iPon Hírek

Elképzelhető, hogy mindannyian a Marsról származunk

Dátum | 2013. 08. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemrégiben közzétett kutatás újabb bizonyítékokat vonultat fel amellett az elmélet mellett, amely szerint a földi élet a Marsról származik. Steven Benner a Geokémiai Társaság által évente megrendezésre kerülő Goldschmidt-konferencián tartott előadásában tárta a nagyközönség elé eredményeit. A szakértő elmondása szerint molibdén oxidált ásványi formája, amely a feltevések szerint kulcsszerepet játszott az élet kialakulásában, annak idején kizárólag a Mars felszínén volt megtalálható, a Földön pedig nem létezett. „Az utóbbi évek kutatásai ráadásul megerősítették, hogy a Marson napjainkban is fennállnak azok a körülmények, amelyek az élet keletkezéséhez szükségesek lehettek” ─ tette hozzá a Benner. Az élet kialakulásához a molibdén magasan oxidált formájára volt szükség, ez viszont a Földön nem létezhetett a kérdéses időszakban, hiszen bolygónk atmoszférája hárommilliárd évvel ezelőtt még rendkívül kevés oxigént tartalmazott. A Mars légkörében viszont bőségesen volt oxigén, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az első élőlények egy (vagy több) marsi meteor „hátán” érkezhettek a Földre, és az élet nem bolygókon kezdett formálódni, mondta el a Westheimer Intézet munkatársa.

Benner elmélete két ellentmondásos kérdést is tisztáz az élet kialakulásával kapcsolatban. Az első, a kutató által csak „kátrányparadoxon” néven emlegetett probléma lényege, hogy bár minden élőlény szerves molekulákból áll, ha ezekkel a molekulákkal egyszerűen energiát közlünk, abból sosem lesz élet, hanem valami kátrányhoz, olajhoz vagy aszfalthoz hasonló keverék keletkezik. Egyes elemek azonban képesek ezt a folyamatot más irányba terelni, ilyen például a bór és a molibdén, éppen ezért a kutatók jelenleg úgy hiszik, hogy az ezen anyagokat tartalmazó ásványok létfontosságúak lehettek az élet kialakulása során. Azt biztosan tudjuk, hogy bór akadt a Marson, és a legújabb eredmények alapján úgy véljük, hogy oxidált molibdén is előfordult, magyarázta Benner. A másik paradoxon az élet kezdeteivel kapcsolatban, hogy a kutatók nem igazán értik, hogyan alakulhatott ki bármilyen élőlény is a Földön, amikor azt az adott időszakban teljes mértékben víz borította. Ilyen körülmények közt pedig egyrészt nem jöhetett létre kellő mennyiségű bór (amely jelenleg kizárólag a Death Valley legszárazabb területein található meg), másrészt a víz rendkívül romboló hatással lett volna a formálódó RNS-re, a szakértők véleménye szerint elsőként kialakuló genetikai molekulára. A Marson ugyan szintén volt víz, de az nem borította be az egész bolygó felszínét, így jóval kedvezőbb helyszín lehetett mindezen folyamatok végbemeneteléhez. A bizonyítékok tehát egyre inkább azt az elképzelést támasztják alá, miszerint mindannyian a Marsról származunk, és rendkívül egyszerű felépítésű „elődeink” egy szikladarabon érkeztek a Földre, mondta el Benner. Amennyiben így történt, nagyon szerencsésnek tekinthetjük magunkat, hogy itt kötöttünk ki, hiszen napjainkban a két bolygó közül egyértelműen a Föld kedvezőbb az élet (legalábbis az általunk ismert élet) számára. Ha hipotetikus őseink mind egy szálig a Marson maradtak volna, ma valószínűleg nem létezne intelligens élet a Naprendszerben, tette hozzá a kutató.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Sr4c
2013.08.30. 10:54
Bocsánat, de lehet én vagyok hülye, de
???marsi meteor????
homályosítson már fel valaki az mégis hogy? Becsapódott valami a marsba ami aztán kiszakított belőle egy darabot ami pont a Földre esett? És akkor a Marson már volt élet, vagy a földi élethez szükséges anyagok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zsolt200
2013.08.30. 10:55
Érdekes feltevés. De még ha igaz is mit nyerünk vele? Volt-volt elmúlt, itt vagyunk azt cső.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Digu
2013.08.30. 10:57
Érdekes cikk, a végén még kiderül, hogy mi magunk vagyunk a marslakók?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lajcsi1975
2013.08.30. 10:58
Erről nekem a "mission to Mars" magyarul a "Mars mentőakció" film befejező jelenet jut eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2013.08.30. 11:06
Teóriával már tele a padlás de lehet őket gyártani mert nehéz megcáfolni, nem is nagyon zavar csak ugye kezd elbulvárosodni ez a dolog is pedig nem kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. boond69
2013.08.30. 11:16
Most, hogy egy ilyen felvetéssel előhozakodtak, még sincs honvágyam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Digu
2013.08.30. 11:18
ocsabi

A többi meg jött utánunk rézért és álumíniumért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. myckie2
2013.08.30. 11:58
Sr4c pontosan, ahogy leírtad. Nem feltétlen volt élet, csak az élethez szükséges alapanyagok.

zsolt200 mert a történelem része. És annak a tanulásával mit nyerünk? Semmit, de mégis kell és ki is kérdezik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SonicTheHU...
2013.08.30. 12:46
Na hordjunk még össze zöldségeket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mzso
2013.08.30. 14:42
Bah... egy igazolatlan hipotézis, meg hülyeség alapján ilyet kijelentenek...
Oxigén nem is kellett az élet kialakulásához mert sokáig nem is létezett olyan életforma ami felhasználta volna. Ilyenek csak jóval az élet kialakulása után fejlődtek ki, miután az oxigén kibocsátó baktériumok elárasztották az atmoszférát.

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Oxygenation_Event
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rtagore
2013.08.30. 14:50
Mese az egész magyarázat. Eddig arról volt szó, hogy az élet kialakulásának feltétele a víz, szerintük meg akadálya?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NovaTerra
2013.08.30. 14:53
Csak a férfiak jöttek a Marsról, a nők a Vénuszról. Mindenki tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2013.08.30. 15:01
http://www.youtube.com/watch?v=EpypXPe1XHo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. uristen
2013.08.30. 17:01
Igen, a Marsról származunk és a Pluto hozott el minket a szájában. A Föld neve így majdnem Disney lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tr4k4n
2013.08.30. 18:46
szerintem nem mindegy, hogy egy földhöz egykor nagyon hasonló bolygó miért néz ki úgy mint ahogy kinéz ma, és ha a földre is ez a sors vár én azért csak tudni szeretném, hogy mitől alakult ki ez az állapot a marson
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bsunyibm
2013.08.30. 23:34
"Bah... egy igazolatlan hipotézis, meg hülyeség alapján ilyet kijelentenek..."
Jah mint az, hogy a föld nem lapos, és a föld nem a világ közepe.

A Marsi meteor úgy jöhetett, hogy mint minden más égitestet, a Marsot is érték hatalmas becsapódások amik darabokat szakítottak ki a bolygó felszínéből, s elhagyva annak gravitációs mezejét itt kötöttek ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2013.08.31. 12:22
Ez a "mars meteorit" számomra is nehezen emészthető... A holdról még csak elhiszem. De hogy valami belecsapódott a marsba, és akkora kezdőlökést adott kb 1mp alatt egy sziklának, hogy az nem esett porrá, hanem átsűvített az (akkor még) sűrű marsi légkörön, maradt annyi energiája, hogy elérje a szökési sebességet, és a rajta lévő értékes anyagot nem tette tönkre a napból érkező brutális sugárzás, és a légkör elhagyása közben keletkező borzalmas hő?

És ez az esemény olyan gyakran történt meg, hogy a földet eltalált meteoritok tömege túllépte az élet továbbfejlődéséhez és elterjedéséhez szükséges kritikus mennyiséget? Húha...

Értem én hogy felfoghatatlanul hosszú időről van szó, de a meteroroknak relatíve rövid időn belül kellett összehozniuk a kritikus tömeget.

Ennél már az is hihetőbb, hogy mindez egy másik, becsapódott holdból, egy szétszakadt bolygóról, vagy az UFO-k egy tudományos kisérlete folyamán szétszórt anyagból került ide...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ronan
2013.09.01. 19:52
A föld is ügy fog kinézni ha nem vigyázunk kellőképpen a földre.Egyébként a lehetett kel csak kivenni a cikkből mert amit itt lehetként leiratnak az mármint több mint valószínű hogy biztosra tudják több évre visszamenőleg persze elismerni senki nem fogja.Az MTA meg főleg nem, amilyen seggfejek az ottani vezetők,a sok síkagyú magnószálgós demagóg prosti hiéna.Szóval.Ez magyarázat lehet egyébként a többféle ember fajtára is, rasszra is.Nem csapódott senki sehova Marson történt egy nem természetes katasztrófa,amennyire én halottam és menekülnie kellet az ott élőknek a legközelebbi élhető helyre a földre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!