iPon Hírek

Elindult a Linuxos Steam bétatesztje

Dátum | 2012. 11. 07.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Elkezdődött a Linuxos Steam béta tesztje, egyelőre korlátozott számú felhasználóval. Az 1000 szerencsés érdeklődő, akit a 60 000 jelentkező közül kiválasztottak már bele is vetheti magát a tesztelésbe. A kipróbálható játékok listája már 26-ra nőtt, és olyan címeket találhatunk közöttük, mint a Dungeons of Dredmoor, a Frozen Synapse vagy a Trine 2. A nagyobb kaliberű darabok közül ott van még a Team Fortress 2 és a Serious Sam 3: BFE is, és a lista idővel folyamatosan tovább fog bővülni, akárcsak a tesztelők száma. A Left 4 Dead 2 még nem szerepel a játékok között, de a Valve már keményen dolgozik azon, hogy felkerülhessen a listára a Linux adaptáció.

Az Ubuntu Linux 12.04 támogatás pont most érkezik, hogy a Microsoft rászabadította a Windows 8-at a világra. A mérleg egyik serpenyőjében egy, a nyitottságáról híres platform, a másikban pedig egy egyre zártabbá váló. Gabe Newell, a Valve vezetője az egyik legnagyobb kritikusa a Windows 8-nak, vajon emiatt indult be ilyen gyorsan a Steam Linuxos támogatása?

"Óriási mérföldkő ez a PC-s játékok történetében" – mondta Newell a Linuxos béta indulásakor. "A Steam felhasználói már régóta kérték, hogy támogassuk a Linux alatt a játékokat. Boldogok vagyunk, hogy erre a nyitott, felhasználóbarát platformra is elhozhatjuk a játékipar sokrétűségét és Steam felhasználók közösségét."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. 5hR3kY
2012.11.07. 14:06
Remélem hogy beválik, és jól fog működni. Odapörkölhetnének már a Windows-nak egy kicsit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2012.11.07. 15:53
Mindent csak Linuxra, OSX -re és windows 7 -re!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... 5hR3k...
2012.11.07. 16:45
Jah, aztán a programok fele erre a másik fele arra lesz, és kb kötelező lesz a dual boot. Alig várom. Az, hogy mindent megcsinálnak minden platformra csak álom... sajnos.

Szerintem ez nem új lehetőségeket nyitna, hanem meglévőt szívna el és szeparálna. Összességében ugyan az egyik oldalon növekedés lenne, de ez nem új erőforrás lenne, hanem csak átáramlás a másik oldalról.

Amúgy szerintem bele fognak bukni, de majd az idő eldönti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2012.11.07. 16:59
Jó lenne ha végre a pc-s játékosok nem csak a wint "választhatnák".

persze az nagy kegy lenne ha a PC-re megvett steames játékokat használhatom akár win akár linux alatt is, és nem kell kétszer megvenni. Sokan váltanának szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix
2012.11.07. 17:27
steamen ez lesz. Nem kell 2x megvenni a játékot. Én is megvettem a gétéákat pc-re, de ha sznob lennék mac-en is futtathatnám, mert ott figyel a játéklistámon a maces verzió is a wines mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2012.11.07. 20:21
Ott a kedvenc hack n slash játékom, a Sacred. Már átportolták régen Linuxra, csak sajnos 50 dodóért árulják, holott a wines verziót 10ért dobálják hozzád. Nekem már megvan a windowsos verzió dobozban, amit ráadásul le is kalózkodhatnék, mert nincs DRM rajta. Akkor most miért is vegyem meg a Linuxos verziót?

Persze ha steamen közös lesz a játék licensz, akkor lehet csinálok is steames accot. Serious Sam érdekel is.

Linuxra portolni dolgokat nem olyan nagy meló, mint mondjuk konzolról windowsra. Ugyanaz a programkód körülbelül, csak esetleg más az API. Az opengl-es játékokat seperc sincs átportolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ungergabor
2012.11.07. 21:15
Reális esélye akkor lesz, hogy ne csak vegetáljon ha a win verzióval közel egy időben jönnek ki a játékok. A Sacred egyébként fent van az ubuntu Software centerben 14.99 usdért. Persze ha az ember már megvette egy másik platformra már nincs sok jelentősége. Néhány napja a Cold War jó vásárnak bizonyult. 9.99 usdért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2012.11.07. 23:49
Igaz, Ubuntu Sofware Centerben tényleg olcsóbb, én LGP-ről néztem anno. Ezért is kéne a steam nagyon, mert oké hogy a Canonical beleintegrálta a játékait a csomagkezelőjébe, de kéne egy shop ami minden disztróban elérhető.

Reméljük miután letesztelték Ubuntuval a Steam-et később azért lehet majd más disztrón is futtatni. Nagy akadályát nem látom.

"Az NVIDIA sajtóhírben bejelentette, hogy legújabb linuxos NVIDIA GeForce eszközmeghajtó-programjai -- R310 -- az előzőknél kétszer nagyobb teljesítményre képesek.

A cég egy 3,2GHz-es Intel Core i7-3930K CPU-val, 8GB memóriával, GeForce GTX 680 GPU-val szerelt gépen, 32 bites Ubuntu 12.04 alatt hasonlította össze 304.51-es és 310.14-es verziójú drivereit. Az előbbi driverrel Left for Dead 2 (beta) alatt 142,7 FPS-t, az utóbbi driverrel 301,4 FPS-t mértek."

Akárki akármit mondd, most már tényleg kezdik komolyan venni a cégek a Linuxot mint játékplatformot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ungergabor
2012.11.08. 10:46
Igen kellemes eredményeket mutat az a hír amit idéztél.
Szerintem Minten és Debianon fog megjelenni a leghamarabb a Steam.
Azt hiszem a fentieken kívül az OpenSuse, Gentoo, Mandriva lehet nekik üzletileg érdekes.
Egyébként A Sacred fent van a Desurán is. http://www.desura.com/
De itt persze nincsenek konkrét disztribúcióhoz optimalizálva a játékok. De jelenleg jóval több fizetős játék van fent rajta mint Ubuntu boltjában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller unger...
2012.11.08. 11:04
Nah, ez egész jó oldal! 12 Euro-t már tényleg megér

Amúgy Portage-on (Gentoo csomagkezelője) szinte minden fennvan amit valaha is alkottak Linuxra, max Overlay-en keresztül. Hisz az egész forráskód alapú, azt meg minden openszórsz programnál kiadják. Sacred ugyancsak benne van, ha elindítom a telepítést, csak meg kell adnom az adat mappáját, ahova letöltöttem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2012.11.08. 11:56
"Az opengl-es játékokat seperc sincs átportolni."

főleg mert a konzolra is kijött játékok mind alapon opengl-esek, vindózon opengl-> direct3d wrappert használnak. Szóval kb egy konfigfájl átírásáról és linuxos binárisba konvertálásról lenne szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!