iPon Hírek

Elite: Dangerous - miért fizess sokat egy bétáért?

Dátum | 2014. 07. 11.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Mélyen a zsebébe kellett nyúlnia annak, aki be akart kerülni az Elite: Dangerous alfa-, majd bétatesztjébe. Előbbiért ugyanis 200 fontot, utóbbiért pedig 100 fontot kért a Frontier Developments. Mindez persze nem véletlen: a játék 1,5 millió dollárt kalapozott össze Kickstarteren, és ezek az árak pont megfelelnek az ottani alfa és prémium béta szinteknek, a készítők pedig nem akarták másnak olcsóbban adni, mint akik támogatták a játék elkészültét. Ettől függetlenül az egész egy kicsit visszásan hatott, a játékosok ugyanis viszonylag nehezen tudják megemészteni, hogy a fejlesztők 100 fontot kérnek el azért, hogy valaki bétatesztelhessen. David Braben a Develop konferencián elmondta, valószínűleg kommunikálhatták volna jobban a dolgokat: "Megkaptuk érte, amit érdemlünk. De ami a lényeg: azt szerettük volna, ha az alfa ténylegesen alfa marad, és nem kerül be sok játékos. Talán nem az árral kellett volna visszafognunk a jelentkezőket, de ez akkor logikusnak tűnt, és így volt fair". Braben egyértelművé tette, hogy akik a Kickstarter-fázisban szálltak be a játékba, további előnyöket kapnak majd, a prémium béta szintért fizetők például megkapják a kiegészítőket is. Ettől függetlenül azt Braben is belátja, hogy a módszerük nem volt a legjobb: "Tényleg csak lent akartuk tartani a játékosok számát. De úgy tűnt, mintha ezt rettenetesen kapitalista módon tennénk. És ez baj". Oké, szóval mibe is kerül kipróbálni most az Elite: Dangerous-t? Jelenleg a prémium béta zajlik, amibe tehát 100 fontért tudjuk bevásárolni magunkat. Ez július 29-ig tart, onnantól indul a "sima" béta, ami már "csak" 50 font - Braben szerint ez korrekt ár, de tartsuk észben, hogy még mindig csak egy bétáról beszélünk, és a teljesárú konzoljátékok is nagyjából ennyibe kerülnek. Ezt követi a teljes játék megjelenése 2014 végén, amiért majd 35 fontot kérnek el a készítők. Ezen kívül aztán további 35 fontot csengethetünk ki, ha magunkénak akarjuk tudni az expansion pass-t, amivel azonnal hozzáférhetünk majd az összes fontosabb kiegészítő tartalmi csomaghoz. Braben elmondta, nem véletlenül találták ki így a rendszert: "Azért terveztük meg így, hogy folyamatos támogatást kapjon a játék. Nincs kiadónk, így az ilyen dolgok segítenek a pénzügyi helyzetünkön".
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. EddiePrice
2014.07.11. 13:39
Azért arra kíváncsi lennék, h aki 200 fontot fizetett a tesztelésért, azt mivel kompenzálják majd a végleges megjelenéskor?! Csak mert ennyi pénzért 2-3 durva gyűjtői kiadást is lehet venni más játékokból. :-/ Amúgy várós nagyon ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. i2k010
2014.07.11. 13:58
Az az elvetemült játékos, aki be akar kerülni alfába, bétába, majd mindent venni, de épp lemaradt a sok pénzt összekalapoló Kickstarter kampányról:
* 200 fontot fizet az alfáért
* 100 fontot fizet a zárt bétáért [július 29-ig tart]
* 50 fontot fizet a sima bétáért
* 35 fontot fizet a teljes játékért
* 35 fontot fizet az expansion packért
Összesen: 420 font - jelenleg 1 font: 390,51 Ft... ~ 164.000 Ft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. m76
2014.07.11. 14:08
Szerintem meg igenis fizessen aki alfa-ban akar részt venni laikusként. Ezzel gyakorlatilag vip -ként szállhat be a játékba amikor az még nincs kész. Nem kötelező részt venni rajta, senki sem kényszeríti őket. Sőt még kifejezetten káros is ha sok játéktesztben tapasztalatlan ember teszteli a játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Avisto i2k01...
2014.07.11. 14:15
Ez a számítás csak ott hibádzik hogy a drágább pakkokban az olcsóbbak benne vannak. Tehát ha kicsengetsz 240eurot az alfa hozzáférésért az égvilágon semmit nem kell már venned megkapod mindkét bétához való hozzáférést, a végleges játékot és a későbbi kiegészítőket is.
Kivétel a sima (tehát második) béta hozzáférés, azzal csak a végleges játék jár a kiegek nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Avisto Avist...
2014.07.11. 14:31
Pontosítok: a sima bétához (amiben mind2 béta fázis benne van) se járnak az expansion-ök. De akkor is 240 EUR= kb 75k erős magyar forint ,ami ugyan nem kevés de amúgy is mi a fészkes fenéért akarna valaki fizetni olyasmiért amiért normál esetben a kiadók fizetnek alkalmazottaknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. oiskin Avist...
2014.07.11. 14:46
Béta teszteket általában nem alkalmazottak végzik hanem leendő játékosok (alfában akadnak hivatásosok is). Hogy egy leendő játékos miért fizetne a bétáért? Talán mert élete első számítógépes játékai közé tartozik az eredeti Elite. Magam is ebbe a csoportba tartozom, bár engem nem vonz ez a játék (az eredetit imádtam). De én pl gondolkozás nélkül kifizetek 40k-t pl a witcher 3 CE-re, vagy fizettem ugyanennyit a GW2 CE-ért (gyakorlatilag a normál ár 4-5-szöröse). Egy szó mint száz: fanatizmus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto oiski...
2014.07.11. 14:50
Nem a bétára hanem a sokkal drágább alfára vonatkozott elsősorban a kérdésem, de ezzel együtt is: megértem hogy valaki szeret egy játékot, de egy alfa verzióval egyáltalán nem élmény "játszani". Nem is a játékról szól hanem bugok, egyensúlytalanságok és egyéb anomáliák, kereséséről és reprodukálásukról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. oiskin Avist...
2014.07.11. 15:06
Le is írtad a lényeget. Annyira fanatikusok, hogy képesek egy kisebb vagyont fizetni azért, hogy elsők között játszhassanak ezzel a játékkal. Illetve képesek pénzt rááldozni arra, hogy segítsék a fejlesztők munkáját. És nem utolsó szempont, hogy bizonyos mértékig alakítani tudod a játékot belülről. Én személy szerint sose voltam alfa tester és nem is szeretnék az lenni, de van ismerősöm aki volt és hidd el, nagyon jókat röhögőt rajtunk mikor találgattunk GW2-nél, hogy mi lesz benne. (Ő már tudta a dolgokat csak nem beszélhetett róla)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. i2k010 Avist...
2014.07.11. 16:41
Értem. Köszönöm a kiigazítást.
Érdekes, ezen a fórumon ezt meg tudták tenni kulturáltan.
Máshol nem sikerült...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Riddick77
2014.07.11. 17:58
Igen,ez a béta a fanatikusoknak szól,akiknek van pénzük is. Angliában az nem olyan nagy pénznek számít. De,várom én is nagyon,ha jó lesz akkor biztos megveszem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2014.07.11. 22:44
Én azt mondom jól csinálták. Ha valakit érdekel, akkor vagy kicsengeti a pénzt vagy már jó előre befizeti, ha simán slot alapon limitálják az alfa és béta tesztereket. Nemrégiben az Ubisoft és az EA is kiadott teljes áras bétákat és ők komolyan gondolták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Shinjiii
2014.07.14. 12:54
Szerintem meg ezek a fanatikusok, akik azért fizetnek, hogy elsőnként játszhassanak/dolgozzanak egy még nem működő, bughalmaz játékkal, azok betegek... Oké, hogy bírhat tapasztalattal még később, de nekem akkor is ez a véleményem.

Nem mellesleg pénzt kérni tesztelésért? 'Jajj, hát nem akartuk, hogy sok ember részt vegyen benne!'. Akkor miért nem sorsoltak ki a jelentkezők közül annyit, amennyire szükségük van? Jaa, hogy akkor nem lenne belőle pénz, értem. Nem is arcátlan pénzlehúzás ez, a legelvetemültebb, legragaszkodóbb játékosaiktól 'lopnak'.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. oiskin Shinj...
2014.07.14. 14:16
Most őszintén? Senkit nem köteleznek arra hogy alfa/béta tester legyen. Ezek a feltételek ha az akarsz lenni és ennyi. Alfa tesztre amúgy is csak nagyon durva hátszéllel lehet bejutni. Én nem nevezném betegnek az olyan embert aki azért fizet és még tesztel is, hogy később a játék kevesebb bugot tartalmazzon vagy esetleg optimalizáltabban fusson. És csak hogy tudd, nagyon sok játék eljátssza ugyanezt a zárt bétákkal, ahova csak akkor elővásárlod a játékot. Igaz az már béta, de biztos nagyon sokan lennének akik hajlandóak áldozni csak hogy alfa tester-ek lehessenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szedah oiski...
2014.07.14. 16:08
És az jó a végső játéknak, ha nem profi teszterek, hanem lelkes amatőrök tesztelnek? Mert a jelek szerint nem. Kiadás után bugos roncshalmazok a játékok.
Amikor már nagyon sokan sipákoltak a frissen kiadott játszhatatlan játékok miatt, mert elkezdtek spórolni a tesztelésen a cégek, bevezették a nyilvános bétát. Aztán amikor sikere lett, a nyilvános alfát. Aztán rájöttek (és meglepődtek), hogy ezért sokan még fizetnének is.

Lehet jelentkezni nálam a lakásom takarítására. 10.000 Ft-ot kérek érte alkalmanként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oiskin Szeda...
2014.07.14. 16:34
Tapasztalatból mondom, hogy profi tester-ek után is egy bug-halmaz marad
Jelenleg a Wildstar többlépcsős tesztelésen esik át és minden egyes hotfix-el csak több bug kerül elő
Szóval nem feltétlenül csak és kizárólag a lelkes amatőröket szapulnám. Persze igazad van abban, hogy nem feltétlenül jó dolog ez, de a fejlesztő cég hozott egy döntést, valószínűleg mérlegelte a dolgokat előtte. Ha meg rosszul sül el a dolog jöhet a: "ti teszteltétek, a hibátokból ilyen" szöveg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah oiski...
2014.07.14. 17:14
Igazad van, de én nekem nem is a nyilvános tesztekkel van a bajom, hanem fizetős résszel, és az a mögötti mentalitással.
A cég részéről érthető, mert profit orientált, ezért egy kissé azokra vagyok dühös, akik ezt (anyagilag is) támogatják.
A közösségi tesztelők tesznek szívességet a fejlesztőknek, nem fordítva.

A nyilvános tesztek jó dolgok, mert nyilván senkinek nem lenne kapacitása több 100.000 hardver/szoftver környezet tesztelésére, és 1.000 tesztelő sem tud csak max. 5.000 féleképen sík hülye lenni.

Mondjuk én a beállokarohadthosszúsorbamertelsőnapmegkellkapnomaztaszart híve sem vagyok, főként, hogy az ilyen akár konkrét anyagi kárt is okozhat.

Felnőttként már legyen az embernek egy kis önuralma: http://mipszi.hu/cikk/100914-marshmallow-teszt-ujrajatszva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tamaspolga... Shinj...
2014.07.15. 11:36
vagy felnőttkorú gyerekek sok zsetonnal. hogy mire költik, az meg magánügy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tamaspolga... oiski...
2014.07.15. 11:39
a qa-nak van a legkevesebb köze hozzá, mikor adnak ki egy játékot. ez általában pénzügyi döntés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!