iPon Hírek

Elkészült a világot megfejtő számítógép

Dátum | 2009. 04. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Michael Schmidt, a projekten dolgozó kutatók egyike....Köszönhetően annak, hogy sikeresen kifejlesztettek egy olyan új algoritmust az amerikai Cornell kutatói, amely megfigyelt adatokból képes következtetni és "kitalálni" az azok hátterében meghúzódó törvényszerűségeket.

A kutatók tehát a számítógépet semmiféle háttértudással nem látták el, csak egyszerűen arra programozták, hogy keressen rendszert, szabályszerűséget a rendelkezésére álló adatok között, és részben találgatással, részben következtetéssel állítson fel újabb és újabb elméleteket, folyamatosan pontosítva azokat mindaddig, amíg a lehető legjobban meg nem közelítik az eredményeik a tényleges valóság fejleményeit.

Az algoritmust egyelőre még csak egyszerűbb mechanikai rendszereken tesztelték, de úgy vélik, hogy bonyolultabb szerkezeteket és minden további nélkül meg tud majd fejteni - a biológiától a kozmológiáig bármilyen területen, ahol csak szükség lesz rá; amint rendelkezésére bocsátják az adatokat, a gép máris munkához lát: minden megfigyelt változó egymáshoz viszonyított deriváltját (vagyis gyakorlatilag az egymáshoz képesti változásokat elemzi), majd véletlenszerű egyenleteket állít fel a rendelkezésére bocsátott adatok különböző változóiból és állandóiból. Az eredményeket aztán összehasonlítja a már rendelkezésére álló deriváltakkal, kiválasztja a legnagyobb pontosságú egyenleteket, majd további random módosításokat hajt végre rajtuk, újra teszteli, majd újra módosítja őket - és így tovább mindaddig, amíg meg nem találja a valós rendszer viselkedését a lehető legjobban leíró képletet.

Technikailag azonban pontosabban fogalmazunk akkor, ha azt mondjuk, hogy a gép nem egyenleteket, hanem "változatlanokat" keres - mutatott rá az egyik kutató; vagyis olyan matematikai kifejezéseket, amelyek minden körülmények között igazak maradnak. Elmondása szerint ugyanis az algoritmus legnagyobb haszna abban rejlik, hogy mindig talál valami állandót, ami utal a valós rendszer mélyebb összefüggéseire.

A sikerességét jól mutatja az, hogy amikor letesztelték egy rugós lineáris oszcillátor, egy sima és egy kettős inga adataival, sikeresen meg is találta az energiatörvényeket (helyzetből, sebességből és időből), a lendület és a megmaradás törvényeit (az ingáknál), valamint Newton második mozgási törvényét (a gyorsulásnál).

Az eredmények tehát ígéretesek, már csak a sebességen kell javítani: 32 processzorral ugyanis pár percbe telt egy egyszerű lineáris mozgás elemzése, a kettős inga összetett mozgásainak megfejtése azonban már 30-40 óra közti időtartamot vettek igénybe.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. ossyni
2009.04.03. 16:56
és rájön a gép, hogy Murphy törvényeminden!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tom1985
2009.04.03. 17:11
A Skynet nem valami ilyen "öntanuló" alapokról kezdte a "tevékenységét"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. cizoe
2009.04.03. 17:17
"Elkészült a világot megfejtő számítógép"

Egyszerű a megfejtés: 42.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mtrx220
2009.04.03. 17:51
jah, 42
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Multitask
2009.04.03. 18:07
Vagy 88!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Greathoof
2009.04.03. 20:10
cizoe
jaja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.04.03. 20:39
(Multitask @ 2009 Apr 3, 17:07) Vagy 88!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.04.04. 10:39
hülyeség én láttam egy filmet ott minden

23!!!

Bár a 42 is 2*23=46-4=42DE AMI A LEG MEGLEPŐBB WIKIPÉDIÁN OLVASTAM!!!!!!

A 42 (negyvenkettő) a 41 és 43 között található természetes szám.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.04.04. 11:54
Úgy látszik, még akár 1-2 ezer évbe is belekerülhet, mire kidobja a 42-t... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.04.04. 19:47
Igen fontos, de ennek ellenére csak részfeladatról van szó.

Invariánsok. Ezek olyan, a megfigyelendő vagy irányítandó cselekmény előtt is és után is leszármaztatható jellemzők, amelyek a cselekmény során nem változnak meg, azaz idegen szóval invariánsok. Ilyen megfigyelhető invariánsok segítenek abban, hogy egy cselekmény lehetséges lefolyását és lehetséges alternatíváit áttekintsük.

Matematika és fizika egyik bevált kutatási és megértési stratégiája, hogy úgynevezett invariánsokat keresünk és ezen invariánsok elméletét kidolgozzuk.

Mai világválság arra a közgazdaság tudományi deficitre épül, hogy a pénz, tőke, hitel, kamat, stb tényleges viselkedésével kapcsolatban mind a mai napig nincsenek tudományos igénnyel kidolgozott invariánsok, amelyekre alapozni lehetne a gazdasági folyamatok szakértői szabályozását.

Az aktuális hírben ráadásul csak numerikus, képlet jellegű invariánsok szerepelnek, amelyek az absztraktsági hierachia legalja. Komolyabb megértéshez absztraktabbnak kell lenni.

Absztaktság, elvontság, a nem fontos részletektől, esetlegességektől való eltekintés olyan, mint a madártávlat. Nem látunk minden részletet, de cserébe nagyobb összefüggések tárulnak elénk. Olyan az absztraktság, mintha nem 3-4 utca és 4-5 tucat ismerős gyűrűjében éljük le az életünket, hanem világutazóként vagy lelkes könyv molyként sokat látunk, és így a saját kis életünket egy elvontabb szintről tudjuk szemlélni.

A hír tehát fontos, de csak igen apró, belső szakmai lépés, amely főként csak az igen szűk szakmai körnek mond valamit. Tágabb körben leginkább csak túlbecsülésre és hatásvadászatra ad alkalmat.

Nyugati szenzáció bedobó stílussal ellentétben azt javaslom, hogy ...

... higgyük el, hogy a matematika és fizika világa olyan csodálatos, hogy amennyiben azt valaki képes szellemileg felfogni és képes csinálni, akkor azt nem a törvényes munkaidő ledolgozásaként teszi, hanem éjjel nappal szívvel és lélekkel.

Semmi szükségét nem érzem annak, hogy matematikusok és fizikusok a saját társadalmi fontosságukat bizonyítgassák, vagy hogy ilyen hírekkel bizonygassák, hogy de bizony mi dolgozunk.

Aki kételkedik mindebben, az csak gondoljon bele, hogy amilyen eszközök segítségével most olvassa ezen hozzászólásomat és amilyen termékeket forgalmazó cég honlapját olvassa most, az létezne-e matematikusok és fizikusok több évszázados lelkes munkája nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!