iPon Hírek

Éljen május elseje! – Játékok a munka ünnepére

Dátum | 2016. 05. 01.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

1886. május 1-jén soha nem látott méretű tiltakozáshullám vette kezdetét az Amerikai Egyesült Államok nagyvárosaiban. Legkevesebb háromszázezer, egyes történészek szerint viszont félmillió, vagy még több munkás lépett sztrájkba ekkor, változatlan bérek melletti, nyolc órás munkanapot követelve a testet-lelket felőrlő, 10, 12 vagy éppen 14 órás robot helyett. A vállalatok sztrájktörőkkel igyekeztek biztosítani a termelés folyamatosságát, ami értelemszerűen nem nyerte el a tiltakozók tetszését. A tüntetések ennek ellenére alapvetően békés mederben csordogáltak, egészen május 3-ig, amikor egy mezőgazdasági gépeket előállító gyárnál a rendőrök tüzet nyitottak a gyárba belépni akaró munkásokra és az őket ebben megakadályozni próbáló sztrájkolókra. A két halálos áldozatot követelő incidens után elszabadult a pokol. Bosszúszomjas anarchisták egy nappal később a Haymaker téren megtartott demonstrációnál egy bombával meggyilkolták Mathias J. Degan járőrt, hat másik rendőrtisztet pedig megsebesítettek. Az áldozatok felbőszült kollégái ezt követően golyózáport zúdítottak mindenkire aki élt és mozgott. A dühtől vadállattá aljasult rendőrök eszelős mészárlásáról mindent elmond, hogy egymást is megsebesítették, mert a káoszban nem törődtek azzal, hogy kit találnak el a puskagolyók és revolver-lövedékek. A munkások oldalán több mint hetvenen, a karhatalom tagjai közül pedig legalább hatvanan sebesültek meg és összesen tizenegyen vesztették életüket. Az ezt követő, megkérdőjelezhető tisztaságú per során született ítélet alapján pedig több, a merénylet kitervelésével megvádolt anarchistát, szakszervezeti aktivistát és szocialistát is felakasztottak. Mint ahogy láthattuk, az emberi munkakörülményekért vívott harc során sokan a halállal néztek szembe. Május elsején ezért úgy illik, hogy emlékezzünk mindazokra, akik az egzisztenciájukat és az életüket kockáztatva kiharcolták a rövidebb, emberibb munkaidőt. Emellett a mai napnál jobb alkalmat keresve sem lehetne találni arra, hogy egy kicsit elmélyedjünk a különféle foglalkozás-szimulátorok hol komoly, hol pedig kacagtató világában. Gyerekként alighanem sokan eljátszadoztak a gondolttal, hogy milyen érzés is lenne hatalmas gépeket koordinálni egy építkezésen. A Construction Simulator 2015-ben ezt a sokakban élő vágyat élhetjük ki. Emelők, daruk, úthengerek és egyéb masinák várják, hogy a segítségükkel hatalmas épületeket, vagy éppen hidakat építsünk fel a semmiből. Külön öröm, hogy az alkotók azokra is gondoltak, akik nincsenek annyira otthon az efféle gépek és járművel kezelésében, így ők egyszerűbb irányítással vethetik bele magukat a játékba.
Könnyen lehet viszont, hogy inkább a folyton úton lévő kamionsofőrök életét próbálnánk ki. Ebben az esetben a Euro Truck Simulator 2-t nekünk találták ki, mert a feltelepítését követően több mint hatvan európai várost járhatunk be a sok tonnát nyomó monstrumok egyikét-másikát vezetve. Lényeges azonban, hogy nem csak sofőrként, hanem üzletemberként is próbára kell tennünk magunkat, ezért a pénzügyeinkre is oda kell figyelnünk, ha állni akarjuk a versenyt a riválisainkkal.
Bár takarítani jellemzően nem tartozik a különösebb örömöt jelentő elfoglaltságok közé, az általunk is tesztelt Viscera Cleanup Detailnek köszönhetően kifejezetten élvezni fogjuk a felmosást, szemétszedést és az ehhez hasonló, többnyire hálátlan és unalmas feladatokat. A játékban ugyanis egy teljesen átlagos takarítóként kell érvényesülnünk. Ezért, nagy idők kis tanújaként nem megvívjuk az idegenek elleni csatákat, hanem csupán kitakarítjuk a véres-beles mészárlások testnedvektől csöpögő és feltrancsírozott hullákkal teli helyszíneit, hogy a később érkezők tiszta és rendezett környezetben kezdhessék meg a munkát. Fogjuk hát hűséges felmosórongyunkat, vegyünk egy nagy levegőt, majd pedig érjük el, hogy csillogjon-villogjon minden. Az alkotáshoz több kiegészítő is megjelent, ezért ha akarjuk, akár a józan ítélőképességét elvesztő Télapó után is rendet rakhatunk.
Amennyiben a kékgalléros munkaköröknél jobban szeretjük a szellemi kihívásokat, a Game Dev Tycoon lesz a mi játékunk. A Greenheart Games a szoftverkalózokat igen szórakoztató módon megfricskázó művében egy, a nyolcvanas években alapított kicsiny garázsstúdió vezetőjeként kezdjük meg az ágazaton belüli pályafutásunkat, a feladatunk pedig az, hogy a mindenkori büdzsénk ésszerű felhasználásával és a nálunk dolgozó fejlesztők erősségeinek kihasználásával olyan sikerprogramokat alkossunk, amikkel kihasíthatunk magunknak egy szeletet az iparág mind nagyobb és nagyobb tortájából. Ha tehát azt hittük, hogy játékot fejleszteni könnyű dolog, mindenképpen érdemes egy próbát tennünk az alkotással, mert csakis rajtunk áll, hogy a szcéna egyik legfontosabb cégének vezérigazgatójává, egy középkategóriás vállalkozás tulajdonosává, vagy pedig egy borzasztó produktumai miatt csődbe ment, elrettentő példának is gyenge kóceráj elnökévé leszünk-e pályafutásunk során.
Megeshet, hogy mások szórakoztatása helyett inkább az életüket mentenénk meg. Ebben az esetben a Surgeon Simulator 2013 méltán keltheti fel az érdeklődésünket, mert a játékban, ahogy a címe is mutatja egy sebész bőrébe bújva műthetjük meg a megannyi nyavalyától szenvedő, egy vekni szeletei által üldözött Bob Murtont, akinek jóformán nincsenek ép szervei és ha nem vigyázunk, garantáltan nem éli meg a másnapot. A férfin kívül egy idegen lényt, valamint a Team Fortress Heavy-jét is megmenthetjük a rájuk váró szörnyű végtől, már ha nem lép fel némi, kifejezetten mókás komplikáció a hozzá nem értésünk miatt.
Felsorolásunkat a Job Simulator zárja. Az Owlchemy Labs által jegyzett, VR-fejszettekkel játszható művében egy átlagembert alakítunk, akinek, mivel 2050-ben már minden feladatot engedelmes robotok végeznek el, fogalma sincs arról, hogy mi is az a munka. Mivel azonban mechanikus szolgáink fontosnak tartják, hogy uraik tisztában legyenek azzal, mivel is foglalkoztak az őseik, a JobBot névre hallgató képviselőjük létrehozott egy szimulációt, amivel bemutathatja, hogy hogyan is teltek a dolgos hétköznapok a nagy automatizálás előtt. A játékban ezért elvileg az a dolgunk, hogy a lehető leghatékonyabban végezzük el a ránk kirótt feladatokat, de ha nincs kedvünk hozzá, akkor megtehetjük, hogy az elvárásokra fittyet hányva csak törünk-zúzunk, vagy egyéb módon okozunk káoszt.
Ezzel cikkünk végére értünk. Reméljük, sikerült adnunk pár tippet arra, hogy mivel is üssétek el a munka ünnepét. Amennyiben van olyan játék, amit hiányoltok a listáról, bátran osszátok meg velünk a kommentek között. A munka ünnepén felül pedig hadd kívánjunk nagyon szép és boldog anyák napját minden kedves anyukának!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. AusWolf
2016.05.01. 15:32
Az ETS 2 most is fent van a gépemen. Nagyon hangulatos kis játék. Tetszik benne, hogy tényleg érzi az ember a kamion súlyát, ugyanakkor nincs agyonbonyolítva, és hatalmas terület bejárható benne, főleg a DLC-kkel együtt (amik közül az egyikben 4 magyar várost is kapunk). Az viszont nem tetszik benne, hogy a városok túlságosan le lettek kicsinyítve, mindössze néhány utca még Berlin, vagy London is. Persze a hangulat kárpótol érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!