iPon Hírek

Elindult a verseny az Exchange-hosting piacán

Dátum | 2009. 08. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Minden, a web 2.

0 által keltett várakozás ellenére az e-mail stabilan őrzi a vezető helyét a vállalati kommunikációs szolgáltatások területén. Amióta a nagyok, a Google és a Microsoft szolgáltatásként kínálja szoftvereinek használatát, a vállalatoknak lehetőségük nyílik úgy használni a legkorszerűbb megoldásokat, hogy azokat nem kell megvenniük. A Microsoft világszerte 2008-ban indította a Software as a Services (SaaS) koncepció alapján kialakított szolgáltatási modellt, amelyet magyarországi partnerei az elsők között vezettek be. Szakértők szerint a hosztolt szolgáltatások értékesítése a válság ellenére 30 százalékkal növekedett világszerte az elmúlt évben. Ezért nem lenne csoda, ha ezen a piacon Magyarországon is hasonló arányú növekedés lenne idén, hiszen a válság sújtotta vállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az SaaS-megoldások használatával.

"Az év elején kezdtük tesztelni, és szeptember elsejétől indítjuk élesben az Exchange-hosting szolgáltatást, ezért nem tudunk még beszámolni a felhasználóink számáról" - mondta el lapunknak Bíró Gergely, az ITSecure Kft. ügyvezető igazgatója. A legkorábban, közel másfél éve Exchange-et hostoló társaság, az Ewima Kft. "melléküzemágként" végzi ezt a tevékenységet - válaszolta megkeresésünkre Kárpáti Péter, a társaság ügyvezető igazgatója. Az ügyfélszámukról nem kívánt nyilatkozni, ám a versenytársak belépése pezsdítőleg hathat a piacra, ezért rohamos növekedésre számít.

A Magyar Telekom/T-Systems nyáron szállt be az üzletbe. A Virtualoso fantázianevű e-mail-szolgáltatásuk ügyfélszámát nem áll módunkban kiadni, tekintve, hogy 2009. július 1-jétől érhető el a szolgáltatás, s számos megkeresés még ajánlatadási vagy szerződéskötési fázisban van. Annyit már most egyértelműen látunk, hogy igen komoly érdeklődés mutatkozik az e-mail-szolgáltatás ilyetén formában történő igénybevételére - közölte a Napival a társaság marketingese. Mint elmondta, a korábban üzleti felhasználók számára az adsl-előfizetések mellé kiosztott postafiókok közül jelenleg 31 500 van használatban (az elmúlt 30 napban küldtek az adott címről levelet), míg az e-postamester szolgáltatásukat (ez Linux alapon működő hasonló, ASP típusú levelezőmegoldás) 240 előfizető használja.

Az Invitel egy-két hónapon belül indítja a Microsoft Exhange alapú hosztolt email-szolgáltatását (ezért nem tudnak még sem az árakról, sem a felhasználók számáról nyilatkozni), de a szolgáltatás nem újdonság a cég számára, hiszen éveken keresztül szolgálta ki a társaság az Eurowebtől "megörökölt" előfizetőit - tudtuk meg a társaság sajtóosztályától. Ezt a szolgáltatást már nem kínálja új ügyfeleinek az Invitel, hiszen az igények megváltoztak és az egyszerű, webalapú postafiókot ingyenesen kínáló szolgáltatók száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt években.

A szolgáltatás ára annak ellenére változatos, hogy az összes szolgáltatónak ugyanazt a licencdíjat kell fizetnie a Microsoftnak. Az azonos postafiókméret árainak különbségeit indokolhatja, hogy ezek nem feltétlenül azonos szolgáltatást takarnak. Van, amelyik tartalmazza az Outlook-kliens licencét, a mobilszinkronizációt vagy a mentések árát is. A tisztánlátást nehezíti, hogy az alacsonyabb ár akár több szolgáltatást is tartalmazhat, mint a magasabb.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. downhill
2009.08.19. 02:56
VISSZA A HIRHEZ

én már nem bízok a Microsoft-ban. annyi biztonsági rést ejtettek az elmúlt években, hogy nem volt olyan gép amin ne ment volna tönkre legalább 1x valamelyik Windows operációs rendszer. gondolom hogy itt és most sem lesz másként
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!