iPon Hírek

Elkészült a hajlékony, szervetlen LED

Dátum | 2009. 08. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Új variációval álltak elő az Illinois-i Egyetem kutatói a hajlékony, áttetsző kijelző témájára, amely a változatosság kedvéért nem szerves LED (OLED), hanem hagyományos LED technikán alapul.

Az alapelv egyszerű, ám a megvalósítása már annál komplikáltabb: "mindössze" mikroszkópikus méretű LED-ekre van szükség ahhoz, hogy hajlékony felületekre rögzítve is egybefüggő képet alkothassanak, amit mégis jól láthatunk. Mivel azonban ehhez úgy 100µm-es gyártási eljárás lenne szükséges, így más megoldást kerestek.

Sok kicsi helyett készítettek hát egyetlen nagyot, majd azt szeletelték fel egészen apró darabkákra. Ezeket aztán már tetszés szerinti helyközökkel egymás mellé rendezve rányomtathatják bármilyen felületre, üvegtől gumiig és más hajlékony anyagokig. Az áttetszőséget értelemszerűen az egyes LED-ek közti kellően "nagy" helyek biztosítják, amitől persze a kép még mindig összefüggő maradhat.

A fejlesztést a Ford is támogatta, így elsőként valószínűleg autókban bukkan majd fel, de feltehetőleg a "hagyományosabb" elektronikai felhasználás sem váratna magára túl sokat. Sajnos azonban a költségekről és a várható árszintről semmi nem derült még ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások