iPon Hírek

Elkészült az Electrolysis alapú Firefox

Dátum | 2016. 08. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Firefox fejlesztését végző csapat már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy készül a webböngésző speciális, Electolysis alapú változata, amely bizonyos böngésző komponenseket különálló folyamatokba szervez. Ez jótékonyan hat mind a teljesítményre, mind a biztonságra, sőt, bevetését követően sokkal kevesebb webböngésző-összeomlásra lehet majd számítani, mint korábban. A fejlesztők szerint ilyen komoly előrelépésre még sosem került sor a Firefox „történelmében”. Az újítás persze első körben csak nagyon kevés felhasználó számára lesz elérhető, ugyanis a szakemberek egyelőre arra kíváncsiak, mennyire stabil és használható a friss szoftver, ha éles bevetésre kerül sor. Az Electrolysis aktiválásához több feltételnek kell teljesülnie. Egyrészt az adott konfigurációnak Windows XP-nél újabb operációs rendszert kell futtatnia, nem használhat bővítményeket és képernyő-olvasókat, valamint azok a nyelvek sem támogatottak, amelyeknél az írás és olvasás jobbról balra történik. A felsorolt kritériumokat teljesítő felhasználóknak mindössze 1%-ánál kapcsolják be az Electrolysis funkciót. Amennyiben a visszajelzések pozitívak, és semmi komolyabb problémára nem derül fény, akkor a későbbiekben a Firefox 48 használók 50%-ánál teszik elérhetővé az újítást. A későbbiekben az Electrolysis szélesebb körben is elérhetővé válik. A Firefox 49-es kiadásától kezdve azok is elérhetik az újítást, akik egy szűkebb listán szereplő jóváhagyott bővítményeket használnak. A Firefox 50-es kiadásától azokhoz a bővítményekhez is elérhető lesz a funkció, amelyek a Mozilla WebExtensions Framework segítségével készültek, vagy kompatibilisek az újítással. A Firefox 51-es változatától kezdve a képernyő-olvasók támogatása is megérkezik, valamint azokon a nyelveken is használhatóvá válik az Elektrolysis, amelyeknél jobbról-balra történik az olvasás és az írás. Az Electrolysis fejlődésének köszönhetően később az egyes böngészőfülek is külön folyamatokba kerülnek, ám erre majd csak a következő év első felében kerül sor. Az új funkció a fejlesztők reményei szerint segít, hogy a Firefox ismét teret hódítson magának a webböngészők szegmensében, ahol egy ideje igencsak gyengélkedik. A NetMarketShare legfrissebb adatai szerint a Firefox kombinált piaci részesedése jelenleg 8,1%-on áll, így az 5,1%-os részesedéssel bíró Microsoft Edge webböngészőt ugyan megelőzi, de az Internet Explorer 29,6%-os és a Chrome közel 51%-os piaci részesedéséhez képest nagyon le van maradva. A Firefox 48-as kiadása innen tölthető le.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Terror
2016.08.04. 20:14
A nem bekapszolt újításokon kívül még valamihez hozzányúlhattak, mert az ezeregy bővítményem sokkal gyorsabban töltődik be, mint eddig. Ez az első látványos javulás ezen a téren elég régóta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. patrik2991
2016.08.04. 21:35
Akkor most Electrolysis, Electolysis, Elektrolysis, vagy valami más?
Troll off.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Merwenus Terro...
2016.08.05. 06:18
Naná, hisz 1001 bővítményből letiltott 800at visszavonhatatlanul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mosdatlan_... patri...
2016.08.05. 07:28
Az teljesen mindegy, a lényeg hogy nem Electrolisis !
Ezek után akkor a Firefox lesz az ojjektum, mert "a vízbűl veszi ki a zokszigént" ?


Mindenesetre én kíváncsian várom az eredményeit, lehet hogy mégis visszatérek majd sok-sok év után a rókás böngészőhöz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2016.08.05. 11:31
Nekem nem szokott megomlani a cucc, plusz egy két trükköt el kell végezni és minden OK
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ch00ler
2016.08.05. 11:38
Nemtom, nekem valahogy nem jonnek be ezek a fizikai, kemiai nevek az IT vilagaban. Mar a kapszaicin-es AMD-s bemutatora is furcsan neztem. De azt meg nehany nagyon elvetemult marketinges meg tudta magyarazni.
Viszont, hogy mi koze van a firefox-nak az elektrolizishez, azt mar nehezen fogjak.

A kovetkezo ilyennek javaslom a polarography kifejezest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw Ch00l...
2016.08.05. 20:46
"Electrolysis is the process by which ionic substances are decomposed (broken down) into simpler substances."

Hat igy. A folyamatokat lebontjak tobb kisebbre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sadenal
2016.08.07. 01:56
És ez mitől tér el a Chrome módszerétől?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!