iPon Hírek

Elkészült a 802.11ah WiFi szabvány, a HaLow

Dátum | 2016. 01. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A WiFi Alliance (WiFi Szövetség) elkészült a legfrissebb WiFi szabvánnyal, amely a 802.11ah jelölést kapta és a 900 MHz-es frekvenciatartományon belül működik. Az új szabványra támaszkodó eszközök várhatóan kétszer nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek majd, mint azok, amelyek a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt használják, ez pedig számos területen lehet komoly előny. A 802.11ah helyet kaphat az okos otthonokban, az internetre kapcsolt autókban, a digitális egészségügyi eszközökben, az ipari eszközökben, a mezőgazdaságban használatos kiegészítőkben, valamint az „okos városok” által használt eszközökben is.
A 802.11ah szabvány érkezése előtt a szakemberek két másik szabványt is kifejlesztettek: az egyik az 5 GHz-es frekvenciatartományt célzó, 1 Gbps körüli adatátviteli sávszélességet nyújtó 802.11ac, a másik pedig a sokkal kisebb hatótávolságban működő, de több Gbps-os sávszélességgel kecsegtető 802.11ad, ami egyébként a 60 Ghz-es frekvenciatartományban működik. Eddig tehát az adatátviteli sávszélesség növelése játszotta a főszerepet, ám ez a hatótávolság és az akadályokon való áthatolás képességének rovására ment. A 802.11ah esetében már az volt a WiFi Alliance mérnökeinek célja, hogy olyan WiFi szabvány jöjjön létre, ami nagy hatótávolságot biztosít a különböző eszközök számára, ugyanakkor kellően energiahatékony is, azaz segít a fogyasztás csökkentésében.
A 802.11ah – vagy más néven a „HaLow” – a jelenlegi WiFi szabványok hatótávolságának dupláját nyújtja, a rádióhullámok pedig a tereptárgyakon és a falakon is hatékonyabban áthatolnak. Az új szabvány remek választás lehet a következő generációs okoseszközök és IoT eszközök számára, hisz egy megbízható, széles körben ismert konzorcium húzódik mögötte, amelynek technológiáit széles körben használja a piac. Pozitív fogadtatás esetén a routerek gyártói is felkarolhatják az új szabványt, ami nagyban segítheti a 802.11ah minél gyorsabb térhódítását. A 802.11ah a beágyazott eszközök piacát veszi célba, ahol jelenleg főként a Bluetooth 4.0 LE, valamint a Thread/ZigBee próbál magának teret hódítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. BlackDrago...
2016.01.05. 09:30
Ez tetszik, köszönöm a cikket!

Akkor ezt érdemes megvárni, pedig már azt hittem az ASUS AC88U lesz a befutó router a 8db gigabites LAN portjával, de ha az IoT a jövő akkor várjuk meg a 802.11ah routereket.

Nem is tudtam amúgy, hogy létezik 802.11ad szabvány is, az valahogy kimaradt az otthoni eszközök szegmenséből. (Gondolom vállalati szféra mint a 10 gigabites Ethernet. Pedig lassan az SSD-k korában már otthoni környezetben is sokan ki tudnánk használni ezeket. Remélem ezek is bekerülnek hamarosan az otthoni szegmensbe is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2016.01.05. 09:38
Hát, én azért még teljes nyugalommal vennék ilyen nélküli routert.

- Az, hogy a szabvány elkészült, még csak azt jelenti, hogy most kezdik el tervezni az eszközöket, amelyek majd tudják.
- Az, hogy elméletben tudja, még nem jelenti azt, hogy ez a gyakorlatban is érvényesül.
- Valamint azt sem, hogy mellé fognak állni a gyártók...
- De ha mindhárom teljesül, még mindig szükség van olyan eszközökre (telefon, notebook), amik használják is...

Szóval odébb van még ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BlackDrago... Supra
2016.01.05. 10:28
Igen ebben igazad van, de szerintem nem a telefonokba és a notebook-okba kell a 802.11ah wifi-t betenni, mert ezeknél nem a hatótávolság, hanem az adatátviteli sebesség a fontos, ez pedig visszaesés lenne náluk a jelenlegi 802.11ac-hez képest. Ezt az új wifit majd az olyan IoT eszközökbe fogják beletenni ahol a legfontosabb szempont a hatótávolság (meg esetleg az elenyésző fogyasztás).

(Pl. a házadtól akár többszáz méterre lévő garázsban parkoló kocsid pár kilobájtos állapotjelző üzeteket tudna küldeni az otthoni routerednek ah wifi-n hogy pl. nem kapcsoltad le a világítást vagy ilyesmi. A router meg ezt továbbítja ac-s vagy n-es wifin a mobilodra egy mobil app-nak ami meg megjeleníti. Aztán nyomsz az app-on egy gombra és visszajut a kocsihoz a parancs hogy kapcsolja le ami úgy maradt és lekapcsolja, majd visszaszól hogy minden OK.
Vagy nagy hidegben/melegben otthonról kiküldesz parancsot mielőtt elindulsz, hogy kapcsolja be a kocsid a klímát, így mire odaérsz jó idő lesz benne. Valahogy így tudnám elképzelni első blikkre az IoT-t meg az ah wifi-t.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mejoc
2016.01.05. 13:32
Nem fog ütközni a mobilfrekvenciával? Nem tudom, hogy melyik ország ill. milyen mobilok használják, de nekem rémlik a 900 Mhz mint mobilfrekvencia használat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. david99999... mejoc
2016.01.05. 21:48
GSM 900 létezik, de ott az adók (készülékek) a 890-915 MHz közötti sávot a bázisállomások pedig a 935-960 MHz-es sávot használják. Ha ezeket kikerüli a szabvány akkor nincs igazán gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!