iPon Hírek

Elkészült az egységes notebooktöltő szabvány

Dátum | 2013. 12. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az International Electrotechnical Comission (IEC) bejelentette, hogy elkészült az univerzális notebooktöltő szabvány első, globálisan érvényes kiadásával. A szabvány által meghatározott notebooktöltő különlegessége, hogy széles körben képes együttműködni a notebookokkal, így több noteszgép használata esetén elég lenne egyetlen egy akkumulátortöltőt magunkkal cipelni – feltéve, ha az új szabványt a szóban forgó noteszgépek is támogatják. Utóbbira egyelőre sajnos nincs esély, ugyanis jelenleg még egyik gyártó sem alkalmazza a szabványt, de ez a helyzet a jövőben megváltozhat. Az új szabvány természetesen meghatározza a notebooktöltő legfontosabb tulajdonságait, beleértve a csatlakozók kialakítását és a teljesítményt is.

Az univerzális notebooktöltőknek nem csak a kényelem miatt van létjogosultságuk, hanem azért is, mert segíthetnek a vásárlók költségeinek csökkentésében, hiszen új notebook vásárlásakor nem feltétlenül kell majd új akkumulátortöltőt is venni, ha a korábbi noteszgép is a szabvány által meghatározott akkumulátortöltőt használta. További pozitívum, hogy a szabvány bevezetésével csökkenhet az akkumulátortöltőkhöz kapcsolódó elektronikai hulladék mennyisége, ami jelenleg éves szinten nagyjából félmillió tonnára tehető. Ha minden noteszgéphez ugyanolyan akkumulátortöltőt használhatunk, akkor nem kell mindegyikhez külön töltőt vásárolni, ami a későbbiekben az elektronikai hulladék mennyiségének csökkenését eredményezi. Sajnos az IEC notebooktöltő szabványa iránt egyelőre nem igazán érdeklődnek a nagyobb, nevesebb noteszgép gyártók, márpedig nélkülük mit sem ér az egész kezdeményezés. Ahhoz, hogy a szabványnak értelme legyen, minél több gyártónak fel kéne sorakoznia mögé, ám ez nem esik egybe a gyártók érdekeivel. Az akkumulátortöltők gyártásában és forgalmazásában túl nagy pénz van ahhoz, hogy csak úgy lemondjanak róla az egyes cégek: amennyiben egy notebook akkumulátortöltője meghibásodik vagy elveszik, a gyártótól kell újat vásárolni, hiszen az univerzális akkumulátortöltő nem mindig jelent járható utat. Az ebből származó bevételről a vállalatok a jelek szerint nem akarnak lemondani. Reméljük, idővel a helyzet változik majd – felhasználói szemszögből nézve abszolút nem felesleges a szabvány, de ha hátat fordítanak neki a gyártók, akkor halálra van ítélve.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. kleinguru
2013.12.17. 19:22
Nem is értem ezt a dolgot (mármint igen, mert jó ötlet, de)

Az Apple nem fogja ingyen odaadni a mágneses szabadalmát --> szabvány meglőve... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. maxpapa
2013.12.17. 19:46
Nem értem min hisztiznek a gyártók. Eladják a terméket töltő nélkül azonos áron. A töltőt meg mindenki vegye külön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CyberPunk6...
2013.12.17. 19:54
Én már hatóságilag kötelezővé tettem volna az összes ilyen egységesítést.

maxpapa - ilyenkor mindig jön valaki, aki ezzel a picivel akar a többiek alá vágni árban, ezért, ha lehet menni lejjebb, akkor fognak is. Ez van akkor ha nincs kartell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. vivanto
2013.12.17. 20:19
Mi a rosseb tartott ilyen sokáig ezen? Már évekkel ezelőtt ki kellett volna dolgozni, a gyártókat pedig kötelezni a szabvány betartására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. junkie
2013.12.17. 20:59
Szép kezdeményezés, köszönjük Emese. Szerintem a MacBook tulajok egyemberként szisszentek fel ezen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.17. 21:18
Az Apple le van sz*rva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim
2013.12.17. 21:21
Lehet csak én vagyok ilyen hipszter, de nálam alapvető, hogy ha vettem x nevű gyártónál egy eszközt, akkor a kiegészítőit (nem perifériáit, kiegészítőit) is ugyanattól a gyártótól veszem.

Innentől nekem nyolc, hogy egységes-e az a szabvány vagy nem.

(nem, nincs Apple készülékem, de még a multiplatform szoftvereiket sem használom)

Addig meg nem nevezném "szabványnak" amit kiötlöttem, míg nincs mögöttem piac még támogató szándék szintjén sem, mert nevetségesen hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. AxoPy
2013.12.17. 21:25
az Apple egyértelműen nem fogja kukába dobni a saját szabványát, egy ilyen "általános" sz@r miatt. az iphonejukkal sem tették, nincsen okuk rá...őket kár is ezen a téren megemlíteni, a többi gyártó viszont be fog szépen állni a sorba, mint a micro usb-vel is tették
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Mikeee
2013.12.17. 21:37
Én is remélem, hogy a micro usb-hez meg a 3,5-es jack dugóhoz hasonlóan ez is elterjed(het) majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Phantomstr... AxoPy
2013.12.17. 22:35
"az iphonejukkal sem tették, nincsen okuk rá..."

De megtették. Én mindig a nokia telefontöltőmmel töltöm az ipadom. Csak annyi, hogy a készülék oldali csatlakozószabványt nem vették át (pedig azt is jobb lenne).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. polarx
2013.12.17. 22:39
Nekem viszont volt macbook pro-m és a mágneses csatlakozású töltő fényévekkel jobb kényelmesebb és hasznosabb volt mint sem ez a gagyi sz@r (ami a jelenlegi dell céges szaromhoz is jár) már csak azért is mert iroda szinten tényleg bárki belerúg nem töri bele a töltőt hanem kipattan a helyére jajj bocsi nem történt semmi. a többi szemétnél meg rághatod az ideget azon hogy kijön e egyáltalán ha ki is jött honnan szerzel másik töltőt sosbe... alma szabadalmat nyilván nem adnák ki szabványnak de valami hasonló módszert kéne kiötleni amivel a szabadalmukat ki lehetne kerülni de mégis más lenne ezt a bedugom megoldást meg elfelejteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kiskoller Asagr...
2013.12.17. 22:52
A lényeg az, hogy ne vegyél új töltőt csak mert új laptopot veszek. Pl. nekem külön töltőm van a netbookomhoz és a céges laptopomhoz. Ha szabványos lenne akkor csak egyet használnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Taranisz
2013.12.17. 23:47
poalrx, ez mind szép lenne ha nem úgy állítanád ezt be, mintha az apple sz@rta volna azt a "szabadalmat", mert, mint a dolgaik 80%-át ezt is lopták... ezt a mágneses töltő rögzítőt konkrétan egy japán rizs főzőtől lopták. szal ne állítsd be őket húú de innovatívnak, mert még maga Steve is bevallotta, hogy igen, ők bizony úgy lopnak ahogy tudnak és eladják méregdrágán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6...
2013.12.18. 00:34
A szemét csökkentése miatt kell egységes töltő, hogy ennyivel kevesebb hulladékot termelj, ha laptopot cserélsz, tönkremegy, vagy ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Stormrage
2013.12.18. 07:11
lehet az apple tolto a magsafe miatt a veletlen kirugasok ellen ved, csak epp, amugy minden mas szempontbol nagyon pocsek a minosege, egy utangyartott apple toltot toredek arert tovabb birja mint a 30000 forintos eredeti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. junkie
2013.12.18. 07:50
Stormrage:

5 éves MacBook 5 éves gyári töltője köszöni szépen mai napig működik. Valóban pocsék minőség. Az egész gép is amúgy egy kalap szar, még arra is alkalmatlan, hogy 2 év után elromoljon, mint az összes többi, sokkal jobb minőségű kínai AceNovoSus csoda.
Egyvalamiért lehet ekézni az Apple-t, az irreális árazás miatt, de minőségben mindig is az egyik legjobb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pocokarc
2013.12.18. 09:44
Rákerestem mi is ez az Apple mágneses töltő cucc, ekkora parasztvakítást még nem láttam
polarx: Te hol dolgozol hogy az emberek a laptop töltőt rűgdossák?
OMFG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. j.panzer
2013.12.18. 09:44
Nem lenne hülyeség az univerzális töltő, de csak azért, hogy ne kelljen mindenhova saját töltőt cipelni. Pláne több fajtát. Pl ha otthon felejtem a töltőmet, akkor a munkahelyemen bárkinek a töltőjét tudjam kölcsönkérni, még akkor is ha pont nem olyan márkájú a laptopja.

Viszont azt nagyon nem szívesen látnám, hogy ha veszek egy notit, akkor nem adnak mellé töltőt. Pofán is rúgnám az eladót, ha az alapvető működést biztosító, legfontosabb kiegészítő nélkül árulnák a cuccokat.

Eredetileg a telefonos töltőknél is ez volt a cél, mikor szabványosították a microUSB-t, hálisten abból sem lett semmi. És ez így is van jól, mert 2 telefonom van, és az egyik töltőt a melóhelyemen tartom a másikat otthon. Ha most ezért ki kellett volna adnom 2*3 ezer forintot (és az még a legolcsóbb, de még minőségi töltő, ezer forintos kínai vackot meg, ami agyonvág ha zárlatos lesz, na azt használjon a halál), vagy netán 10-15 rugót (mert pl egy olyan töltő, amiről le tudod csatlakoztatni az USB kábelt, inkább 5-8 rugó... ), akkor nem lettem volna boldog.

Na mos ha egy normális telefon töltő 5 rugó, akkor egy laptoptöltő 10+k gondolom. Ebből külön beszerezni 2-3-at... adják csak szépen a noti mellé!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. vakpal
2013.12.18. 11:08
Már évek óta kéne, mert marha unalmas, hogy nem csak gyártókon hanem modelleken és még verziókon belül is más más töltő kell a notihoz, hát agyrém. Az ember otthon felejti, vagy bárhol, és kölcsön kérni is csak szenvedéssel tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller j.pan...
2013.12.18. 11:20
Miért, megveszed a laptopot olcsóbban, és te eldöntöd, hogy kell-e neked töltő, vagy nem. Te vennél töltőt, én valszeg nem, mert már alapból lenne vagy 5 töltőm otthon.

A telefon esetében sem zavarna, ha csak egy microUSB-USB kábelt kapnék, és ha konnektorról akarok tölteni, vennem kéne egy 230V-USB egységet. Nemrég elkezdtem betartani azt a jó szokást, hogy már nem konnektorból, hanem gépről töltöm a telefonjaimat. A házamon pont ezért van kialakítva egy tál a tetőn, lehet rá pakolni a mobilokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Supra
2013.12.18. 11:23
Itt egy példa, ami mögé illenék besorakoznia az EU-nek is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bagi1992
2013.12.18. 11:48
pocokarc: látom életedben nem használtál még ilyen töltőt... talán nem kéne fikázni valamit, amit csak neten láttál!

És neharagudj, de egy forgalmas helyen nem ritka, hogy figyelmetlen emberek beleakadnak a töltődbe... nem sem egyszer mentette meg a gépem a magsafe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jamborka
2013.12.18. 12:21
Irodába dokkolós noti, kábeleket fixálni (dokkoló mellé adnak psu-t) hogy ne akadjanak bele az emberek, ha meg beleakadnak, alapvető biztonsági dolgok nincsenek betartva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kleinguru
2013.12.18. 13:19
SmartAss embereket imádom, akiknek csak a saját "valóságuk" létezik. Nálunk patent az iroda minden féle kábelezési szempontból. Esetleg nagy néha 100 évente egyszer el kell menni máshova tárgyalni, ami nem annyira patent, és akkor rúgják le... Tudom, rúgtam már le főnököm macbookját, izé töltőjét és elég volt annyit mondani, hogy bocsika

Baromira hasznos dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SzAdamAndy
2013.12.18. 13:36
Jó ötlet lenne, de nem ez hanem mágnese megoldás, a hetekben néztem meg azt a patentet ami leírja pontosan, hogy milyen a csatlakozó, rajzzal is ami azért jó mert a mágnes egy keretként fogja közre az érintkezőket, szóval a mágneses elrendezést kell módosítani és máris nem ugathat az apple
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. balinlin
2013.12.18. 13:46
A telefonok mellé is fölösleges tényleg a töltő: egyrészt általában gépről töltöm a telefont, másrészt meg már a padlás is tele a töltőkkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandion
2013.12.18. 14:02
Ez a hírt már egyszer pont ugyan ilyen fogadtatással olvastam jópár éve, csak akkor a telefontöltőkről szólt. Akkor pont ugyan ilyen fogalmatlan elmeroggyant hozzászólások voltak, kb hogy "mi ez a f*szsg hbhbbbb hbbbb, hülyeség, minek... Na akik akkor azt mondták, ma el sem tudnák képzelni, hogy mondjuk a samsung adroidos telójukat nem tudják tölteni lg androidos telóhoz való töltővel. Most tök ugyan ez van, fogalmatlan emberek nem értik mire való a szabvány, egyből nyomják a tuti szöveget, hogy akkor majd neki 10e ft-ért kell majd külön töltőt vennie... Nem mintha most nem lenne benne az árban a töltő ára... de mindegy. Az appleról meg ne beszéljünk, mert annyira sznob, hogy ha minden más gyártó egy szabványt használ, akkor ő csak azért sem, nehogy mááá... "mer az apple a király.. röhely, ja és mindezt dupla/tripla áron. Egy időben dolgoztam mac géppel és nem értem mire verik a nyálukat, csak egy kiba nagy sznob köcsögség az egész. Egyébként a teló gyártók is csak azért vették át a szabványt, mert az EU kötelezővé tette. Most is ez lesz (remélem), addig meg fikázzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hbalazs
2013.12.18. 15:45
Ha a telefontöltőknél működött szerintem idővel fog a notebook-oknál is. Most sem minden telefon microUSB töltős, de jelentős részük az.
Részemről még azt is megkockáztatom, hogy ha már bevezetődik a dolog (2-3év) valóban nem lesz szükséges minden új termékhez töltőt csomagolni. A jelenlegi telefonom már egy éve megvan és most, hogy költöztem találtam meg a töltőjét gyári, lezárt csomagolásban. Ki sem próbáltam, mert az előző telefonoméval tökéletesen működik. Amíg viszont nem eléggé bevezetett szabvány mindenképp szükség van a termék mellé csomagolt töltőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. budspencer
2013.12.19. 00:05
Marha egyszerű a megoldás, 500 USD-s adót kell kivetni minden Notebookra, amit 2014. jan 1-után adnak el és nem az egységes töltőt adják hozzá.

Ha a kisembert lehet szivatni, kötelező sárga taxival, elektronikus építési naplóval akkor mutassa meg az állam, hogy egy céggel szemben is van vér a ...ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. junkie
2013.12.19. 08:06
Persze, jó dolog, hogy minden telefont lehet tölteni microUSB-n. De a csatlakozó csak egy dolog. A töltőáram egy másik. Próbáltatok már egy 2-3000mAh-s akksit (tepsi okostelefonok) feltölteni 500mA-es töltővel (alap feature phone töltő)? Befonod a szemöldököd mire feltölti... Ugyanakkor a kis telefont nagy töltővel sem egészséges tölteni, a gyorstöltés jobban megviseli az akksit. Pont ezért adnak minden telefonhoz HOZZÁVALÓ, az akksinak megfelelő töltőt.
A laptop akksi kapacitások között is igen nagy a szórás, a töltő feszültséget és csatlakozót lehet egységesíteni, de egy kétszeres kapacitású akksihoz mindig is "bikább" töltő fog kelleni, hacsak nem akarod a fél életedet konnektor mellett ülve tölteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. budspencer
2013.12.19. 08:52
Nem nagy művészet, mivel nem nagy a szórás, az egyik cucchoz kell mondjuk 2000mA a másikhoz 4000mA, akkor csinálnak egy 4500mA-est és jó mindenhez.A többit megoldja az adott készülék töltésszabályzója. A telefonoknál még kisebb volumen a szórás. Kapcsolóüzemről beszélünk, 10%-on belül van az alkatrészköltség különbség.

Amúgy te is jobban jársz, mert nem kell kifizetned feleslegesen az újabb és újabb tápokat, mikor a réginek semmi baja.

Van két telefonom és egy mp3 lejátszóm, mindenhez vinnem kell 3 töltőt, mert a gyártók bármit megtehetnek, ennek véget kell vetni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2013.12.19. 11:21
Én meg az olyanoktól vagyok ki, akik még tapsolnak is hozzá, ha kilopják a szemüket. Majd biztos annyival olcsóbban adnák a töltő nélküli notikat, hogy számítson is. Még csak véletlenül sem nyúlná le az árkülönbözetet a gyártó, vagy a kereskedő. Mert az ÁFA csökkentés után is hogy lementek az árak, igaz. Konkrétan lóf...t se vettünk észre belőle, a boltok meg jókat röhögtek, hogy annyival is nagyobb a profitjuk...

Töltő nélkül eladni egy elektronikai terméket olyan, mint kerék nélkül eladni egy autót. Végül is a kereskedő is mondhatná, hogy "Ha nem maradt otthon a régi autóról egy szett felnire szerelt kerék, akkor vegye meg külön..."

Az hogy dizájnban, egyéb jellemzőkben nem illik a régi töltő az új notihoz (mert mondjuk 3-szor vastagabb, mint maga az ultrabook, vagy halál más a színe), az meg kit érdekel, a lényeg, hogy töltsön, igaz? Brrr...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.12.19. 12:05
"Töltő nélkül eladni egy elektronikai terméket olyan, mint kerék nélkül eladni egy autót"

Te is érzed, hogy ez a példa több sebből vérzik. Egy abroncs ciklusa, mondjuk 2-3 év, míg egy autóé kb 15-20 év. Több telefontöltőm is van, míg a hozzájuk való telefon már használhatatlan. Egy noti ciklusa sem több 2-4 évnél, a jó minőségű táp/töltő ezt simán túléli.

Amúgy nem arról van szó, hogy nem kapsz tápot, hanem mondjuk táppal 120e ft, táp nélkül 114e ft. Választható, hogy mivel veszed.


"Mert az ÁFA csökkentés után is hogy lementek az árak, igaz. "
Ez az állam inkompetenciácát, dilettantizmusát jelzi, ez nem érv egy műszaki megoldás ellen.

"Az hogy dizájnban, egyéb jellemzőkben nem illik a régi töltő az új notihoz"
Design miatt megvenni egy műszaki cikket... én meg az ilyenektől vagyok ki...
Nem mint ha olyan marha nagy különbség lenne két noti táp külseje között, ami ráadásul valahol az asztal alatt hever, és ott rugdosod.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balinlin
2013.12.19. 12:30
Nem rég cseréltem laptopot. Mennyi is a különbség "dizájnban" a régi és az új gép töltője között? Körülbelül semmi: az a pici led az egyiken szögletes, a másikon kerek és egyiket sem szoktam nézegetni, mert nemigen látom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion
2013.12.20. 14:25
Köszönöm budspencer! mindent elmondtál, amit akartam
De nagyon nehéz olyanokkal vitatkozni, aki a laptopja töltőjének a színe (!) miatt ekéz egy ilyen szabványosítást!!!??? nemtudom, hogy sírjak vagy nevessek! Mindenesetre gratulálok a túláradó, mindentbetöltő inteligencia miatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!