iPon Hírek

Elkészült a James Webb űrtávcső főtükre

Dátum | 2016. 02. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szakértők mind a 18 panelt felszerelték arra a struktúrára, amely az emberiség eddigi leghatalmasabb űrtávcsövének legfontosabb részét képezi majd. A NASA, az ESA és a Kanadai Űrügynökség közös fejlesztésében épülő James Webb űrtávcsövet (JWST) 2018 októberében tervezik pályára állítani. A műszer a Nap‒Föld-rendszer L2 Lagrange-pontjában fog keringeni, és az infravörös tartományban vizsgálja majd az égboltot, így különösen alkalmas lesz arra, hogy ősi galaxisokat, alacsony tömegű csillagokat és bolygókat tanulmányozzon. Bár az új űrtávcsövet gyakran emlegetik a Hubble utódjaként, ez a meghatározás annyiban téves, hogy a két műszer nem azonos tartományban fog vizsgálódni, arról nem is beszélve, hogy a Hubble remélhetőleg még hosszú ideig aktív lesz a James Webb üzembe állítása után is. A méretek tekintetében azonban érdekes lehet a Hubble-lel való összevetés. Míg ez utóbbi főtükre 2,4 méter átmérőjű, a James Webb főtükre 6,5 méteres, amit egy űrtávcső esetében képtelenség lett volna egyetlen darabból létrehozni. Az épülő műszer legfontosabb alkatrésze ezért 18 darab hatszögletű panelből áll össze, amelyek egyenként 1,3 méter átmérőjűek. Ennek a megoldásnak számos előnye van az egy darabból álló tükrökhöz képest. Egyrészt a panelek egyenként jelentősen könnyebbek, mint egy ugyanekkora, egységes tükör 1/18-ad része lenne. Anyaguk berillium, így a panelek egyenként mindössze 20 kilogrammot nyomnak. A szegmentált szerkezet másik óriási előnye, hogy a tükör összehajtható, és ennek köszönhetően el fog férni az Ariane‒5 rakéta rakterében, majd pályára állása után origamiszerűen kinyílik. A tükör harmadik érdekes tulajdonsága, hogy mivel az egyes panelek külön-külön mozgathatók, a fellövés után lehetőség lesz arra, hogy az űrtávcsövet néhány naponta finomhangolják, így biztosítva, hogy az tökéletesen fókuszál. A tükörpanelek másik különlegessége, hogy azokat egy vékony aranyréteggel vonták be a jobb képminőség biztosítása érdekében, mivel az arany nagyon nagy arányban visszaveri az infravörös sugarakat. Az aranybevonat ugyanakkor annyira vékony, hogy valószínűleg a távcső legolcsóbb része: bár 25 négyzetmétert fed be, mindössze 1 mikrométer vastag. A bevonat elkészítéséhez nagyjából 50 gramm rendkívül tiszta aranyra volt szükség, amelyet az átlagosnál kicsit magasabb, 40 dolláros grammonkénti áron árulnak. Az egész így is kijött 2000 dollárból, ami egy 8,6 milliárd dolláros projekt esetében valóban aprópénznek tekinthető.
A főtükör paneleit a Ball Aerospace coloradói üzemében gyártották le, majd a NASA Goddard Űrrepülési Központjában szerelték fel ezeket arra a szerkezetre, amely a tükör hátoldalát alkotja majd, és lehetővé teszi annak össze- és széthajtogatását, illetve finomhangolását. Az összeszerelést egy speciális robotkarral végezték a szakértők, hetente átlagosan két panelt helyezve el a szerkezeten. A tükörpaneleket jelenleg még fekete védőhuzat fedi, ezeket a tervek szerint nyáron távolítják majd el, amikor megkezdik a főtükör tesztelését. Bár a James Webb űrtávcső fejlesztését sok vita övezte az elmúlt években, és a projekt rengeteget csúszott az első ütemtervhez képest, arról nem is beszélve, hogy mennyivel többe került, mint eredetileg gondolták, a főtükör összeszerelésével végre tényleg karnyújtásnyi távolságba került a műszer elkészülte. És bár még rengeteg tennivaló van a 2018-as kilövésig, jelenleg úgy tűnik, hogy ez a határidő végre tényleg tartható lesz, és a James Webb eljut az űrbe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. FaL
2016.02.10. 13:52
Nagyon várós!

csak aztán nehogy ez is közellátó legyen, mint a Hubble volt eredetileg, mert az L2-n ezt nem lehet majd javítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomchee
2016.02.10. 14:08
Nagyon kíváncsi leszek rá milyen képeket készít
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Parano1d FaL
2016.02.10. 14:14
Azt írják, hogy egyenként mozgathatóak lesznek a lencsék, ebből én arra következtetek, hogy korrigálni tudják a "közellátóságot"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dzsuz87
2016.02.10. 14:24
A Hubble után még egyszer elkövették ugyanazt a hibát, mintha a VLT-vel történt volna ez (Very Large Telescope, Chile). Viszont ott ezernyi kis tű tartotta a tükröt, és így pár nap alatt át tudták állítani tökéletesre a felületet.
Remélhetőleg itt is hasonló módszert alkalmaztak.

Viszont az L2 pontban nem árnyékol folyamatosan a Föld? Akkor mit keres a legalsó képen napelem? Vagy az már elég távol van ahhoz, hogy csak részleges az árnyékunk? (4x távolabb van, mint a Hold)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Jools dzsuz...
2016.02.10. 14:35
Igazából nem pontosan az L2-ben lesz, hanem körülötte kering halópályán, amelyet úgy határoznak meg, hogy soha ne legyen árnyékban. Így a napelemeket mindig süti a Nap, viszont hogy ne melegedjen túl, fel kell rá szerelni egy jó nagy nappajzsot is (az az a sokszögletű, többrétegű, vitorlaszerű valami a képen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nansan dzsuz...
2016.02.10. 14:52
Most utánaolvastam, tényleg árnyék van ott, de gondolom így is jut oda napfény. Azért kell a teleszkópnak árnyékban maradnia, hogy ne zavarja meg a műszekeret a nap infravörös fénye. Még így is kell egy hatalmas takaró elem, ami szintén a naptól véd, ez alatt pedig a napelem van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ianbrenner
2016.02.10. 16:01
Ha van Isten, fellövéskor felrobban az egész, nehogy felfedje a teremtés titkait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.02.10. 16:37
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. actival ianbr...
2016.02.10. 16:46
Ez tetszett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2016.02.10. 17:38
remélem jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba ianbr...
2016.02.10. 17:38
És ha nem robban fel, akkor az arra bizonyíték, hogy nincs Isten ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee ianbr...
2016.02.10. 18:39
WhatTheF*ck?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zedas
2016.02.10. 18:59
Még jó, hogy nincs benne sok meghibásodási lehetőség
https://www.youtube.com/watch?v=vpVz3UrSsE4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Zedas
2016.02.10. 19:45
Nincs is, egyszerű, mint a faék.
Ebben mégis mi mehetne tönkre ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.02.11. 11:44
u wot m8?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!