iPon Hírek

Elkészült a világ első kvantumroutere

Dátum | 2012. 08. 08.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Míg időről időre újabb híreket hallani arról, hogy a kvantumszámítógépek a fejlesztés éppen milyen fázisában vannak (elég kezdetlegesben), még senki sem tudja igazán, hogyan fog működni a jövő internete, azon túl, hogy kvantumbitekre cseréljük a „hagyományos” biteket. Egy csapat kínai fizikus most ismét egy lépést tett az egyelőre még igen-igen homályos cél felé: megalkották a világ első kvantumrouterét.

Jelenleg a kvantuminformációt szállító fotonokat csak egyetlen optikai szál hosszán tudjuk átküldeni, ami édeskevés a hálózatépítéshez. A működőképes kvantumhálózathoz irányított bitekre, ehhez pedig útválasztókra, routerekre van szükség. Egy-egy adatcsomag útja során minden érintett eszköznek ismernie kell, hogy merre továbbítsa a fogadott csomagot, hogy az eljusson a címzettig, és döntéseket kell hoznia amennyiben például több útvonal is ismert. A routerek végzik ezen csomagok megfelelő irányba való továbbítását, mégpedig olyan módon, hogy a célra vonatkozó információkat kiolvassák a csomagból. A kvantumbitek esetében az a probléma, hogy az információ elolvasása annak megsemmisülését okozza, így ha a célinformációt és az adatcsomagot egyetlen foton viszi, az útválasztás során megsemmisül a továbbítandó adat is. Ha viszont nem kvantummódszerekkel történik a címzett adatainak kódolása, akkor a kvantumrendszer számos előnye elveszik.


A Tsinghua Egyetem kutatóinak készüléke úgy hidalja át a fenti problémát, hogy két különböző polaritású fotonból egy kettős polaritású kvantumfotont állít elő. Ezt a különleges kvantumállapotot aztán két, alacsonyabb energiájú fotonra viszi át, amelyek közül az egyik lesz a „címzés”, amely aztán az útválasztás során megsemmisül, a másik pedig maga az adatcsomag, amely viszont tovább haladhat a cél felé.

A dolog, mint a kvantumtechnológiák többsége, egyelőre gyerekcipőben jár, mindössze egyetlen kvantumbitnyi adat irányítására képes, és az sem egészen világos, hogyan lehet skálázható egy ilyen rendszer. Mindenesetre tény, hogy mindezidáig még eddig sem jutott el senki. Hogy végül milyen is lesz a kvantuminternet, azt továbbra sem tudjuk, az viszont kétségtelen tény, hogy ha apró léptekkel is, de haladunk, remélhetőleg a jó irányba. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. sanyix
2012.08.08. 13:24
azt kell még kitalálniuk majd a netszolgáltatóknak, hogy ha majd kvantumos adatátvitelt használunk (0 ping, végtelen sávszél) hogyan fogják megmagyarázni miért korlátozzák a sávszélt, és hogy miért kell többet fizetni a nagyobb sávszélért, vagy egyáltalán hogy mire kell a netszolgáltató)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Hitoshi
2012.08.08. 13:31
Egyszerű. Meg kell szüntetni mindennemű korlátozást, és mint bérleti díj, fizetsz a netért. Remélhetőleg eljutunk erre szintre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Wolgor
2012.08.08. 18:11
Problémás lesz a wifi router
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2012.08.08. 23:25
Hát ez jó apró lépés... de merre? Elsőre jól hangzik, de másodikra már látható, hogy értelmetlen. Nem megoldották, hanem megkerülték a problémát, de csak úgy, ahogy azt egy óvodás gyerek tenné. Hogy két fotonból egy tárolja az útvonalat, ami rögtön az első kiolvasáskor megsemmisül? Akkor x trillió fotonból kéne kvantumfotont előállítani egy kvantumbitnyi információhoz... az meg már kicsit túl redundáns, de még úgy se lenne garantált a célba érése egy nagy hálózaton. Nagyon-nagyon más megoldás fog kelleni ide, szerintem a fizika olyan szintjéről kellene ismeret hozzá, ameddig még nem jutott el senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2012.08.09. 12:00
Netszolgáltató csak a profitra kell mert a katonaság már régen kiaknázta nekünk meg eladták mint szenzációit.Ami ök használnak szerintem az mindig egy lépéssel előrébb járhat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44
2012.08.10. 18:32
Mindenesetre tény, hogy mindezidáig még eddig sem jutott el senki.

Hat vagy ki a fene tudja. Lehet, h meg ezen kivul kb 30 egyeb "megoldasig" eljutottak mar, csak elvetettek mindet, mert egyik sem viszi elorebb a temat.

Ahogy freyr is mondotta volt, ez nem megoldas

Nekem is van otletem. Mi lenne, ha felado odatelefonalna a routernek, hogy te figyi mar, a kov bitet a masodik gepnek cimeznem.
Nah? Idaig sem jutott meg el seki

Tudom, szokasos duma; csak akkor kritizalj, ha tudsz jobbat. Nem tudok jobbat, csak azt tudom, h ez igy, ahogy most van, nagyon keves lesz - igy aztan nehezen is nevezhetnenk kvantumrouternek. Csak egy lepes... Egy santa, reszeges, biccentos botlas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!