iPon Hírek

Elkészült a DisplayPort 1.3-as szabvány

Dátum | 2014. 09. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A VESA (Video Electronics Standard Association) egy meglehetősen jó hírrel indította a hetet: szakemberei elkészültek a DisplayPort 1.3-as szabvánnyal, amelynek specifikációja már el is érhető.
Az új szabvány a mostanra már széles körben elérhető DisplayPort 1.2a szabvány helyét veszi majd át a piacon, méghozzá hamarosan. Az új szabvány jóvoltából 32,4 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el, azaz a négy linkre egyenként 8,1 Gbps-os adatátviteli sávszélesség jut, ami 50%-kal magasabb érték a korábbi szabvány által kínált adatátviteli sávszélességnél. A 32,4 Gbps-os kombinált sávszélesség az overhead kivonásával tulajdonképpen 25,92 Gbps-os valós adatátviteli sávszélességet biztosít a tömörítetlen audió és videó tartalmak továbbításához. A jelentősen megnövelt sávszélességnek köszönhetően akár a nemrégiben bemutatott 5K-s – azaz 5120 x 2880 – pixeles felbontású monitorok is könnyedén kiszolgálhatóak tartalommal, és a siker eléréséhez még csak tömörítéshez sem kell folyamodni. Az adatátviteli sávszélesség növeléséből persze a DisplayPort Multi-Stream szolgáltatására támaszkodó megjelenítő rendszerek is profitálhatnak, így egyetlen kábelen keresztül akár két darab 4K UHD monitor meghajtására is van mód, egyenként 3840 x 2160 pixeles felbontás mellett, VESA Coordinated Video Timing technológia alkalmazásával. Igény esetén arra is van lehetőség, hogy egyetlen 4k2k monitort használjunk 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett.
A DisplayPort 1.3-as szabvány továbbra is lehetőséget biztosít VGA, DVI és HDMI videó konverzióra, de emellett HDCP 2.2 és HDMI 2.0 CEC támogatással is kiegészült. Az új szabvány a 4:2:0 pixel struktúrát is támogatja, ami a digitális televíziózás számára lehet fontos – és egyebek mellett a később érkező 8K x 4K kijelzők is profitálhatnak belőle. A nagyobb linkenkénti sávszélesség jóvoltából a kombinált adatátvitel is zökkenőmentesebb lehet. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy egy DisplayPort 1.3-as csatlakozóra gond nélkül kapcsolódhat egy 60 Hz-es képfrissítési ráta és 24-bites színmélység mellett üzemelő UHD monitor, de a kábelen keresztül ezzel egy időben a fennmaradó két link felhasználásával SuperSpeed USB adatforgalom is lebonyolítható, mint a DockPort szabványnál. A DisplayPort 1.3-as csatlakozókkal ellátott termékek az elkövetkező hónapok folyamán áraszthatják el az üzletek polcait. A DisplayPort 1.3-as szabvány már elérhető a VESA tagok számára, méghozzá mindenféle licencdíj nélkül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!