja majd meg az új memóriamodulokat, de potenciális „bevetési hely” a Galaxy Note 5 is, és a Galaxy Tab szériáról sem szabad elfelejtkezni, azokkal is számolni kell ilyen téren. Egyelőre a megjelenés kérdésében a Samsung nem foglalt állást, de remélhetőleg már a CES 2015-ön demonstrálni fogják az új termékben rejlő potenciált. Zárásul pedig azért azt is el kell mondani, hogy a Samsung nemcsak ekkora kapacitás mellett alkalmazza az LPDDR4-et, hanem kisebb méretben is, ahol a fenti előnyök ugyanúgy meglesznek. A szintén 20 nm-es alapokon készülő, 2 és 3 GB-os kivitelű csomagok szállítását nemrég már meg is kezdte a vállalat a partnerek számára, így ezek tényleg bármikor felbukkanhatnak egy-egy végtermékben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2014.12.30. 10:53
Ha jól értem ez akkor ddr4 ram, csak lp.,azaz low power, vagyis csökkentett fogyasztású. Azért az érdekes, hogy eljutottunk oda, hogy a mobilokban hamarabb beindul egy új technológia, mint a pc-ben (kivéve a nem túl elterjedt lga2011 v3-at). Érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. istvankiss... tibai...
2014.12.30. 17:54
Talán nem tévedek nagyot, de a telefonpiac dinamikusabban fejlődik. Valszeg ez az ágazat több profitot termel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog tibai...
2014.12.30. 18:03
Mert a mobilosoknak siman eladnak 4 gigat 16 giga araert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp istva...
2014.12.30. 18:08
Igen, ez igaz, csak elég meglepő, úgy értem nem ez volt eddig a megszokott.

DogTheDog: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.30. 21:11
Hiába fejlődik dinamikusabban, ha csak ugyanúgy fészbúkozol rajta. Játékra szarok a mobileszközök, és ez így is marad. Lehetetlen normálisan irányítani érintőkijelzőn, hiába a tűéles grafika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. istvankiss... pdx06
2014.12.30. 22:33
De amíg a samsungtól te az asztali gépbe csak egy memóriát vennél, addig a telefonnal együtt az egész HW-t. Az játékok irányíthatósága meg a samsungot jelen kérdéskörben nem igazán érdekli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2014.12.31. 05:30
Mert a mobilosoknak siman eladnak 4 gigat 16 giga araert.

Hat azert ez nem teljesen igaz.DDR4-es memoriak ara tobb mint a fele,arban akarmelyik csucsmobilnal.Kingston HyperX Predator 4x4GB DDR4 3000MHz
Kozel 500 dollar.Egy note 4 vagy majd az 5 700-800 dollar.
Tehat szamolj legyszives.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!