iPon Hírek

Elkészült Androidra és iOS-re is a Cortana

Dátum | 2015. 12. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A digitális asszisztensszolgáltatások egyre nagyobb teret nyernek, a Google számára ott a Now, az Apple Sirijét valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, az Amazon Alexaként hivatkozik a saját megoldására, a Microsoft pedig Cortana néven indította el a segítőjét. A hírünk alanya most a Cortana lesz, ami több hónapos tesztelést követően elérhetővé vált Android és iOS rendszerű eszközök számára is. A Cortana érkezése valószínűleg nem lepte meg azokat, akik figyelemmel kísérték a híreket, hiszen a Microsoft már jó előre jelezte az érdeklődőknek, hogy még idén el fognak készülni. A redmondiak a májusi bejelentés alkalmával beszéltek a megjelenésről, bár az végül nem következett be, hogy az Android előnyt élvezzen, ugyanis egyszerre érkezett az Apple, illetve a Google rendszerei szabott Cortana is. A Microsoft valószínűleg tényleg előbb készült el egyébként az androidos verzióval, ugyanis a bétateszt is sokkal hamarabb kezdődött az Androidon, de vélhetően egyik felet sem akarta előnyben részesíteni, hogy politikailag korrekt maradjon. A keresztplatformos Cortana rajt egyébként nemcsak az Androidhoz és az iOS-hez köthető, hanem a Cyanogen OS-hez is, ami ugyan lényegében az Androidot jelenti, de mégis kiemelt figyelmet, támogatást kapott. A Cyanogen OS esetében alapból integrálva lesz a Cortana, és ennek a lépésnek köszönhetően a Cyanogen az első olyan egyedi ROM, ami lényegében saját hangalapú digitális asszisztenssel is rendelkezik, ami közvetlenül a fejlesztő, vagyis a Microsoft támogatását is élvezi. A Cyanogen OS esetében mélyebb integrációról lehet beszélni, ami olyan előnnyel jár például, hogy nemcsak az alkalmazás elindítását követően lehet kiadni a „Hey Cortana” parancsot, amivel a műveleteket lehet indítani, hanem gyakorlatilag bárhol a rendszerben, akárcsak a Windows Phone esetében. Továbbá extra opció még az is, hogy a rendszerbeállításokat is lehet vele módosíttatni a hangutasítások révén, amire pusztán az Android mellett szintén nincs lehetőség.
A Microsoft kiemelte, hogy Cortana közbenjárásával a felhasználók könnyedén állíthatnak be földrajzi helyre vagy adott időpontra vonatkozó emlékeztetőket, ami igazából alapvető feladat az ilyen asszisztensek esetében. A szolgáltatás segíti a felhasználót, amiben csak tudja, követi például a csomagok útját, figyeli a repülő menetrendet vagy éppen a részvényárfolyamokat, és azt is meg tudja mondani, hogy mi lett egy meccs eredménye. A telefon tulajdonosa szabadon beállíthatja az érdeklődési köreit, és ezt később a Cortana felhasználja. És akkor sem fog zavarba jönni, ha kérdések tömkelegét kapja, mindenre igyekszik majd a legjobb „tudásának” (vagy inkább keresési találatának) megfelelően válaszolni a szolgáltatás. Még nevetni is lehet vele, ha van az embernek egy kis szabadideje, mert például viccek is kérhetőek tőle.
A mobilos Cortanák összehangolhatóak a személyi számítógépen futó asszisztenssel, ami még jobb élményt nyújthat, viszont ehhez legalább a Windows 10 1511-es kiadása szükségeltetik az érintett PC-n. Ha ez megvan, akkor akár emléketetőket is lehet küldeni az egyik eszközről a másikra, ami egészen szimpatikus, és rendkívül hasznos képesség. Természetesen az értesítések is mindenhol megjelennek innentől, szóval a számítógép előtt ülve is tudni fog a felhasználó a legfrissebb eseményekről. Érdekesség pedig, hogy akár egy elmulasztott hívásra is lehet a PC-ről válaszolni – ez szöveges üzenet formájában történhet.
Mi szükségeltetik ahhoz, hogy valaki telepíteni tudja a Cortanát az androidos vagy iOS-es készülékére? A Microsoft szerencsére nem tette magasra a lécet: a telepítéshez minimum az Android 4.1.2 vagy az iOS 8 szükséges, ez azt jelenti, hogy a 2010-ben rajthoz állított Samsung Nexus S, illetve a 2011-ben bemutatott iPhone 4s is elég lehet a próbára tételéhez, szóval egészen koros mobilokra is fel lehet pakolni. Bár a fent említett megkötések valószínűleg a legtöbb felhasználónál teljesülni fognak, az érdeklődők java egyelőre még nem tudja majd használatba venni az újdonságot. Hogy miért? Nos, egész egyszerűen arról van, hogy a Microsoft egyelőre csak az Egyesült Államokban, valamint Kínában tette elérhetővé az iOS-re és Androidra készített Cortana végleges kiadását. Remélhetőleg a redmondiak nem tartják fenn sokáig ezt a regionális megkötést, és hamarosan még több érdeklődő teheti próbára az új digitális hangalapú asszisztensszolgáltatást. Az Cortana nem igényel nagy tárhelyet, és a letöltése sem tart sokáig, hiszen mindössze 13 vagy 15 MB-os – ez rendszerfüggő. A telepítésben a Windows 10 operációs rendszer esetében segít a Microsoft Phone Companion programja, de persze a hivatalos alkalmazásboltokban is fellelhető. Cortana | iOS - Android
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. Meteorhead
2015.12.10. 18:33
Tudom, nem szép dolog off-fal kezdeni egy topicot, de csak engem zavar egyre jobban a pesties "a"-zás? Magam is csinálom (törzsgyökeres pestiként), és magamat is zavarom.

Elkészült Androidra és iOS-re is Cortana


És hogy a hírhez is hozzászóljak: azért az Amerika és Kína nem olyan nagy megkötés, tekintve ez a két piac a Microsoft platformjának kb. 60%-át teheti ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jonos Meteo...
2015.12.10. 18:55
Én pesti vagyok sokszor én is "a" -zok, rám is szóltak már, le is szoktam nagyjából. Jelenleg debrecenben lakom leginkább, egyetem miatt. Itt a "jösztök" ami nagyon megy, meg az, hogy a szó bizinyos részeit hangsúlyozzák pl: tellefon, üllés meg ilyenek. Minden helynek megvan a maga " varázsa".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim
2015.12.10. 18:56
Kommentár nélkül:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Amiggo Asagr...
2015.12.10. 19:20
Nekem megy G4-en bár én apkmirror.com-ról szedtem le :-)
Egy baja van csak : még nem támogatja a magyar nyelvet :-(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim Amigg...
2015.12.10. 19:34
Hát, a cikk nyelvezetéből nekem az jött le, hogy bárki telepítheti, de csak az amcsik fogják tudni rendesen használni (mert először a telepítési feltételek kedvezőségéről, majd a használatba vétel korlátairól van szó). Az insideres W10 Cortanája is csak amcsiul tudott először, de annak is fel lehetett tenni egyszerű kérdéseket angolul magyarként is, amiket helyesen meg is válaszolt.

Ahhoz nem kell a Cortanának ismernie Magyarországot (igen, "a Cortanának" mert nem személy), hogy kiadjam neki az ukázt, hogy kelni szándékozok reggel hatkor, ébresztőórát beállítani például.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba Meteo...
2015.12.10. 20:15
Mire gondolsz ? Hol hallottál a-zást Pesten ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Amiggo Asagr...
2015.12.10. 20:18
Nem szeretnék kötekedni,de valószínű ez a pár mondat elkerülte a figyelmedet:
"Bár a fent említett megkötések valószínűleg a legtöbb felhasználónál teljesülni fognak, az érdeklődők java egyelőre még nem tudja majd használatba venni az újdonságot. Hogy miért? Nos, egész egyszerűen arról van szó, hogy a Microsoft egyelőre csak az Egyesült Államokban, valamint Kínában tette elérhetővé az iOS-re és Androidra készített Cortana végleges kiadását. "
Tehát lehet az embernek iPhone 6s-e vagy Nexus 5X-e, régiókorlátozás alá esünk,így hivatalosan nem telepíthetünk.

De amúgy persze igazad van,hogy magyarként is ki lehet adni "neki" angol utasítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim Amigg...
2015.12.10. 20:24
"Bár a fent említett megkötések valószínűleg a legtöbb felhasználónál teljesülni fognak, az érdeklődők java egyelőre még nem tudja majd használatba venni az újdonságot."

Én nem tudom te hogy vagy vele, de én használatba vétel előtt telepíteni szoktam a programjaimat, tehát az, hogy nem tudom használni, még nem zárja ki a telepítés lehetőségét. Aztán elismételném, hogy míg ugyanerre a sémára hivatkozva nem volt Magyarországon hivatalosan használható a Cortana, addig én Bing keresésre használtam insider preview-ban, amire így is tökéletesen alkalmas volt PC-n, "régiókorláttal". Tehát a használatba vétel kifejezés is relatív!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Azrael
2015.12.10. 20:50
Az "a"-zás egyébként nem pesti dolog, Dunántúlon máshol is gyakori. Eredendően miskolciként engem is nagyon zavar, néha sajnos nálam is előfordul. Mondjuk a cikkhez ez most nagyon nem kapcsolódik, mert egy számítógépes programról beszélünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Busterftw Azrae...
2015.12.10. 22:01
Tudnatok mondani par peldat erre az a-zasra?
Most igy nem vagom mi a zavaro hirtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim Buste...
2015.12.11. 00:47
Az nekik a zavaró, hogy személynévként kezelik a Cortanát, és így kifogásolják előtte a névelőt, pedig közben egy szoftver neve, ugyanaz, mintha azt mondanám, hogy Photoshop, így kell elé az "a".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DemonDani Asagr...
2015.12.11. 09:12
Így igaz. Mellesleg nem pesti a hír szerzője, biztos forrásból tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba Asagr...
2015.12.11. 09:18
Ez nem a-zás, ez sima helytelen névelő használat
Az a-zás az, amikor némely O betű helyett mondanak A-t.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Lazahunter Meteo...
2015.12.11. 09:23
Nem értem mi a baj az "a"-val, mikor nem személynév hanem tárgy ... "a" nélkül teljesen suta a mondat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba Lazah...
2015.12.11. 09:42
Én már elfogadtam hogy a személynevet is a-val mondják mindenhol. Egy ideig próbálkoztam, de senki nem vette a lapot. A hülyeség mindig gyorsabban terjed
Másrészt meg az a helyes nyelv, amit a többség beszél, szóval pár év múlva már az Akadémián is így fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim ChoSi...
2015.12.11. 12:10
A személynév előtti névelő amúgy az osztrákoktól jött, szóval nem pesti vonatkozású a dolog.

Na, most hogy szétoffoltuk a hírt:

Kíváncsi leszek, mikor tudom hivatalosan felrakni a telefonomra. Van egy olyan érzésem, hogy az Android 6.0 előbb megérkezik rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Meteorhead
2015.12.11. 13:47
Ez már persze nagyon "ízlések és pofonok" kategória, de még ha szoftver is, ha ennyire emberi funkciókat lát el, szerintem jogos úgy beszélni róla. Senki nem ütközne meg egy olyan mondaton, hogy:

Siritől megkérdezhetjük, hogy...

Pedig az is egy szoftver, és ahogy cég elé is kitesszük, hogy "az AMD", úgy Siri elé is ki kéne, még ha mondat elején kevésbé is bántja a fülünket a hiánya.

Én úgy tudtam, hogy a névelő ilyen helytelen használata (amit "a"-zásnak tituláltam) pesties szokás, legalábbis is rengetegen így beszélnek. Ha tévednék, az csak annyit jelent, hogy nem vagyok nyelvész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. neuroflex
2015.12.11. 17:22
nyilván az zavar még sok embert,hogy amúgy Cortana személy (még,ha kitalált is). a Halo franchise egyik legfontosabb alakja
http://icdn1.digitaltrends.com/image/cortana-1361x845.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.11. 17:50
Én sokfelé megfordultam az országban, de "A Lajcsi" az tényleg BP-n szokás, meg a "kőrözni" is. Az, hogy honnan jött, ne menjünk bele, Ejnstejnt is csak mi meg az osztrákok mondjuk így.

Egyébként ami MO-n sajátos, az, hogy a nyelvjárások pl. németeknél, angoloknál sokkal elterjedtebbek, mint nálunk. Ott a különböző vidékeken tényleg mindenki tájszólásban beszél, esetleg egy felsővezetőtől követelik meg, hogy tudjon tökéletes irodalmi nyelven kommunikálni. Míg nálunk abszolút összekapcsolódott valahogy a "tájszólás = elmaradottabb emberek" képpel, ami fura kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.12.11. 17:57
Amíg nincs magyarul, addig nem tud érdekelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hympyke Bihus
2015.12.11. 19:24
Pl a káromkodást az én falumban jellemzően a városon tanuló értelmiség hozta be. A névelő szokás volt anélkül is, azt nem kellett importálni.
Viszont mindenkinek volt gyúnyneve, ami előtt elfért a névelő, pl "a putris Zoli". Nagyon sok volt az azonos nevű ember, nem volt Kolompár Rockybalboa vagy Kiss Emánuel meg ilyenek, szóval így különböztették meg egymást az emberek könnyebben. Utána valahogy elmaradt előle a gyúnynév, de maradt a névelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. RealDreamQ
2015.12.11. 21:23
Másképp írjuk és másképp ejtsük , fura így ovasva kimondani:

Elkészült Androidra és iOS-re is a Cortana

Elkészült Androidra és iOS-ra is a Cortana !

lentebb micsoda zagyvaságokról beszéltek páran pfff

Samsung Galaxy J5 - felment és műxik érvényes .gmail cím és bejelentkezni jelszóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.12. 05:28
?
e-vel írjuk és ejtjük, honnan jött most ez az a? (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim RealD...
2015.12.12. 20:53
Operating Systemra? Ügyes ...

http://www.e-nyelv.hu/2009-01-11/a-rovidites-toldalekolasa/

"Rövidítéskor a toldalék alakja a kiejtett teljes alakhoz igazodik: ha P. = Purkersdorf városnév, akkor Pukersdorfban = P.-ban."

Mozaikszónál pedig ugyanez a helyzet, mert több szót rövidítesz egyben.

szerk.: Ha pedig nem lenne igazam, és aszerint ragozod, ahogy betűzöd az utolsó betűt (a DNS kapcsán ugrott be, hogy hülyén hangzana a DNS-ra hiába sav), még akkor sem lenne helyes a -ra mert es-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danimisi hympy...
2015.12.12. 21:15
Ó,az én nejem találkozott Vandamm Tihamérral is egy oviban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. martinair
2015.12.14. 09:51
szerintem a hozzászólások kicsit eltértek a cikktől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2015.12.14. 16:11
Főleg a Közép-Dunántúlon jellemző tudtommal ez az "a"-zás, de igazából a Cortana egy szolgáltatás (nem személy), hiába van női neve.

"A hülyeség mindig gyorsabban terjed " - bocs, hogy kiragadtam ezt az egy mondatot, de szerintem semmi baj nincs az egyéni nyelvhasználattal, amíg a megértést nem akadályozza. Akiknek a helyesírási szótár a szent bibliája, és tényleg mindenkitől elvárja, hogy kövesse minden pontját, az nem egészen érti a nyelv működését.
(Természetesen ettől független egy (nem Indexes) cikktől elvárható, hogy kövesse ezeket a formális szabályokat, hiszem egy olyan valami, ami egy elég széles réteghez kíván szólni, így igyekeznie kell minden elvárásnak eleget tenni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!