iPon Hírek

Elkészült a Nokia Haptikos

Dátum | 2007. 11. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Ami eleinte talán csak egy újabb iPhone-koppintásnak tűnhetett, arról most kiderült, hogy valójában egy teljesen új technika, ami egy jókora lépéssel továbbmegy valamennyi eddig ismert érintőképernyős megoldásnál.

A Nokia kutatási részlegének vezető programmenedzserje, Roope Takala szavaival: "Az alaptechnológia még csak nem is olyan bonyolult. Elhelyeztünk két apró piezo érintőpadot a képernyő alatt és magát a képernyőt is úgy terveztük, hogy képes legyen 0,1mm-es elmozdulásokra. Csak a tényleges billentyűlenyomás érzését pontosan visszaadó mozgások és válaszok finomhangolása tartott el egy darabig."

A Red Ferret Journal első teszteredményei szerint az új "nyomóképernyőt" alkalmazó, jelenleg Haptikos néven futó N770 Internet Tablet képernyő-billentyűzete ámulatba ejtően jól használható. Mi több, egyenesen úgy tűnik, hogy a Nokia sikeresen véghezvitt egy előzőleg lehetetlennek hitt feladatot: olyan könnyűvé és egyszerűvé tette a "nyomóképernyős" gépelést, mintha csak hagyományos billentyűzetet használnánk - főleg, hogy a "gombnyomásokat" kattanó hanghatás és a képernyőn is érezhető "benyomódás" kíséri, kellően valóságossá varázsolva a gépelés élményét ahhoz, hogy egy idő után az ember akár meg is feledkezzen róla, hogy valójában érintőképernyőt használ és nem normál billentyűzetet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.09. 14:38
vissza a hírhez

Ami eleinte talán csak egy újabb iPhone-koppintásnak tűnhetett, arról most kiderült, hogy valójában egy teljesen új technika, ami egy jókora lépéssel továbbmegy valamennyi eddig ismert ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!