iPon Hírek

Elkészült a SATA 3.1-es szabvány

Dátum | 2011. 07. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Serial ATA International Organization - más néven SATA-IO -, ami a SATA szabvány fejlesztésén és jobbá tételen munkálkodik, az utóbbi időben rendkívül elfoglalt volt. A munka gyümölcse mostanra szerencsére beérett, azaz elkészült a SATA 3.1-es szabvány végleges specifikációja, amely a tagok számára már el is érhető.

A SATA 3.1-es szabvány specifikációit ismertető dokumentumot ingyen tölthetik le a szervezet tagjai. Természetesen mások is hozzájuthatnak a dokumentumhoz, viszont nekik már csak némi díj ellenében van lehetőségük letölteni a hőn áhított leírást. A SATA 3.1 elkészültével fejlődött az SSD meghajtóknál használatos TRIM támogatás, de ezzel együtt néhány egyéb kisebb-nagyobb változtatást is eszközöltek a szabvány esetében, plusz az energiatakarékossággal kapcsolatban is történtek változások, amelyek rendkívül jól hangzanak.

Az alábbiakban a SATA-IO hivatalos sajtóközleményének segítségével foglaljuk össze a főbb változásokat.

A fentiek mellett további említésre méltó újítás az is, hogy meghatározták a SATA Universal Storage Module szabvány köré épülő adattárolókkal kapcsolatos felépítésbeli követelményeket. A SATA USM egyébként egy olyan szabvány, amely cserélhető SATA meghajtó modulokat kínál - ezek a modulok pedig a televízióktól a játékkonzolokon át a dokkolókig többféle eszközzel is kompatibilisek lesznek. A SATA-IO januárban jelentette be az USM szabványt, amit a Seagate GoFlex külső merevlemezei már támogatnak is. A Seagate mellett a Thermaltake V9 BlacX Flex Edition számítógépháza is rendelkezik az USM szabványt támogató dokkolóval, de remélhetőleg az említetteken kívül hamarosan egyéb termékek is csatlakoznak a körhöz.

Az új, külső adattárolók számára kifejlesztett dokkoló szabványról bővebb információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. hmisi
2011.07.19. 12:26
Most akkor ez szoftveres fejlesztés vagy hardveres? A mostani sata3as lapokkal fog működni vagy ehhez új lap kell? Ha az utóbbi, akkor jó nagy szivás, igazán várhattak volna a 3al, amíg ezt mind tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2011.07.19. 12:38
hmisi: szabvány! Ez csak egy leírás, hogy mit kell csinálni. Hogy azt hardveresen v. szoftveresen valósítják meg, az a gyártó dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2011.07.19. 12:38
Sálálálá dupla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MaximumGam...
2011.07.19. 14:52
nah mennyenek a pi...ba ez már a ge....ség határa...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csicsoblad...
2011.07.19. 16:00
Kérdés, hogy lehetséges-e szoftveresen. Az 1.1-nél hogy volt:?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2011.07.19. 18:21
"Elkészült a SATA 3.1-es szabvány ..."

Mire felzarkozunk, addigra elkeszul a sata 3.2 szabvany ...

Mire oda is felzarkozunk, addigra elkeszul a sata kovetkezo.kovetkezo szabvany ...

Komoly kornyezetvedelmi es eroforras-kimelesi erteke lenne, ha egy szabvany csak ugy johetne ki, ha attol kezdve 10 even keresztul tiltva lenne hasonlo celu es teljesitmenyu szabvany kihozatala.

Ez lehetne egy kornyezetvedelmi mozgalom torvenyalkotasi-kovetelese is akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fuxy0322
2011.07.19. 22:50
Én még mindíg IDE-s vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Georg17
2011.07.19. 23:13
prohlep

Egyet értek veled. Hiszen a SATA 3 szabvány sem régi. Illetve natívan még csak mostanában kezdik alkalmazni alaplapokon.

Ugyanakkor az is biztos, hogy emiatt nem fogok alaplapot cserélni. Ez mind csak jó szöveg, de észre vehető gyakorlati haszna aligha van. Nekem még SATA 3-as portom sincs. Mégis lazán el vagyok a gépemmel. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hympyke
2011.07.21. 08:16
Ne sajnáld hogy nincs... az enyémről pl random eltűnik az SSD szóval visszakötöttem sata2re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihaly.her... hympy...
2011.07.21. 13:16
És milyen rendszered van? Intel? Arra írták, hogy volt rossz széria... De lehet, hogy ugyan azt produkálja és más rendszered van.... garis még? próbáld meg kicseréltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!