iPon Hírek

Elkészült a növényekről gondoskodó profi okos cserép

Dátum | 2015. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A Parrot idén újabb kiegészítővel kedveskedik mindazok számára, akik növényeikre szeretnének odafigyelni, és egy-egy hosszabb távollét alatt szeretnék, ha "kedvenceik" kellő felügyelet mellett tölthetnék mindennapjaikat. A tavaly bemutatott Flower Power után most két újabb termékkel rukkolt elő a vállalat, amelyek meglehetősen profi kiegészítői lehetnek a lakásban tevékenykedő hobbikertészek felszerelésének. Az egyik újdonság a H2O, a másik pedig a Pot nevet viseli.
Parrot H2O (Fotó: CNET)
A H2O gyakorlatilag a Flower Power közvetlen utódjának tekinthető. Ez a kiegészítő elődjénél még pontosabban monitorozza a cseréplakó növények földjének nedvességtartalmát, tápanyagtartalmát, hőmérsékletét, valamint a növényt érő fény erősségét és mennyiségét is – sőt, ez a termék már automatikus locsolásra is képes. A locsoló funkció használatához mindössze egy vízzel – és esetleg alaposan elkevert folyékony tápoldattal – feltöltött üveget kell a termékre csavarni, a többit a vezérlő intézi.
Az üveg maximum két literes űrtartalmú lehet, és arra feltétlenül oda kell figyelni, hogy a cserép stabil legyen, nehogy eldőljön a plusz súly miatt. A kül- és beltérben egyaránt használható H2O tetején egy szelep található, ami a lenti videó alapján nem locsol valami kíméletesen. Egy teljesen feltöltött kétliteres flakonnal pedig – a növény vízigényétől és környezeti paraméterektől függően – kettő vagy három hétre biztosíthatunk megfelelő, teljesen automatikus vízellátást. A H2O intelligens módon, egy több, mint 8000 növényt tartalmazó adatbázisból dolgozik, így el tudja dönteni, az adott növény számára pontosan mennyi víz szükséges. A szenzorokkal felvértezett okos kis vezérlő mellé mobilalkalmazás is jár, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül értesítést küld, ha több vízre vagy több tápanyagra van szüksége az adott növénynek.
Parrot Pot (Fotó: Engadget)
A H2O mellett egy okoscserép is készült, ami a fentebb említett H2O tulajdonságait egy kétliteres űrtartalmú kerámiacserép formájában tálalja. Az okos cserép a növény számára 2 liternyi űrtartalmú helyet kínál, de belsejében rejtett víztárolót is kialakítottak, ami 2,2 liternyi vizet tud tárolni – ez nagyjából egy hónapnyi öntözésre elég. A Pot felső részén összesen négy darab fúvóka található, amelyek a növény kíméletes öntözését végzik. Ha a rendelkezésre álló víz mennyisége egy kritikus szint alá csökken, a Pot takarékos üzemmódra vált. Aki attól tartana, hogy a növényt eláztatja a szerkezet, megnyugodhat, ugyanis a cserép belső falának alján két "lefolyó" helyeztek el, ami a lehetővé teszi a felesleges víz elszivárgását. Ahogy az a CES alkalmával bemutatott termékeknél lenni szokott, a gyártó sajnos ezúttal sem adott tájékoztatást a két újdonság várható ajánlott végfelhasználói áraival kapcsolatban. Mivel a H2O a 60 dolláros Flower Power közvetlen utódja lesz, így ez a kiegészítő remélhetőleg elődjével azonos árszinten kerül az üzletek polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Tibike1993
2015.01.10. 09:47
Áááááá... erre már tényleg nem írok semmit. Érdekes évnek nézünk elébe, ha már január elején ilyenekkel fárasztják az embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. menthous
2015.01.10. 10:15
Eléggé szánalmas.
Akinek a mindennapjaira egy ilyen kell,hogy "gondozni tudja" ,bár inkább gondozva legyen egy növény az vegyen okos fotelt,tegyen mellé mini hűtőt,mikrót,tegyen fölé szúnyog hálót és tegyen maga alá egy ágytálat,s 0-24-ben TV/gép menjen.
Okos fogsor nincs,hogy megrágja helyettünk az ételt?
Értem én,hogy az életet megkönnyíteni,és időt spórolni nagy kincs,de nem hiszem,hogy a tunyulással egyenlővé kellene tenni.
Akinek ilyenre van szüksége egy növényhez, az ne vegyen növényt,nézze a szomszéd balkonját,ugyanott van.

Az persze ismét más tészta,aki nem tartózkodik otthon huzamosabb ideig és valami miatt csak így tudja megoldani,avagy máshogy nem tudná gondozni (testi vagy szellemi "hátrány" miatt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. predike07
2015.01.10. 10:23
Sötét jövőképet látok.Örülök,hogy én nem ebben az "okos" világban voltam gyerek.Komolyan tiszta szívből örülök neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint menth...
2015.01.10. 10:26
Ráadásul a szobanövény tartásnak pont az a lényege pszichológiai szempontból, hogy az embereknek igénye van arra, hogy gondoskodjanak valamiről. Nem csak egyszerű szobadísz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. alfoldi
2015.01.10. 10:41
Itt már minden tárgy okos, ellenben az emberiség egyre hülyül, vagy talán épp ez a cél, hogy ne gondolkozzunk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2015.01.10. 10:48
Én egy ehhez hasonló módszerrel gondozom az erkélyen a rózsám.. egy literes üdítős palack kupakján egy 2-3mm átmérős furat, és benyomva a földbe.. amíg a föld nedves nem kerülhet levegő a palackba az pedig a vákuum miatt nem enged ki vizet, ha a föld szárad megy a levegő és csepeg a cucc... időjárásfüggően napokig elvan vele a két növény vidáman.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zotya21 Szefm...
2015.01.10. 11:19
ezaz
nem kell ezért is okos baromság, sokkal egyszerűbb és olcsóbb módja is van

ez már nevetséges és akkor mindenki 60 dolláros cserepekkel futkozik majd istenem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... alfol...
2015.01.10. 11:30
Az emberiségben szükség van a sok szorgos hangyára, akik nem gondolkoznak.
A nagy gondolkodók pedig eddig sem azért tették, mert nem voltak okos eszközök, hanem mert vannak olyanok, akik szeretnek gondolkodni és töprengeni a dolgokon és élvezik.
Ők továbbra is léteznek, maximum több idejük lesz rá.

Nem hiszem, hogy baj ez az irány, de lehetne ezt jobban is csinálni. Az a baj, hogy a felszabadult időt nem töltik ki sokszor értelmesen. Itt most nem az ilyen dolgokra gondolok, hogy valaki megmondja mi az a műsor, ami értelmes mi nem, hanem arra hogy azért közben az egészségnek és ilyeneknek rendben kellene lennie.

Amúgy ez egy jó cucc, hiszen ha ettől több növény lesz a világon, akkor az csak jó lehet.

<jó kérdés, hogy maga az eszköz által generált biológiai lábnyom megtérül-e azáltal, hogy több növény lesz és azok tovább élnek>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mikej95
2015.01.10. 11:43
És még hol van április elseje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tibike1993 Cyber...
2015.01.10. 11:47
Oké, csak gondolom szeme meg füle is van ennek a cserépnek

Persze, meglehet közelíteni pozitív oldalról is ezt, de szvsz nem sok hasznát látom. Több növény.. oké, de több ember is, akinek még több az igénye, még több pénz kell, és ezáltal dupla annyira emésztik fel a környezetet, mint az bírja. Tényleg vmi özönvíz kellene ide megint, mert nem jó irányba haladunk. Lassan az informatika eszközei minden szerepet átvesznek. Beépülnek az iskolákba, ahol lassan már csak géppel tudnak írni az emberek. Mobiltelefon mindenkinél, ami valljuk be, egészen megkönnyíti a vizsgára való felkészülést. Számológép órában, telefonban, még számolni se fogunk tudni. Okos zokni, ami majd szintén diligál neked, aztán jön majd sorba minden, autó stb stb, még a végén rájössz, h nézed a Való Világot, röhögsz rajtuk, közben meg mások is röhögnek rajtad, mert mindent látnak, mindent hallanak, és hülye is lett az emberiség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. menthous
2015.01.10. 12:59
Itt örülök,hogy gyerekkoromat az jellemezte,hogy 5 órakor keltem sokszor apámmal és beöltöztünk,felvettük a mellényt,lehurcolkodtunk,giliszták a vödörbe,nehézkesen kinyitja a dacia ajataját és elmentünk horgászni,és nem okos kávéfőzőn a telefonomat nyomkodom,hogy kávét főzzek.
Fura,hogy amikor mi az erdő szélén a favágók által csinált földpúpokon ugráltunk,fetrengtünk a porban,futottunk,bújócskáztunk,bicikliztünk felváltja : 4 fős otthoni társaság a kanapén facebookozik,és közben nincs más a fejükben : "hogy tudnám leoltani"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2015.01.10. 13:34
Hát nekem tetszik
Olyan negatív mindenki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2015.01.10. 14:07
A világ változik és ez mindig így volt.
Ugyanezt gondolták korábban a felnőttek az akkori gyerekekről.
Rock and roll, az ördög zenéje, koedukáció, feketék az oktatásban...

Aztán még mindig itt vagyunk...

Ez egy örökös dolog. Ráadásul ennek a gyorsulása sem újkeletű, sokkal gyorsabban változik a világ, de már 1900-ban is gyorsabban változott, mint 1800-ban, hát most 2000-ben is még gyorsabb.

Nem kell szeretni, régen sem szerették sokan, de el kell fogadni és fel kell ismerni, hogy semmi új dologról nincs szó.

Sokkal inkább azon kellene agyalni, hogy hogyan hozzuk ki belőle a legjobbat, és nem azon, hogy hogyan égetnénk el...

Sokak életén sokat könnyítenek ezek a dolgok. Sok mindennapi apróság.
A tv távirányítója is kb ilyen hülyeség lehetett anno, hiszen most mibe kerül felállni és megnyomni a készüléken a gombot? Ez mennyivel feleslegesebb annál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Cyber...
2015.01.10. 15:20
Igen csak tudod a mostani változások arról szólnak, hogy a laikus szintjére hoznak szakértelmet igénylő dolgokat (itt például a növénygondozást), és ez a hozzáértők számára rendkívül idegesítő.

Én vagyok a hülye és a hozzá nem értő, ha meg sem próbálom megmagyarázni az ismerősömnek, hogy a GPU stream processzorai között mi a különbség AMD és NV esetében (avagy miért használ az egyik gyártó többet ugyanahhoz a teljesítményhez), és ő a hozzáértőbb, mert neki legalább van tippje, teljesen mindegy mekkora ordas nagy baromság, neki legalább tippje tehát "elképzelése" van, nekem meg nincs ... ugyanez az ember néha szimplán kattint valamire amire duplán kellene.

Szóval olyan világban élünk, ahol a laikusok elvárják, hogy a megértéshez akár egyetemi képzettséget igénylő összefüggéseket és hatásmechanizmusokat az ember összefoglaljon nekik közérthetően, pár mondatban, és ez eszméletlenül irreális dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Asagr...
2015.01.10. 15:28
Szerintem annak ,amit most ide leírtál több köze van valami személyes frusztrációdhoz, mint a témához

Persze értem, amit mondasz és én is találkozom vele. A legjobb, maikor audit van és egy totál hozzá nem értő ember pontoz olyan munkát, amihez 3-5 évig jártál egyetemre és utána hetekig tanultad ki az adott feladatot, és ő mondja meg, hogy mennyire csinálod hatékonyan

Van ilyen, csak sok köze nincs a témához.


Sok szakértelmet igénylő munkának van az a feladata, hogy a laikus szintjére hozzon dolgokat, de ez miért baj? Itt azért ez messze van egyébként ettől. Ahová ezek valók, ott eddig sem kellettek szakértők, és ez továbbra sem helyettesíti őket, hiszen minden növény mást szeret. Ez tényleg csak egy locsoló és semmi több.
Azt hogy neked melyik kell, és ahhoz milyen összetétel és koncentrátum, az továbbra is szakember dolga, és eddig sem ők locsolták nálad otthon.


A szoftverek 99%-át sem szoftverfejlesztőknek írják, hanem azért, hogy olyanok is el tudják végezni az adott feladatot, akik amúgy nem tudnák. Nem értem ezzel mi a gond.


Amúgy a laikusok azt sem értik, hogy mit dolgozom a második mondatnál közlik, hogy oké, mindegy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Cyber...
2015.01.10. 15:32
Offba raktam, innentől beszélhetnék akár a lepkék nemi életéről is.

Amúgy arra reflektáltam, hogy "milyen világban élünk", szóval a te felvetésedre volt egyenes válasz. Ahhoz hogy a szobanövényed ne menjen tönkre meg eddig is ki kellett tapasztalnod az igényeit, ha ezek az okos szarok megmondják hogy a növénynek mire van szüksége, mert van egy adatbázisa amibe bepötyögted milyen faj, onnantól már a kütyü mondja meg hogyan neveld a növényt, nem te jössz rá tapasztalatból hogyan kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... Asagr...
2015.01.10. 15:45
Ha már itt tartunk én örülök, hogy egyre több dolgok kivesznek az emberek kezéből. Képzelj el egy átlag embert. Na az emberek fele még annál is butább.

Alig várom, hogy ne vezethessen autót az a sok barom.

Jobb lenne, ha egy fotelban vegetálnának. Ott nem okoznak bajt.
Régen is volt ennyi hülye amúgy, csak nem volt internet, ahol megmutassák magukat, és ezért nem látszottak, mert a rendszer elnyomta őket. Csak mivel ők vannak többségben és itt egy nagy lehetőség az interneten, megtalálják egymást és túlsúlyba kerülnek.

Az offot meg csak utólag szerkesztetted be , miután már leírtam, azért nem láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Cyber...
2015.01.10. 15:49
Igen, mert ha gyors választ írok, először megírom a hozzászólást, majd rákattintok a szerkesztésre, ott előttem van minden gomb, kijelölöm a teljes szöveget, rányomok az off-ra.

Ha ebben az időközben láttad off nélkül akkor ügyes vagy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Asagr...
2015.01.10. 15:54
Nem ügyesség kérdése, pont így jött ki, előfordul
Jártam már úgy máskor is, hogy elküldtem a hozzászólást egy fórumon és mire betöltötte (normál sebességgel), már nem én voltam az utolsó hozzászóló

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.11. 08:53
Azért 1-2 növény locsolását ne vessük már össze egy nagy kertészettel vagy botanikus kerttel. Főleg, hogy eddig is voltak szobanövények és azokat sem díszokleveles kertészek ápolták.
Egy valódi szakembert az ilyenek szerintem nem zavarnak, vagyis nem zavarhatnának, mert míg egy laikusnak egy adatbázisból kell kikeresni egy növény gondozását, addig egy szakember ránézésből tudja azt, amit kell és ebben rejlik az igazi szakértelem és nem abban, hogyan locsolja a növényeket.

Röhejes is lenne, ha pl. egy repülésmérnököt kiakasztana, hogy otthon az emberek modelleznek, vagy egy építész kiakadna, hogy van egy játék, amiben az emberek hidakat "építenek" és azokat terheléstesztnek vetik alá. Egy komoly szakembert az ilyenek nem érdekelnek.

Az sem újdonság, hogy a hülyék okoskodnak, csak ezelőtt más témákban ontották a "bölcsességeket". Nem kell velük leállni vitatkozni, hanem ki kell őket röhögni és lesz.rni mit mondanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Marcsa
2015.01.12. 09:22
Tavaly voltam Szigetszentmiklóson kiállításon és ott találkoztam egy pofon egyszerű találmánnyal (sajnos már nem emlékszem a nevére). Ezek ilyen 100Ft-os nagyságú csövecskék voltak, olyanok mint a szarvacskatészta. Kaptam is a fiatal embertől egy kisebb zacskóval ami egy növényre volt elegendő. Hát mit ne mondjak láthatóan jó hatással volt az orhideámra. jó lenne tudni mi a neve, mert akkor idén már avval ültetném a többi növényemet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!