iPon Hírek

Elkészült a piac első 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachipje

Dátum | 2013. 12. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung mérnökei gőzerővel dolgoznak azon, hogy a vállalat a lehető legfejlettebb memóriachipeket kínálhassa a piac szereplői, illetve a vásárlók számára. A vállalat novemberben tette elérhetővé partnerei számára a világ legkisebb és legvékonyabb 6 Gb-es LPDDR3-as memóriachipjét, most viszont egy 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachipről hullott le a lepel, amely 2014 folyamán áraszthatja el a felsőkategóriás mobil eszközök szegmensét. A 8 Gb-es LPDDR4-es memóriachip adatsűrűség, fogyasztás és teljesítmény tekintetében az elérhető legjobb szintet képviseli: segítségével az alkalmazások rugalmasabban, nagyobb teljesítmény mellett futnak, növekszik az akkumulátoros üzemidő és a nagyfelbontású (érintő)kijelzők használata is zökkenőmentesebb. A szóban forgó memóriachip 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készül és lapkánként félelmetesen magas, 1 GB-os kapacitást nyújt, azaz a DRAM piac legnagyobb adatsűrűséggel rendelkező megoldásának mondható. Négy darab ilyen 8 Gb-es lapka egyetlen tokozásban történő egyesítésével 4 GB-os LPDDR4-es memóriachip készíthető, ami a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményt biztosítja.

A 8 Gb-es LPDDR4-es memórialapka LVSTL (Low Voltage Swing Terminated Logic) I/O csatolót használ, amelynek az LPDDR4-es szabványban történő rögzítését korábban maga a Samsung javasolta a JEDEC illetékeseinek – és a csatoló időközben az LPDDR4 szabvány részévé is vált. Az új csatolófelület jóvoltából egy-egy LPDDR4-es chip érintkezőnként 3200 Mbps-os adatátviteli sebességet kínál, ami a jelenleg sorozatgyártásban lévő, 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülő leggyorsabb LPDDR3-as memóriachipekhez képest kétszer magasabb érték. Összességében az LPDDR4-es memóriachipek a leggyorsabb LPDDR3-as és DDR3-as memóriachipeknél 50%-kal nagyobb teljesítményt kínálnak, 1,1 voltos üzemi feszültség alkalmazása mellett pedig 40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ami igencsak pozitívan hat az akkumulátoros üzemidő alakulására. Az új memóriachip sorozatgyártása 2014 folyamán indulhat meg. A 8 Gb-es LPDDR4-es lapka az UHD felbontású kijelzőt használó okostelefonokban, táblákban és ultravékony noteszgépekben kap helyet, de a vállalat a nagy teljesítményt igénylő hálózati eszközökben is beveti majd legfrissebb fejlesztését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ByrDer
2014.01.01. 08:36
Mindeközben a PC-n:
*tücsök ciripelés*


(és persze 5%os éves teljesítményjavulás amihez társul a jól megérdemelt 10%-os eladási visszaesés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. EpicTroll
2014.01.01. 10:20
Ez csodás.... és PC-n mikor szakadunk el a DDR3-tól?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maxpapa
2014.01.01. 15:16
Nyereségesebb a mobil piac. Majd idővel ide is begyűrűzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Netere
2014.01.02. 09:59
@EpicTroll: Szerintem ez leginkább az alaplapgyártóktól függ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2014.01.02. 11:43
Minek kellene elszakadnunk a DDR3-tol?Otthoni es a legtobb vallalati gepben tokeletes a DDR3,ami azt jelenti,hogy meg sok is.Jelenleg a legtobben meg azt is vitatjak,hogy kell-e tobb mint 8GB.Sot,a DDR2-es arcok sincsennek hatranyban,amennyiben van eleg a gepukben belole.
Persze kell majd a DDR4 is,de gyanitom foleg azoknak,akik meg most is DDR2-n vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2014.01.02. 23:12
CPU-hoz még egy talán egy 266 mhz-s ddr is sok.
Viszont APU-nak kell a nagy sávszél, ugyanis a grafikus feladatok ilyenek, azok teljesítményét a memória fogja vissza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!